Andreja Lončar

Sreda,
20. 12. 2017,
18.57

Osveženo pred

6 let, 4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,78

6

Natisni članek

potrdilo o vpisu policija študentsko delo

Sreda, 20. 12. 2017, 18.57

6 let, 4 mesece

Lažni študenti na muhi policije, samo letos prek 600 ovadb

Andreja Lončar

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,78

6

natakarica | Foto Thinkstock

Foto: Thinkstock

Policija je samo letos podala okrog 600 ovadb zaradi ponarejanja potrdil o vpisu na fakultete ali srednje šole. Ovadeni so tako ponarejevalci kot tisti, ki so potrdila uporabili - večina za delo prek študentskega servisa. Medtem ko policija preiskavo nadaljuje, na ministrstvu za šolstvo obljubljajo elektronska potrdila o vpisu, ki naj bi zajezila problematiko.

"Pred leti sem delal pri gostincu, ki je zaposloval le prek študentske napotnice. Ker tik pred začetkom novega študijskega leta nisem izpolnjeval pogojev za podaljšanje študentskega statusa, sem sprejel ponudbo znanca, da mi priskrbi ponarejeno potrdilo. Zanj sem plačal dobrih sto evrov," razlaga eden od osumljenih v preiskavi, povezani s ponarejanjem potrdil o vpisu na fakultete in srednje šole. Za preiskavo je, kot pravi, izvedel letos, ko je dobil vabilo policije na zaslišanje. 

"Na e-Študentskem Servisu nismo pristojni za ugotavljanje pristnosti potrdil o vpisu," pravi Ana Marija Misja z e-Študentskega servisa in dodaja, da bi vpogled v vpisne evidence, ki ga obljublja ministrstvo, onemogočil zlorabe.  | Foto: Ana Kovač "Na e-Študentskem Servisu nismo pristojni za ugotavljanje pristnosti potrdil o vpisu," pravi Ana Marija Misja z e-Študentskega servisa in dodaja, da bi vpogled v vpisne evidence, ki ga obljublja ministrstvo, onemogočil zlorabe. Foto: Ana Kovač

Ponarejena potrdila o vpisu naj bi večina uporabnikov - tudi naš sogovornik, ki ne želi biti imenovan - uporabila za delo prek študentskega servisa. Vsak študent ali dijak, ki želi delati, mora študentskemu servisu vsako leto predložiti tiskano potrdilo o vpisu na srednjo šolo ali fakulteto. Ker študentski servisi nimajo pristojnosti, da bi v elektronskih evidencah vpisanih dijakov in študentov preverili verodostojnost potrdil, so zlorabe dokaj preproste.

Nekateri naj bi potrdila uporabili tudi za druge študentske ugodnosti, na primer zavarovanje.

V enem letu 600 ovadb

Ljubljanski policisti, ki raziskujejo primere po celotni državi, so po besedah predstavnice za stike z javnostmi Nataše Pučko letos ovadili nekaj fizičnih oseb, ki so ponarejale sporna potrdila o vpisu, ter približno 600 takih, ki so te ponarejene listine uporabile. 

Ali so bili ponarejevalci organizirani ter kakšni so bili njihovi zaslužki, ni znano. Neuradno naj bi za potrdila zaračunali med sto in 200 evri. Če preračunamo, so torej s storitvam za 600 letos ovadenih zaslužili med 60 in 120 tisočaki.

Koliko primerov je do zdaj dobilo epilog, ni znano. V primeru zgoraj omenjenega osumljenca postopek še teče. Z ljubljanskega in kranjskega tožilstva so nam sporočili, da ne vodijo zadev po tematiki oziroma vrsti ponarejene listine. Na celjskem tožilstvu niso prejeli nobene ovadbe, vezane na ponarejanje potrdil o vpisu. Odgovor mariborskega tožilstva še čakamo.

Tožilci po naših informacijah za uporabnike ponarejenih listin največkrat predlagajo denarne kazni ali delo v splošno korist. | Foto: Reuters Tožilci po naših informacijah za uporabnike ponarejenih listin največkrat predlagajo denarne kazni ali delo v splošno korist. Foto: Reuters Zagrožen zapor, a tožilci imajo raje "alternativo"

Uradno je za kaznivo dejanje ponarejanja listin ali njihove uporabe zagrožena kazen do treh let zapora. A po naših informacijah se veliko teh zadev reši, preden pridejo na sodišče, kršitelji plačajo denarno kazen, ali pa se dogovorijo za delo v splošno korist. 

Na kranjskem tožilstvu so nam pojasnili, da ovadbe zaradi kaznivih dejanj ponarejanja listin praviloma poskušajo rešiti z oblikami alternativnega pregona.

Preiskava se širi

Da preiskava poteka, vedo tudi na študentskih servisih, kjer pa pravijo, da drugih informacij nimajo oziroma jih zaradi preiskave v teku ne morejo podati. Nataša Zorec z mariborskega študentskega servisa pravi, da jih za zdaj ni nihče obvestil, ali je bilo ponarejeno kakšno potrdilo o vpisu, ki je bilo predloženo njim.

Policija medtem po besedah Pučkove nadaljuje preiskavo, v okviru katere so pod drobnogled vzeli vse študentske servise v državi. Na ministrstvu za šolstvo so nam med drugim povedali, da so konec prejšnjega meseca policistom na njihovo željo posredovali podatke o vpisu v letu 2015/16 za vse, ki so potrdila uporabili za delo prek študentskega servisa.

Konec papirnatih potrdil, konec zlorab?

Čeprav ima šolsko ministrstvo Maje Makovec Brenčič že eno leto odprte vse (pravne) poti, da študentskim servisom zagotovi vpogled v evidence vpisa, tega za zdaj ni storilo. Obljubljajo pa, da se bo to zgodilo v tem študijskem letu. | Foto: STA , Čeprav ima šolsko ministrstvo Maje Makovec Brenčič že eno leto odprte vse (pravne) poti, da študentskim servisom zagotovi vpogled v evidence vpisa, tega za zdaj ni storilo. Obljubljajo pa, da se bo to zgodilo v tem študijskem letu. Foto: STA , Na ministrstvu so že za lansko leto obljubili tudi spremembe, ki naj bi otežile, če ne onemogočile zlorabe. Študentskim servisom naj bi omogočili vpogled v evidenco vpisanih dijakov in študentov.

A za zdaj na ministrstvu, ki ga vodi Maja Makovec Brenčič, ostajajo le pri besedah. "Vpogleda v evidenco še nimamo," pravi Ana Marija Misja z e-Študentskega servisa in dodaja, da ne vedo niti, kdaj bo vpogled v evidenco mogoč. Prepričana pa je, da bi zagotovo onemogočil uporabo lažnih potrdil o šolanju.

Na ministrstvu pravijo, da je bila zakonska podlaga sprejeta že predlani in lani, dostop do evidenc pa po novem servisom obljubljajo v tekočem študijskem letu. S tem dijakom in študentom od prihodnjega študijskega leta ne bo več treba nositi fizičnih potrdil o statusu, saj bo izmenjava podatkov potekala le še elektronsko, napovedujejo.