Sreda,
20. 4. 2011,
8.15

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

SDS Udba

Sreda, 20. 4. 2011, 8.15

8 let

Na sojenju Perčič proti SDS se je začel lov na čarovnice oziroma lažnivce

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Svetovalec predsednika države Franci Perčič zaradi navedb na spletni strani, da je sodeloval z Udbo, od stranke SDS zahteva deset tisoč evrov in opravičilo.

Perčiča je razžalil zapis z naslovom Maske padajo, ki so ga na spletni strani SDS objavili oktobra 2008. V komentarju povabljenih na večerjo v čast angleški kraljici, ki jo je prirejal predsednik Danilo Türk, avtorji na podlagi knjige Dušana Lajovica Med svobodo in rdečo zvezdo navajajo, da so na seznamu povabljencev tudi partiji najbolj zvesti vojščaki iz vrst službe državne varnosti, na primer Perčič. Ta obtožbe ostro zavrača, pojasnil je, da so takšne izjave zanj žaljive in pomenijo nedopustno poseganje v čast in dobro ime. Prek sodišča je z začasno odredbo tudi dosegel, da je SDS prispevek umaknila s spleta. Janša: Perčič je bil vsaj nabornik SDV Srečanje je včeraj minilo v podajanju dokaznih predlogov. Po besedah zagovornika stranke SDS Francija Matoza bo Janez Janša v nadaljevanju povedal, čemu je bila takrat namenjena kritika predsednika države v povezavi s Perčičem, ki mu v SDS očitajo tudi sodelovanje v aferi Depala vas in Patria. "Pred marcem 1994 so se tožeča stranka, Drago Kos, Silvo Komar, Mitja Klavora in pooblaščenec tožeče stranke sestajali in sodelovali v zadevi, ki je dosegla vrhunec v aferi Depala vas," je povedal Matoz. S tem v zvezi je predlagal zaslišanje Klavore, Kosa in Perčičevega odvetnika Matjaža Ulčarja.

Matoz je predlagal tudi vpogled v izvirnik mikrofilma centralne evidence republiškega sekretariata za notranje zadeve iz leta 1987, ki ga je Janša dobil od Lajovica. Na njem naj bi bil Perčič evidentiran vsaj kot rezervist SDV, ob tem pa je Matoz predlagal še zaslišanje dveh nekdanjih prvih obveščevalcev. Nekdanji vodja varnostno-informacijske službe (VIS) Miha Brejc naj bi spregovoril o avtentičnosti seznama, Drago Ferš, nekdaj prvi mož Sove, pa naj bi sodišču pomagal pravilno interpretirati zgodovinski vir.

Ulčar: Zapis je prirejen "Ta zapis je prirejen," meni Perčičev pooblaščenec Ulčar, prepričan, da so dokazni predlogi SDS nepotrebni in služijo zgolj za zavlačevanje postopka. Kot je pojasnil, je v sodni spis že vložil potrdilo notranjega ministrstva in Sove, da Perčič z Udbo nikoli ni bil povezan. "Če obstajajo zasebni arhivi z drugačnimi dokazi, kot jih je predložil Perčič, pa naj sodišče presoja njihovo pristnost in zakonitost." Ulčar sicer predlaga zaslišanje zgodovinarja Boža Repeta in nekdanjega direktorja arhiva RS Matevža Koširja.

V nadaljevanju bo na sporedu ogled mikrofilma, zaslišanje Janše, Perčiča, Klavore, Kosa, Ferša, Erhatiča in Brejca, o preostalih dokaznih predlogih pa bo sodnica Zlata Šlibar Kisič še odločila. Lov na resnico se nadaljuje konec maja.