Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
5. 2. 2014,
13.20

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

preventiva droge Kranj

Sreda, 5. 2. 2014, 13.20

8 let

Reci drogam NE!

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Na Gorenjskem so v zadnjih petih letih zasegli 5.500 sadik konoplje, več kot 20 kilogramov kokaina in 12 kilogramov heroina ter obravnavali 2.347 kaznivih dejanj s področja prepovedanih drog.

Kranjski policisti so v zadnjih petih letih obravnavali več kot 2.450 oseb, ki so se ukvarjale s prepovedanimi drogami, a to niso realne številke, saj je v to statistiko vštet le preiskan del kriminalne dejavnosti na Gorenjskem pri oskrbi trga s prepovedanimi drogami. Veliko tega namreč ostane neodkritega, zato na kranjski policijski upravi opozarjajo na posledice, ki jih prinaša uživanje prepovedanih substanc.

Eksperimentiranje z drogo je lahko tudi smrtno nevarno V teh nezakonitih dejanjih so policisti tako zasegli več kot 5.500 sadik in okoli 120 kilogramov rastline konoplja, 20 kilogramov kokaina in 12 kilogramov heroina ter več kot 1,2 litra metadona, ki je bil namenjen uživalcem prepovedanih drog.

Pri težavah s prepovedano drogo je pomembno dvoje, poudarjajo policisti. Prvič, eksperimentiranje z drogo, sploh pa redno uživanje je škodljivo za zdravje oziroma je lahko tudi smrtno nevarno. To je ena od številnih odločitev v življenju, ki pa posameznika lahko hudo zaznamuje. In drugič, proizvodnja, promet, posest in omogočanje uživanja prepovedanih drog je tudi prepovedano, vendar je dejstvo, da osredotočanje predvsem na represivne ukrepe, kot se pogosto pričakuje v očeh javnosti, ni dovolj za zmanjševanje škode, ki jo droge povzročajo.

Policija z zasegi zmanjšuje ponudbo, ne pa tudi povpraševanja Policija z zasegi in obravnavo nezakonitih dejanj s tega področja najbolj vpliva na zmanjšanje ponudbe, ne pa na povpraševanje po njej, ker se za to odloča vsak posameznik. Zato so potrebni drugačen družbeni odziv do te problematike, ki pogosto poziva zlasti k represiji, in pozitiven vpliv družine ter podpora bližnjih in strokovnjakov, ki že izvajajo mnoge programe za preprečevanje in odpravljanje težav z zasvojenostjo, so zapisali na policiji.

Družba se tudi premalo zaveda, da droge poleg socialne izključenosti dodatno ustvarjajo tudi tako imenovano sekundarno oziroma oskrbovalno kriminaliteto, ki jo povzročajo odvisniki, kamor spadajo denimo vlomi, tatvine, ropi in goljufije zaradi zagotavljanja virov, potrebnih za nakup prepovedanih substanc. Tovrstnih premoženjskih kaznivih dejanj, ki izvirajo iz potrebe po zagotavljanju droge, je od 20 do 30 odstotkov, pravijo na PU Kranj. Zato je drogam treba reči ne in še bolj zmanjšati škodo, ki jo povzročajo.

Pomembna je preventiva S preventivnimi projekti, ki so pomembno področje policijskega dela, lahko pomagajo tudi policisti, ko prek projektov za šole, vrtce in preostale ustanove ter na druge načine svetujejo ljudem, kako lahko poskrbijo za lastno varnost. Pri tem sodelujejo s posamezniki, lokalno skupnostjo in akcijskimi skupinami, v katerih so povezani tudi akterji v boju proti zasvojenosti od prepovedanih drog.

S kranjsko lokalno akcijsko skupino (LAS) in kranjsko mestno občino je kranjska policija za odvračanje otrok in mladostnikov od drog pripravila plakat, ki v boju proti drogam opozarja, naj mladi ne posegajo po drogah in naj ne tvegajo socialne izključenosti, ter jih spodbuja, naj raje izberejo zdravo življenje in igro, na drugi strani pa poudarja, da je varnost skupna dobrina in da s partnerskim sodelovanjem lahko soustvarjamo še bolj ugodne varnostne razmere.

Mladi morajo namreč vedeti, da droge vplivajo na družbo in posameznika, morajo razumeti tveganja, ki so povezana z uporabo drog, in morajo imeti možnost, da se pogovarjajo o teh vsebinah z odraslimi, ki jim zaupajo, ter z vrstniki. In to je tisto, kar lahko doseže družba za preprečevanje in zmanjševanje poseganja po drogah,hkrati pa ponovno jasno sporoči, da so droge nevarne in da jim je treba reči ne, poudarjajo na policiji.

V Kranju obnovili Center za zdravljenje odvisnosti V okviru ukrepov za zmanjšanje števila uživalcev prepovedanih drog je Mestna občina Kranj skupaj z Zdravstvenim domom Kranj obnovila prostore Centra za zdravljenje odvisnost, ki so udobnejši in prijaznejši do zasvojenih, ki poiščejo pomoč. S pridobitvijo novih prostorov bo oskrba primernejša in v skladu s strokovnimi smernicami.

Občina podpira tudi delovanje Centra za pomoč, terapijo in socialno rehabilitacijo zasvojenih v okviru Centra za socialno delo Kranj. Center ponuja pomoč tistim, ki se spopadajo s težavami zaradi odvisnosti od prepovedanih drog , in njihovim svojcem. Delujejo tudi na področju preventive, informiranja in izobraževanja. S podporo Reintegracijskemu centru pa pomagajo "ozdravljenim odvisnikom" pri lažjem prestopu v običajno življenje znotraj družbe.

Ne spreglejte