SiolNET. Dom Vrt in okolica
2,63

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Pet nezahtevnih rastlin za barvit in dehteč vrt

2,63

termometer

vrt, pomlad, poletje
Foto: Thinkstock

Sanjate o posedanju v rajskem vrtu, polnem dehtečega cvetja in grmičkov, s katerih obirate sveže jagodičevje? Te sanje lahko zlahka uresničite.

Ste vrtnar začetnik oziroma s svojim vrtom ne želite imeti veliko dela? Zasadite ga s temi rastlinami, ki vas bodo razveseljevale s svojimi barvami in vonjem, nekatere tudi z okusom plodov, pa še skrb zanje je precej nezahtevna.


Barvite dalije

dalije Foto: Thinkstock Ko se tla segrejejo čez 15 stopinj Celzija, je čas, da posadite gomolje dalij, nezahtevnih cvetlic najrazličnejših barv, ki bodo vaše gredice čez poletje prekrile z mavrično preprogo. Rade imajo sonce, ne potrebujejo veliko vode niti gnojenja, zato so res hvaležne cvetlice, le polži in voluharji jih imajo zelo radi, zato jih pred njimi ustrezno zaščitite - pred voluharji z mrežico, s katero zaščitite gomolje, ukrepe za naravno odstranjevanje polžev pa najdete v interjvuju z vrtnarko Jernejo Jošar.


Omamno dišeči španski bezeg

španski bezeg Foto: Thinkstock Ta grmovnica, ki lahko z leti zraste kar v drevo (obstajajo pa tudi pritlikave različice), je z omamnim vonjem svojih cvetov eden najbolj priljubljenih znanilcev pomladi. Španski bezeg je nezahtevna, pravzaprav že kar trdoživa rastlina, s katero ni veliko dela. Priporočljivo je, da cvetove odstranite, ko odcvetijo, saj boste s tem spodbudili še obilnejše cvetenje (in dehtenje) naslednje leto.


Dehteči kovačnik

kovačnik Foto: Thinkstock Kovačnik je olesenela ovijalka, ki se rada vzpenja po grmovju ali po oporah, ki ji jih postavite, ne zahteva skoraj nobene oskrbe, raste pa zelo hitro in nas predvsem razveseljuje z omamno dišečimi cvetovi bele, bledorumene ali bledorožnate barve. Njegovih plodov, rdečeoranžnih jagod, nikar ne uživajte, saj so strupene.


Slastne maline

maline Foto: Thinkstock

Tako kot kovačnik so tudi maline rastline, ki za rast potrebujejo oporo, zato jih posadite ob ograji ali pa jim oporo zagotovite s palicami. Za razliko od kovačnika pa so pri malinah največja nagrada vrtnarjev njihovi plodovi, s katerimi vas bodo razveseljevale čez poletje. Maline potrebujejo rahlo kisla tla, ki jim jih lahko zagotovite tudi tako, da okoli njih občasno potresete zdrobljena kavna zrna oziroma kavno usedlino.


Sočne borovnice

borovnice Foto: Thinkstock

Borovnice so pravi izvir zdravja, saj vsebujejo ogromno antioksidantov, obenem pa so lahko simpatičen okras vašega vrta. Sadite jih lahko tako na gredice kot v velike cvetlične lonce, potrebujejo pa kisla tla, zato jih v divjini najdemo na vresnatih in močvirnatih tleh. Doma jim idealno okolje ustvarite z mešanico zemlje za rododendrone, ki ji najdete v vseh vrtnih centrih.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin