Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
15. 5. 2015,
13.41

Osveženo pred

5 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Zorica Škrbić Janko Jamnik Tomaž Lovše Blanka Žgajnar Jože Kozina

Petek, 15. 5. 2015, 13.41

5 let, 6 mesecev

Obtožnice bodo vložene pravočasno

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Obtožnica za smrt Zorice Škrbić bo nared do konca maja, junija naj bi luč sveta ugledala obtožba za umor Janka Jamnika, preiskavo zoper nekdanjega lastnika Diners Club Slo pa je tožilstvo razširilo.

Obtožnica za primer Škrbić bo zagotovo spisana do konca maja, ko bo minilo šest mesecev, odkar so se v priporu znašli trije osumljenci za smrt 32-letne Zorice Škrbić, je potrdila specializirana državna tožilka Mateja Gončin. Kot je znano, mora tožilstvo v šestih mesecih od odreditve pripora vložiti obtožnico, sicer bodo trojico izpustili na prostost.

Za umor Škrbićeve obtožnica do konca maja V začetku decembra lani so kriminalisti – potem ko so neznanci sredi belega dne v središču Ljubljane 26. junija lani najprej ugrabili Škrbićevo, sicer dolgoletno partnerico za zgodovinski rop sefov banke SKB leta 2005 obsojenega Dejana Vidmarja, nato pa jo po dolgem mučenju odvrgli v bližini Podpeči, kjer je poškodbam podlegla – prijeli domnevne storilce tega krutega zločina.

Od sedmih oseb, ki naj bi bile vpletene v zločin, je preiskovalna sodnica za trojico odredila pripor zaradi suma treh kaznivih dejanj. Željka Petrovića, Blagoja Sazdova in Milana Trivkovića − pripor je bil odrejen zaradi suma begosumnosti – naj bi v obtožnici obremenili ugrabitve, mučenja in uboja. Sodna preiskava je stekla tudi za Senada Livadiča, ki je osumljen pomoči pri kaznivem dejanju.

Ugrabitelji naj bi z alfa romeom odpeljali na vnaprej pripravljen kraj v gozdu v bližini Ljubljane, kjer so jo dolge ure tako fizično kot psihično mučili. Od nje naj bi skušali dobiti informacijo, kje se skriva denar, ki je bil ukraden iz sefov banke SKB. Okoli 4. ure zjutraj so jo iz vozečega avtomobila odvrgli.

Naj spomnimo, da je tožilstvo za 12 prič, ki so se bale maščevanja osumljenih, predlagalo zaslišanje v preiskavi pod krinko, sodišče pa je predlogu ugodilo.

Novi predlog za podaljšanje pripora Noviću že pri vrhovnih sodnikih "Na vrhovno sodišče sem že podala predlog za podaljšanje pripora Milku Noviću še za en mesec," je potrdila okrožna državna tožilka specializiranega tožilstva Blanka Žgajnar, ki vodi preiskavo v zvezi z umorom direktorja Kemijskega inštituta Janka Jamnika.

Vrhovno sodišče podaljšanje pripora, ki v primeru Novića poteče 22. maja, na predlog tožilstva podaljšuje vsak mesec posebej. Če želi tožilstvo Novića zadržati v priporu, mora obtožnico spisati do 22. junija.

Jamnika je morilec 16. decembra lani presenetil v avtomobilu na parkirišču pred gostilno na Viču, kjer je imel inštitut prednovoletno zabavo, in v njegovo glavo izstrelil dva naboja s pištolo, ki je imela verjetno tudi dušilec. Kljub zdravniški pomoči je pozneje v bolnišnici poškodbam podlegel. Preiskovalci NPU so šest dni po dogodku prijeli domnevnega storilca, ki je do 22. decembra lani v priporu.

Gre za 59-letnega nekdanjega zaposlenega na inštitutu, ki je leta 2009 dobil odpoved iz krivdnih razlogov. Pozneje je delal kot raziskovalec na fakulteti za kemijo, a mu oktobra lani pogodbe niso podaljšali.

Obramba meni, da dokazov ni, tožilstvo nasprotno Obramba meni, da dokazov, da je prav Nović storil to kaznivo dejanje, ni – alibi, češ da je doma gledal televizijo, mu je zagotovila družina –, medtem ko je tožilstvo prepričano o nasprotnem.

Preiskovalci so na tiskovni konferenci po hišni preiskavi in aretaciji povedali, da je bil ovadeni vešč ravnanja z orožjem, saj je bil član strelskega društva in velja za dobrega strelca, čeprav dovoljenja za hrambo orožja ni imel.

Na telesu pokojnega so odkrili karakteristične delce, ki nastanejo s streljanjem in ustrezajo vzorcem, najdenim na kraju dogodka, je takrat pojasnil direktor NPU Darko Majhenič. Na kraju dogodka so našli tulec naboja kalibra 7,65 milimetra.

Preiskavo zoper Lovšeta tožilstvo razširilo "Odločili smo se, da preiskavo zoper nekdanjega lastnika Diners Cluba Slo razširimo še za eno kaznivo dejanje," je bil kratek državni tožilec specializiranega oddelka Jože Kozina, ki na druga vprašanja ni želel odgovarjati.

Šlo naj bi za porabo denarja na bančnih karticah, česar naj Tomaž Lovše ne bi poravnal sam, temveč naj bi mu denar odvzela banka. Avgusta bodo minila tri leta, ko so Lovšeta zaradi domnevnega oškodovanja in izčrpavanja Diners Cluba Slo strpali v pripor na Povšetovo. Ovadba namreč Lovšetu očita, da naj bi pridobil za okoli devet milijonov evrov in pol premoženjske koristi za lastno potrošnjo.

Na to naj bi kazale neporavnane obveznosti iz posojil in to, da ni odprodal naložb v višini šest milijonov evrov in pol, kar je Dinersu naložila Banka Slovenije. Očitno pa bomo v obtožnici brali tudi očitek, da z ženo nista poravnala porabe na plačilnih karticah Dinersa, ki naj bi znašala okoli tri milijone evrov. S tem naj bi Lovše Diners potisnil v tako slabo finančno stanje, da je zamujal pri poravnavi obveznosti do trgovcev, končalo pa se je z odvzemom licence Diners Club SLO.

Čeprav je dolgove že poravnal, tožilstvo pri pregonu vztraja Po treh mesecih pripora je sodišče sprejelo njegovo ponudbo, da ga v zameno za najvišjo varščino v zgodovini države izpusti na prostost. Milijon evrov bo do konca postopka deponiran na računu države, po koncu postopka pa se mu bo varščina, ne glede na to, ali bo obsojen ali oproščen, vrnila.

Varščini ni nasprotoval niti tožilec Kozina, saj je Lovše vse svoje dolgove med bivanjem za zapahi na Povšetovi tudi poravnal. Ne glede na to, da je škoda že odpravljena, pa tožilstvo pri pregonu vztraja, saj je "bilo kaznivo dejanje že storjeno".

Ne spreglejte