Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
17. 10. 2012,
22.01

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Sreda, 17. 10. 2012, 22.01

8 let

Ivan Zidar se ni pojavil pred sodniki

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Očitki Ivanu Zidarju in soobtoženim se nanašajo na domnevno sporno poslovno sodelovanje med podjetjema SCT in Big Trading med letoma 2003 in 2004.

Upokojeni gradbinec Ivan Zidar, še nepravnomočno obsojen na eno leto in pet mesecev zaporne kazni v aferi Čista lopata, Leonardo F. Peklar iz podjetja Socius in direktor operativne izvedbe nizkih gradenj pri SCT Borut Willenpart niso pristopili predobravnavnem naroku. Zidar se za izostanek ni opravičil, Peklar in Willenpart pa sta odsotna zaradi službenih obveznosti. Današnji narok daje obtoženim možnost, da se s tožilstvom v zameno za priznanje krivde pogodijo za nekoliko milejše kazni.

Kot je pojasnila sodnica Alenka Gregorc Puš, je Zidar 16. oktobra odpovedal pooblastilo za zastopanje odvetniku Zoranu Hartmanu, naslednji dan pa je za obrambo angažiral odvetnika Milana Krstiča. Krstič danes ni bil vabljen, s kazensko zadevo se mora najprej seznaniti.

Po obtožbi, ki jo je tožilstvo vložilo marca, je SCT plačeval storitve svetovanja Big Tradingu, čeprav jih družba ni opravila. Fiktivnih poslov naj bi bilo za 325 tisočakov. Obtožba vpletene bremeni zlorabe položaja ali pravic.

Žagar se je pogodil Alen Žagar, eden od Zidarjevih ožjih sodelavcev iz SCT Primorska, ki ga zastopa Franci Matoz, je konec septembra s tožilcem Boštjanom Jegličem sklenil sporazum o priznanju krivde. Narok za izrek kazenske sankcije bodo opravili 5. novembra. Dogovorjena kazen: eno leto in mesec dni pogojne zaporne kazni s preizkusno dobo dveh let.

Meze in Zarnikova krivde po obtožbi ne priznavata O očitkih sta se izrekla tudi nekdanji Zidarjev namestnik Aleksander Meze in Irena Zarnik, ki v kazenskem postopku nastopa kot zastopnica podjetja Big Trading. Meze in Zarnikova krivde po obtožbi ne priznavata.

Zagovornik Mezeta, Miha Kozinc, zahteva, da se iz sodnega spisa izloči vse listine, ki jih je obtoženi izročil preiskovalcem v predkazenskem postopku. Policija naj bi od Mezeta terjala dokumente, ne da bi osumljencu bil dan ustrezen pravni pouk. Kozinc je prepričan, da so Mezetu kršili njegovo pravico do molka.

S Kozincem oziroma zahtevo o izločitvi dokazov se strinjajo tudi zagovorniki preostalih obdolžencev. Odvetnik Gorazd Fišer, zagovornik Willenparta, pa je zahteval tudi izločitev sodnice. Ta je po Fišerjevem mnenju sprejela Žagarjevo priznanje krivde, ne da bi ugotavljala, ali je priznanje sploh podprto z dokazi. Fišer je sicer mnenja, da Willenpart glede na opis v obtožbi sploh ni storil očitanega kaznivega dejanja. Ker se je pred enakimi očitki kot Willenpart znašel tudi Žagar, se Fišerju zdi njegovo priznanje krivde nerazumno.

Sojenje Zidarju prestavljeno za nedoločen čas Sodnica bo o predlogih obrambe še odločila. Sojenje oziroma predobravnavni narok Zidarju, ki je bil danes izločen iz postopka, je prestavljeno za nedoločen čas.

Ne spreglejte