Sreda,
22. 6. 2016,
8.36

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 7,23

2

Natisni članek

Riko Janez Škrabec

Sreda, 22. 6. 2016, 8.36

6 let, 7 mesecev

Kriminalisti na obisku pri Janezu Škrabcu

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 7,23

2

Janez Škrabec | Foto Bor Slana

Foto: Bor Slana

Na sedežu podjetja Riko na Bizjanovi ulici v Šiški v Ljubljani so kriminalisti, ki preiskujejo sum storitve kaznivih dejanj pri projektu gradnje kanalizacije in čistilne naprave v več občinah v Zgornji dravski dolini.

Podjetje Riko je osrednji steber Skupine Riko, ki jo vodi Janez Škrabec. Predstavnica podjetja Polona Lovšin nam je potrdila, da so na sedežu podjetja kriminalisti, in poudarila, da potekajo zgolj pogovori in da zaposleni normalno in nemoteno opravljajo svoje delo.

Preiskavo vodijo kriminalisti celjske policijske uprave, ki opravljajo hišne preiskave in druge preiskovalne aktivnosti na območju policijskih uprav Celje in Ljubljana, so povedali na PU Celje.

"Dve hišni preiskavi potekata na območju PU Celje in dve na območju PU Ljubljana. Kriminalistična preiskava poteka zaradi suma storitve kaznivih dejanj s področja gospodarske kriminalitete, v zvezi z vodenjem projekta javnega naročila za izgradnjo kanalizacijskega omrežja v porečju reke Drave. 

Preiskava je v tej fazi usmerjena v zbiranje obvestil in pridobivanje dokumentacije v zvezi z omenjenim projektom," je povedala Milena Trbulin s PU Celje in dodala, da za zdaj med preiskavo niso nikomur odvzeli prostosti.

Kriminalisti so se zgodaj zjutraj oglasili tudi na občini Vuzenica, kjer so opravili samo razgovor v zvezi z omenjenim projektom, je povedal tajnik občine Sašo Verdnik. Po njegovih besedah policija preiskuje sume nepravilnosti v postopku javnega naročanja leta 2012. Nosilka projekta med koroškimi občinami je bila občina Radlje ob Dravi.

Župan Radelj ob Dravi Alan Bukovnik je potrdil, da so kriminalisti obiskali tudi njihovo občino. "K nam so prišli zgolj zato, ker smo bili nosilna občina za projekt odvajanja in čiščenja odpadne vode. Vanj je bilo vključenih pet občin, vsaka s svojim projektom komunalne infrastrukture. Za koordinatorja smo občine izbrale podjetje Draga Sahornika, ki sicer izhaja iz občine Muta, kjer je bil sočasno tudi občinski svetnik. Na tej občini so se tudi začela vedno večja trenja, saj so nekateri Sahorniku očitali konflikt interesov in nekatera sporna ravnanja. Današnja preiskava je tako rezultat kazenske ovadbe, ki je bila pred dvema letoma vložena proti Sahorniku," je pojasnil Bukovnik.
 
Po naših informacijah je kriminaliste zanimala vloga tistih občinskih uslužbencev, ki so sodelovali pri projektu. V prvi vrsti pa so obiskali Darka Sahornika in preiskovali njegovo domnevno sporno vlogo pri projektu

Projekt preiskuje več institucij

Projekt, ki ga preiskujejo kriminalisti, in njegovi snovalci so se že pred leti znašel pod drobnogledom več institucij:
- posebna komisija za ugotavljanje odgovornosti ob nastalih težavah pri gradnji kanalizacije na Muti, ki so jo sestavljali štirje občinski svetniki, je v poročilu zapisala, da sumi v prirejenost razpisov. Ključni argument: del dokumentacije se je urejal šele, ko je bilo zbiranje ponudb že končano. Edini ponudnik, ki je ustrezal vsem pogojem na razpisu, je bil Riko.
 
- Predsednik razpisne komisije je bil Darko Sahornik, direktor podjetja Daro, predsednik občinskega odbora za ekologijo, komunalno in cestno gospodarstvo, hkrati pa koordinator projekta. Da je bil v konfliktu interesov, je že pred več leti opozorila tudi Komisija za preprečevanje korupcije (KPK), a se je Sahornik še naprej hkrati pojavljal v več vlogah.
 
