Četrtek,
24. 10. 2013,
14.36

Osveženo pred

8 let, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 1
umor uboj Slovenija statistika

Natisni članek

Četrtek, 24. 10. 2013, 14.36

8 let, 3 mesece

Največ umorov v zadnjih petih letih na območju Ljubljane in Maribora

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 1
Že drugi dan zapored Slovenijo pretresa novica o umoru. V dveh dneh je tako umrlo kar pet oseb. Kot so nam sporočili s policije, je letos število umorov naraslo na območju Maribora in Kopra.

V primerjavi z letom 2012 je število ubojev in umorov sicer upadlo, vendar so nam s policije lahko posredovali samo podatke za prvo letošnje polletje. Leta 2012 so tako zabeležili 25 ubojev in 19 umorov. Največ umorov, osem, je bilo storjenih na območju PU Maribor, sledita Ljubljana in Kranj s štirimi.

V petih letih, od leta 2008 do 2012, so sicer največ umorov zabeležili na območju Ljubljane in Maribora. Na območju PU Ljubljana 24 in na območju PU Maribor 22.

V prvi polovici leta dva umora Podatki za prvo letošnje polletje kažejo, da je bilo ubojev 18, od tega dva dokončana in 16 poskusov, policisti pa so v prvi polovici leta zabeležili dva umora, vendar bi bila, z upoštevanjem dogodkov v zadnjih dneh in mesecih, ta številka dosti večja.

Kot je povedal predstavnik policije za odnose z javnostmi za področje kriminalitete Drago Menegalija, so v letu 2013 zabeležili nekaj več primerov na območjih PU Maribor in PU Koper.

Sovraštvo in ljubosumje med najpogostejšimi motivi Na vprašanji, kdo so običajno vpleteni in kakšni so motivi, je predstavnik policije dejal, da je "še zmeraj največ kaznivih dejanj storjenih v okolju in med osebami, ki se poznajo oziroma so v določenem medsebojnem razmerju, bodisi znotraj družine bodisi drugod". "Med motivi so najbolj pogosti sovraštvo, maščevalnost, ljubosumje in koristoljubje," je še dejal.

V letu 2013 so bili sicer preiskani vsi umori in uboji. Kot je zapisano v poročilu dela policije, od januarja do septembra letos, v okviru nasilja v družini, policisti opažajo manjši upad prijavljenih kaznivih dejanj, še vedno pa je nasilje v družini pereč družbeni problem, ki ga ne more reševati policija sama, temveč v sodelovanju z drugimi institucijami.