Sobota,
24. 1. 2015,
21.03

Osveženo pred

8 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Natisni članek

Triglav

Sobota, 24. 1. 2015, 21.03

8 let, 5 mesecev

Dve hudi nesreči v slovenskih gorah

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 1
Opoldne je z grebena med Malim Triglavom in vrhom padel 27-letni Celjan, dobro uro pozneje pa je med turno smuko z Vršiča proti Mojstrovki snežni plaz odnesel 50-letnega Avstrijca.

Oba sta bila hudo poškodovana, v jeseniško bolnišnico ju je prepeljal vojaški helikopter, so sporočili s Policijske uprave Kranj (PU Kranj).

Policija opozarja Pri gibanju v gorah je treba upoštevati nekatere zakonitosti, razmere višje v gorah so resne, ponekod tudi zelo nevarne. Danes je na primer na Kredarici pihal veter s hitrostjo okoli 60 kilometrov na uro, višje proti Triglavu je celo presegel hitrost 100 kilometrov na uro, so zapisali na PU Kranj.

Poti v visokogorju so tudi večinoma zasnežene, snežna odeja pa je prekrita s skorjo, ki se udira pod človeško težo. Pod snegom in predvsem na mestih, izpostavljenih vetru, ter v krajih, kjer je snega res malo, je lahko ledeno, kar razmere še poslabšuje.

Plaz se lahko ob večji dodatni obremenitvi sproži zlasti na strmejših pobočjih in na mestih z napihanim snegom.

Na pot se je zato treba tudi ustrezno pripraviti, jo načrtovati, preveriti razmere, se opremiti, upoštevati nevarnosti in jih poskusiti predvideti, predvsem pa ne tvegati. Cilj naj ne bo vrh, ampak varna vrnitev domov, so še zapisali na PU Kranj.