Sahornik je bil z Rikom tudi poslovno povezan, saj je družbi Janeza Škrabca oddajal v najem prostor za skladiščenje gradbenega materiala za projekt. Po poročanju revije Reporter naj bi bil Sahornik tudi v prijateljskih odnosih s Škrabcem. Že leta 2014 je bil Sahornik, ki je takrat kandidiral tudi za župana občine Muta, obtožen jemanja podkupnine. Več tisoč evrov v gotovini naj bi prejel od lokalnega gradbinca, sam pa je zatrjeval, da je šlo za donacijo za namiznoteniški klub.

Kriminalisti nad 37-milijonski projekt gradnje kanalizacije v Zgornji dravski dolini

Župan občine Muta Mirko Vošner nam je potrdil, da gre za preiskavo suma storitve kaznivih dejanj pri projektu gradnje kanalizacije in čistilne naprave v več občinah v Zgornji dravski dolini. S tem so ga seznanili kriminalisti, ki so jim na občini predali tudi dokumentacijo.

Glavni izvajalec projekta, ki se je začel pred približno tremi leti in so ga spremljali zapleti z gradbeno inšpekcijo in očitki o neutemeljenih podražitvah, je bilo podjetje Riko, po županovih informacijah pa naj bi bilo osumljenih še več vpletenih v zgodbo. Več ni želel razkriti.

Partner Rika pri tem projektu je bilo podjetje Pomgrad, ki je bilo zadolženo predvsem za gradbena dela. Kot nam je zatrdil predsednik uprave Igor Banič, pri njih ne potekajo hišne preiskave. S tem, da naj bi kriminalisti preiskovali projekt urejanja kanalizacije v Zgornji dravski dolini, ni seznanjen. Dodal je le, da so projekt konec lanskega leta uspešno končali.

Zgradili 33 kilometrov nove kanalizacije

Projekt odvajanja in čiščenja odpadnih vod v porečju Drave, poimenovan Zgornja Drava, je bil vreden skupno 37 milijonov evrov. Financirale so ga občine Muta, Vuzenica, Radlje ob Dravi, Dravograd in Selnica ob Dravi. Šlo je za največji kohezijski projekt na tem območju. S 3,2 milijona evrov ga je sofinancirala država, 18,2 milijona evrov je bilo zanj pridobljenih sredstev iz evropskega kohezijskega sklada, preostalo so prispevale občine.

Na območju, kjer živi več kot 21 tisoč prebivalcev, so zgradili več kot 33 kilometrov nove kanalizacije, tri čistilne naprave (Radlje ob Dravi, Muta–Vuzenica in Selnica ob Dravi), 23 črpališč in deset zadrževalnih bazenov.

Podjetje Riko, ki ga vodi Janez Škrabec, je eno najuspešnejših slovenskih podjetij na ruskem oziroma širšem trgu nekdanje Sovjetske zveze. Njegova glavna dejavnost temelji na inženiringu velikih gradbenih in infrastrukturnih projektov. Izvajajo inženiring v industrijski dejavnosti, inženiring v okoljevarstveni panogi in panogi proizvodnje električne energije, gradbeni inženiring ter inženiring na področju skladiščnih sistemov in logistike.

Leta 1997 je Škrabec ustanovil podjetje Riko hiše, ki proizvaja in trži masivne stanovanjske hiše po vsej EU. V sodelovanju z ikono oblikovanja Philippom Starckom so zasnovali linijo hiš P.A.T.H. by Starck with Riko. Prvo so oktobra lani premierno predstavili nedaleč stran od Pariza.

Riko je med drugim za Intereuropo v Rusiji gradil logistični terminal Čehov. Tožilstvo tedanjemu direktorju Intereurope Andreju Lovšinu očita, da si je pridobil najmanj 16 milijonov evrov premoženjske koristi. Gradbena dela, ki jih je izvedel Riko, pa naj bi bila bistveno preplačana, s čimer naj bi Lovšin Riku pridobil najmanj deset milijonov evrov premoženjske koristi.

Škrabec, ki je prapranečak znanega slovenskega jezikoslovca patra Stanislava Škrabca, je prejemnik več nagrad za dosežke v gospodarstvu in podjetništvu. Je tudi častni konzul Kraljevine Monako v Sloveniji. Na zadnji Managerjevi lestvici najbogatejših Slovencev se je s 14 milijoni evrov premoženja uvrstil na 110. mesto.