Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
2. 3. 2015,
10.46

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Robert Časar

Ponedeljek, 2. 3. 2015, 10.46

8 let

Kako so ujeli Roberta Časarja (video)

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Roberta Časarja so 26. februarja aretirali v Santu Domingu v Dominikanski republiki, ta trenutek pa je že v Evropi, saj je v pariškem priporu.

Slovenska policija je v sodelovanju z varnostnimi organi Dominikanske republike uspešno končala iskanje nekdanjega predsednika uprave Luke Koper Roberta Časarja, ki bi se moral 24. februarja lani zglasiti v zaporu na Dobu, a jo je popihal iz države. Najprej on, nato pa še njegova družina.

Policija je tako lani po odredbi koprskega okrožnega sodišča marca razpisala tiralico, mednarodno tiralico in evropski nalog za prijetje. Časarja so tako prijeli skoraj leto dni po tem, ko bi se moral zglasiti na prestajanju zaporne kazni.

V Dominikansko republiko že konec leta 2013 Slovenski varnostni organi so že aprila lani kolege v Dominikanski republiki zaprosili, naj preverijo informacije, da se Časar nahaja na njihovem območju. A ker niti na nekaj nadaljnih prošenj ni bilo odziva, so za pomoč zaprosili generalni sekretariat interpola v Lyonu. Ti so nato nudili našim preiskovalnim organom vso potrebno pomoč.

V zacetku februarja so policisti tako dobili potrdilo, da so informacije prave. Časar naj bi v Dominikansko republiko vstopil že konec leta 2013, vodijo pa ga kot tujca z začasnim bivališčem v njihovi državi. "Obvestili so nas, da ga nameravajo izgnati iz Dominikanske republike v Francijo, zato smo francoske organe obveščali o obstoju in veljavnosti evropskega naloga za prijetje," pravijo na policiji.

Časar je francosko mejo prestopil 1. marca, kjer so ga pridržali in bo počakal na predajo Sloveniji. Kriminalisti so v tej zadevi sodelovali s 30 državami po svetu ter poslali ali prejeli 260 zaprosil tujim varnostnim organom oziroma njihovih odgovorov.

Družina ostaja v Dominikanski republiki Časar si je leta 2012 uredil hrvaško državljanstvo, in uporabljal hrvaški potni list. V Dominikanski republiki naj bi po nepreverjenih podatkih policije ustanovil podjetje, tja pa je prispel prek Rusije in Paname. Kot pravijo na policiji, družina ni na seznamu iskanih oseb, zato lahko tam nornalno biva še naprej. Koprski policisti so sicer še pred pobegom začeli ugotavljati, da se mu bo pridružila tudi družina. Prodajali so namreč nepremičnine, avtomobile, dva od družinskih članov pa sta si z izgovorom, da sta ju izgubila, dala narediti nov potni list.

Na prijetje Časarja se je že odzval tudi Minister za pravosodje Goran Klemenčič in dejal, da je to dobra novica. Ocenjuje, da postopki v nadaljevanju ne bodo preveč dolgi. Klemenčič je izrazil priznanje slovenski policiji, ki je po njegovih informacijah pomembno prispevala k temu, da so Časarja prijeli.

Čaka ga pet let in devet mesecev strogega režima za rešetkami Časarja so januarja 2013 na okrožnem sodišču v Kopru zaradi zlorabe položaja in nedovoljenega sprejemanja daril v zvezi z nepremičninski posli z Luko Koper obsodili na šest let zaporne kazni in petletno prepoved opravljanja funkcij direktorja oziroma člana uprave v gospodarskih družbah.

Višje sodišču mu je po pritožbi kazen znižalo za tri mesece. V isti zadevi sta bila obsojena tudi nekdanji poslanec SNS Srečko Prijatelj in podjetnik Marjan Mikuž.

Med pobegom legaliziral prizidek k hiši Naj spomnimo, da je Časarju prek svojega pooblaščenca prejšnji mesec kljub več hipotekam uspelo legalizirati nedovoljene posege na svoji hiši v Portorožu.

Časarja sicer čaka še nekaj drugih kazenskih postopkov, v katerih ga terjajo za škodo, ki je nastala v Luki Koper. Po eni od do zdaj končanih odškodninskih obsodb bi morala Časar in Aldo Babič Luki Koper povrniti milijon evrov na račun plačevanja kazni za črno gradnjo v Luki Koper.

Za informacije o tem, kako bo potekal postopek Časarjeve izročitev, smo zaprosili pravosodno ministrstvo, odgovor še čakamo.

Ne spreglejte