TELEKOM SLOVENIJE

Tina Vovk

Sreda,
2. 8. 2017,
11.45

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,85

1

Natisni članek

delavci delo vročina

Sreda, 2. 8. 2017, 11.45

6 let, 6 mesecev

Kako je v vročini poskrbljeno za delavce? #video

Tina Vovk

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,85

1

gradbišče cestar vročina gradnja gradbinec | Foto Ana Kovač

Foto: Ana Kovač

Zaradi visokih temperatur je Dars včeraj prestavil nekatera vzdrževalna dela na štajerski avtocesti. Kako je sicer poskrbljeno za delavce, ki so na prostem izpostavljeni visokim temperaturam, ki se te dni bližajo 40 stopinjam Celzija?

Družba za avtoceste (Dars) je za ta teden načrtovano preplastitev voznega pasu na odseku med Lukovico in cestninsko postajo Kompolje in preplastitev prehitevalnega pasu med predorom Jasovnik in Trojanami prestavila. Naša bralka pa je včeraj sredi dneva, ko je toplotna obremenitev najhujša, na dolenjski avtocesti pred Grosupljem, kjer delajo nov izvoz Škofljica, opazila veliko delavcev, ki so se mučili na vročini.

Video: Planet TV


Preberite še:
Prihaja pasja vročina, ali lahko delavec odkloni delo?

Kljub visokim temperaturam se bodo nadaljevala obnovitvena dela na nekaterih deloviščih z obsežnejšimi in dolgotrajnejšimi obnovitvenimi, na primer med Uncem in Postojno ter med Draženci in Gruškovjem. Na Darsu so pojasnili, da gre za večja delovišča, ki so aktivna že dlje časa, medtem ko se na štajerski avtocesti dela še niti niso začela.

Dela izvajajo zunanji izvajalci oz. gradbena podjetja, s katerimi ima Dars sklenjeno pogodbo. Dars kot naročnik pričakuje, da ti delavci delo opravljajo skladno z zakonodajo in predpisi s področja varstva pri delu in varovanja zdravja, so poudarili.

Kot so zagotovili na Darsu, svojim terenskim delavcem tudi v vročih poletnih dneh namenjajo posebno skrb. Tako lahko vodja avtocestne baze denimo premakne začetek delovnega časa s pol sedme na peto uro zjutraj. Delavcem so zagotovili dodatno osebno varovalno opremo, med drugim zaščitna sončna očala, lahka pokrivala, lahko zaščitno obutev za delo v vročini in lahko osebno varovalno obleko. Vsak dan jih oskrbijo tudi s hladnimi napitki, v primeru višjih temperatur pa lahko odgovorni odredijo krajše odmore v klimatiziranih vozilih.

STA

DARS - delavna zapora, vzdrževanje avtoceste, delo na cesti advertorial | Foto: Klemen Korenjak Foto: Klemen Korenjak

V nekaterih največjih slovenskih gradbenih podjetjih so nam zagotovili, da v teh dneh poskrbijo za svoje delavce, ki delajo na vročini. "Gradbena panoga je vezana na sezonsko delo in s tem tudi raznolike vremenske razmere in temperature. Delovni čas operativnih delavcev se zato v obdobju povišanih letnih temperatur začne zgodaj zjutraj in konča predčasno. Delavce na terenu še dodatno oskrbujemo z brezalkoholnimi napitki in vodo. Omogočeni so jim tudi večkratni odmori," so sporočili iz CGP.

Podobno v podjetju Pomgrad – VGP v teh dneh za svoje zaposlene na terenu poskrbijo s spremenjenim (prerazporejenim) delovnim časom, dela se od 6.00 do 13.00, v primeru zelo visokih temperatur delovni dan skrajšajo (do 12. ali 13. ure). "Delavci imajo na voljo ves čas pitno vodo, ki jo hranijo v svojih hladilnih torbah in dnevno prevzamejo zjutraj na podjetju. Omogočen je tudi dodatni počitek v senci. Delavci in vodje so prejeli navodila, da v primeru slabosti katerega od njih takoj umaknejo z sonca in mu nudijo prvo pomoč," dodajajo.

Kaj pravi zakonodaja?

Zakon o delovnih razmerjih v 45. členu določa, da mora delodajalec zagotavljati razmere za varnost in zdravje delavcev v skladu s posebnimi predpisi o varnosti in zdravju pri delu.

Delodajalec mora upoštevati duševne in telesne zmožnosti delavcev ter zmanjševati tveganja zaradi delovnih obremenitev, ki lahko vplivajo na varnost in zdravje delavcev pri delu, določa 7. člen zakona o varnosti in zdravju pri delu.

Isti zakon določa, da lahko delavec v primeru resne in neposredne ter neizogibne nevarnosti za svoje življenje ali zdravje zapusti nevarno delovno mesto in ni odgovoren za škodo, ki bi nastala iz njegovega delovanja, razen če jo je povzročil naklepno ali iz hude malomarnosti.

Temperatura ne sme biti višja od 28 stopinj

Delodajalec je dolžan s primernimi ukrepi zagotoviti ustrezne toplotne razmere v delovnih prostorih. Temperature zraka v teh prostorih v skladu s Pravilnikom o zahtevah za zagotavljanje varnosti in zdravja delavcev na delovnih mestih ne sme presegati 28 stopinj Celzija. 

Izjema so t. i. vroči delovni prostori, a mora delodajalec v tem primeru poskrbeti, da temperatura zraka v pomožnih prostorih (hodniki, stopnišča), ki so povezani z vročimi delovnimi prostori, ni višja od 20 stopinj Celzija.

Ne spreglejte