Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
1. 3. 2013,
16.31

Osveženo pred

2 meseca, 1 teden

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

pomlad marec vrtnarjenje Vrt Vrt

Petek, 1. 3. 2013, 16.31

2 meseca, 1 teden

Vrtna opravila v marcu

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Marec je za vrtnarje začetek vrtnarskega leta. Načrti, ki ste jih razvijali v dolgih zimskih dneh za vaš vrtiček, se lahko začnejo izvajati.

Čeprav se temperature v marcu dvigujejo, so pozeba in snežne padavine še vedno mogoče do konca meseca, zato nikar ne prehitevajte. Poleg tega je bila letos dolga zima in je po vsej verjetnosti vaš vrt še v začetku meseca pod snežno odejo. Proces segrevanja zemlje se bo tako komaj začel.

Trata Ko bo sneg skopnel in zemlja ne bo več zamrznjena, pograbite in zrahljajte vrtno trato, da prezračite korenine. Na manjših površinah jo preluknjajte z vilami in tako ustvarite zračne pore, ki dajejo zrak in prostor za razvoj korenin. Trato tudi pognojite in jo na golih mestih ponovno zasejte.

Zelenjavni vrt Če so tla že dovolj ogreta, lahko začnete prekopavanje. Oskrbite vse rastline na vrtu s hranilnimi snovmi (osnovno gnojenje). Zato porazdelite kompost in gnojilo in ju površinsko vkopljite. Če imate toplo gredo, potem boste vanjo posejali že skoraj vso zelenjavo, sicer pa lahko za svoje posevke uporabite okenske police. Sejete lahko jajčevce, papriko, špinačo, rukolo, brokoli, zelje, ohrovt, por, solato in še kaj. Mogoče boste lahko proti koncu meseca na prosto sejali že grah in bob, a ju pokrijte z vrtno tkanino, da boste varni pred nenadnimi nizkimi temperaturami.

Sadje. | Foto: Thinkstock Foto: Thinkstock

Sobne lončnice Marec je tudi pravi čas, da presadite lončnice, ki so jim čez zimo korenine že zrasle iz lončka. Presadite jih v večje lončke, preostalim pa zamenjajte prst s svežo in jim dodajte gnojilo.

Obrezovanje okrasnih grmov in sadnega drevja Obrežite vrtnice, sivke, pozno cvetoče grmovnice in bršljan. V marcu se obrezuje tudi sadno drevje, predvsem jablane in hruške, a tega se lotite le, če ste vešči pravilnega obrezovanja, da ne boste drevju naredili prevelike škode in boste jeseni brez pridelka.

Okrasni vrt Odstranite zimsko zaščito in vse plasti zastirke. Nato pustite, da se tla posušijo, in jih pripravite za novo posaditev. Z manjšimi grabljicami pograbite med gredicami, odstranite posušeno listje in nasadite čebulnice, ki bodo cvetele poleti (lilije, kane in gladijole).

Z grede s trajnicami odstranite vse odmrle dele rastline in ostanke zastirke. Rastline, ki so se preveč razrasle, lahko razdelite in presadite. Trajnice so zelo hvaležne rastline in ne zahtevajo veliko dela. A vseeno jih v tem času malce pognojite s kompostom ali organskim gnojilom in jih nato zalijte. Zdaj je tudi pravi čas, da preverite, kako je zimo preživela vaša živa meja, jo obnovite ali pa tudi kje znova posadite. In ker vaše rastline še ne potrebujejo veliko pozornosti, imate tako več časa za obnovo gradbenih elementov vrta in preverjanje stanja vašega vrtnega orodja.

Pa veselo na delo!

Ne spreglejte