Četrtek,
29. 11. 2012,
9.04

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Hrvaška

Četrtek, 29. 11. 2012, 9.04

8 let

Potrjeno: najdene kosti so posmrtni ostanki Antonije Bilić

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Preiskava DNK je pokazala, da so najdene kosti v Josipdolu pripadale najstnici Antoniji Bilić, ki jo pogrešajo že od junija lani.

Neimenovani vir je sicer že pred izidi rezultatov hrvaški tiskovni agenciji Hini potrdil, da so v zavodu za sodno medicino v Zagrebu prepričani, da najdene kosti pripadajo ženski. Natančnejša DNK-analiza pa je pokazala, da kosti resnično pripadajo 17-letni Antoniji Bilić, za katero se je lani junija izgubila vsaka sled. Zavod za sodno medicino je pred tem policiji predal prvo poročilo o obdukciji, v katerem je potrjeno, da deli kosti pripadajo mladi ženski.

Za hrvaško radiotelevizijo HRT je predstojnik zavoda za sodno medicino Davor Strinović povedal, da so najprej naredili antropološke in forenzične preiskave, nato pa odvzeli vzorce kosti, zob in las.

Vsi presenečeni, da kosti toliko časa nihče ni opazil Kosti so našli nekaj sto metrov od viadukta avtoceste proti Splitu in le nekaj kilometrov od počivališča Modruš, kjer so zadnjič zasledili signal z mobitela Bilićeve. Viadukt poteka nad državno cesto Duga Resa–Josipdol–Senj, Večernji list pa se sprašuje, kako je mogoče, da nihče kosti ni opazil skoraj leto in pol, enako pa se sprašujejo tudi prebivalci Josipdola. Ti so prepričani, da ni mogoče, da nihče ne bi opazil kosti tako blizu ceste. To potrjujejo tudi dokazi, saj so lobanjo našli tik ob cesti, preostale kosti pa od 10 do 15 metrov stran. Zelo blizu so polja, ki jih redno oskrbujejo, zato ni mogoče, da ni nihče opazil kosti, je sklenil Večernji list.

Milan Rendulić, ki se je s prijateljem naključno znašel na kraju, kjer so ležale kosti, je za Večernji list povedal: "Takoj, ko sem prišel iz traktorja, sem nedaleč od ceste, kakšna dva metra ali tri metre stran, videl človeško lobanjo." Sprva se je domnevalo, da je kosti našel lovec, vendar je Rendulić te trditve zanikal. Povedal je, da so se s traktorjem peljali po bližnji cesti, saj so sosedu peljali neke stvari in cvetje, ko so zagledali lobanjo. "Ko smo šli bližje, smo videli rumeno gumico za lase, na njej pa so bili neki ostanki. Ne vem, ali so bili lasje ali koža. Policist, ki je prvi prišel, je našel še modre kavbojke," je še povedal Rendulić.

To, da so skupaj s kostmi našli še modre kavbojke, v katere je bila oblečena Antonija, ko je izginila, je še povečalo verjetnost, da bi kosti lahko pripadale najstnici. Policisti so takoj začeli pregledovati teren, našli so še več kosti, pozneje pa se je izkazalo, da so našli celo okostje.

Straši obsojenega prepričani, da gre za teorijo zarote Čeprav Antonijini starši ne želijo komunicirati z mediji, pa so toliko manj zadržani starši Dragana Paravinje, ki je nepravnomočno obsojen na 40 let zapora zaradi umora Antonije Bilić. Draganovi starši so še vedno prepričani, da je njihov sin nedolžen, pri tem pa poudarjajo, da gre za zaroto. Draganov oče Obrad je prepričan, da nekdo želi njegovemu sinu podtakniti umor in je zato v Josipdol namestil kosti.