Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
26. 7. 2018,
10.41

Osveženo pred

2 meseca, 1 teden

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,01

Natisni članek

plevel vrtnarjenje Vrt Vrt Dom in vrt

Četrtek, 26. 7. 2018, 10.41

2 meseca, 1 teden

Razlogi, zakaj imate na vrtu preveč plevela

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,01
plevel | Foto Pixabay

Foto: Pixabay

Na vrtovih bodo vedno rastle nezaželene rastline, ki lahko kazijo splošen videz vrta. Plevel je eden od tistih delov vrta, ki se ne glede na to, kolikokrat ga poskušamo odstraniti, vrne.

Različne vrste plevela rastejo v različnih letnih časih, ta pa se lahko razširi čez ves vrt in postane zelo agresiven kolonizator. Čeprav se plevela ne boste nikoli povsem rešili, obstaja nekaj razlogov, zakaj ta raste.

okrasne trave
Trendi Popestrite zelenico z okrasnimi travami

prazen vrt | Foto: Pixabay Foto: Pixabay Plevel je znak "praznega vrta"

Če imate plevel na vrtu, je lahko eden od razlogov za to, da imate premalo rastlinske vegetacije na vrtu, ki bi si jo želeli, kar pomeni, da imate premalo rastlinja, ki si ga dejansko želite vzgajati, in preveč rastlinja, ki ga ne želite.

Da bi se izognili plevelu, sadite vrtnine in okrasno cvetje, napolnite vrt. Vrtnine bodo zapolnile majhne odprtine, tako da plevel ne bo imel prostora za rast.

Prav tako posajene rastline iz tal črpajo vsa potrebna hranila in vodo, tako da plevel sploh nima možnih pogojev, da bi vzklil. Predvsem okrasne rastline s svojimi bogatim listjem in cvetovi zasenčijo tla in ne dajejo dovolj svetlobe za plevel.

Plevelu se lahko izognete tudi z zasaditvijo grmičevja, ki ne samo da bodo polepšala vrt, ampak bodo zavirala rast nadležnemu plevelu.

koprive
Trendi Uspešna rast vrtnin z uporabo škropiva iz kopriv

Preveč mulča spodbuja rast plevela

Mulč pomaga pri regulaciji temperature zemlje in zadržuje vlago, ampak na žalost spodbuja tudi rast plevela.  Ker mulč ustvarja optimalne razmere - konstantna temperatura in vlažnost, plevel še lažje zraste in zapolni prazne vrzeli med strukturo mulča.

plevel | Foto: Thinkstock Foto: Thinkstock Razpored rastlin ni dober

Če imate rastline in vrtnine posajene predaleč eno od druge, ustvarjate prostor za rast plevela. Pred saditvijo se pozanimajte, kolikšna je optimalna razdalja med zasadki.

Primerna razdalja vrtnin ne samo, da bo spodbujala rast, ampak tudi ne bo ponujala prostora za rast plevela, ki lahko krade hranilne snovi vašim vrtninam.

Trganje plevela spodbudi rast novega

Ob odstranjevanju plevela, ki ga ponavadi kar trgamo iz zemlje, nemalokrat ustvarimo luknjo oziroma praznino. Ta luknja pravzaprav pušča odlične razmere za ponovno kaljenje semen novega plevela. Najboljši način za njegovo odstranitev je, da odrežete rastlinski in cvetni del plevela zato, da ta ne bo mogel ponovno cveteti in se opraševati. Trajne plevele pa kar globoko izkopljite, a po koncu poravnajte luknjo.

zalivanje | Foto: Thinkstock Foto: Thinkstock Prekomerno zalivanje in gnojenje

Če preveč zalivate in uporabljate preveč gnojil, potem je vaš vrt zelo bogat s plevelom.

Če v vašem vrtu vzgajate vrtnine in rastlinje, ki ustrezajo podnebnim in talnim razmeram, potem ne potrebujete dodatnega zalivanja in gnojenja, ki ga plevel naravnost obožuje. Če vaše rastline lepo uspevajo same od sebe, opusitite to navado.

mravljice
Trendi Ali so mravlje res vrtni škodljivci?

 

Ne spreglejte