SiolNET. Dom Vrt in okolica
0,61

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Kako posaditi različne sorte paradižnika

0,61

termometer

paradižnik
Foto: Thinkstock

Mesec maj je idealen čas za sajenje paradižnika, zato vam ponujamo kratke in koristne nasvete, kako posaditi paradižnik in mu zagotoviti optimalno in zdravo rast.

Paradižnik je eden od najbolj tipičnih pridelkov domačih vrtov in njegovo vzgajanje res ne zahteva veliko dela. Domači paradižnik je veliko okusnejši od kupljenega, kar so pokazale tudi raziskave.

Ekološko pridelan paradižnik naj bi imel precej kompleksnejšo kemijsko sestavo od tistega tržno pridelanega, ki ga ponujajo v trgovini.

Ne le, da je njegov okus polnejši in bogatejši, domači paradižnik je tudi bolj zdrav, saj vsebuje višjo koncentracijo likopena – močnega antioksidanta, ki preprečuje številna rakava obolenja. 

Prednost pridelave domačega paradižnika je tudi v njegovi neverjetni raznolikosti. Lahko ga pridelamo v različnih velikostih, oblikah, barve in okusa, kar popestri podobo vaših jedi. 

Kako se lotiti sajenja paradižnika paradižnik Foto: Thinkstock

Pri paradižniku gre za "subtropsko" zelenjavo, zato zahteva veliko sonca in toplote. Predlagamo vam, da pred začetkom sajenja vsaj dan ali dva opazujete položaj sonca na vašem vrtu čez dan in ga posadite na tisto mesto, kjer opazite, da je sonca največ.

Izogibajte se sajenju paradižnika v bližini živih mej, saj so tla tam ponavadi suha. Zelo dobro uspevajo v postavljenih gredicah in vlažnih, toplih tleh. Najbolje uspeva v zelo plodni zemlji, zato mu tudi ustreza sistem kolobarjenja.

Ko najdete optimalno mesto za sajenje, pripravite svoje "posteljne" grede. Ne pozabite, da zdrav paradižnik lahko zraste tudi do dva metra visoko in proizvede veliko število plodov, zato mu omogočite prostor.

Sadike naj ne bodo preveč skupaj. Imejte v mislih, da mora svetloba pronicati tudi do nižje rastočih paradižnikov. Ko ga posadite, ga dobro pognojite z domačim kompostom, ki pa mora biti vlažen. Za zagotavljanje višje temperature med rastjo ga lahko posadite tudi v rastlinjakih in toplih gredah.

paradižnik Foto: Thinkstock Presaditev paradižnikov

Če ste se gojenja paradižnika sprva lotili v lončkih in posodah, jih bo treba za novo sezono presaditi v nove večje lončke, preden postane stari lonček premajhen za njegove korenine.

Za presajanje na prostem ne pozabite, da bo pred končno posaditvijo paradižnik treba prilagoditi zunanjim temperaturam.

Kar pomeni, da naj bi približno dva tedna pred presaditvijo postavili ob sončnih dneh paradižnik nekam ven in ga v večernih urah umaknili nazaj noter.

Sadike za paradižnik

Za vsako sadiko naj bi pripravili približno 45 centimetrov globoko in široko luknjo. Vsaki sadiki morate zagotoviti potrebno podporo, kar storite tako, da v zemljo zakopljete leseno ali plastično palico, da boste rastlino ob postopni rasti vezali na njo.

Različne sorte paradižnika

SORTA

POSEBNOSTI

UPORABNOST

TEŽA PLODA (g)

AURIGA

svetleče oranžne barve

za solate, sendviče

50-100

BELMONTE sel. RADEH

največji, najokusnejši paradižnik

vsestranska uporabnost

1000-3000

FIASCHETTE

češnjevec, odporen na sušo, nižje rasti, vendar zelo roden

solate, omake, kot pelat za sušenje

15-25

ILDI

 

češnjavec, plod rumene barve

solate, sendviči, sušenje

12-25

NOIRE DE CRIMEE

 

temno rdeča, vijolična do črna barva ploda

solate, sokovi, vlaganje, kuhanje

100-200

SCATOLONE 2

 

podolgovati, votli plodovi, dolgi okoli 11-13 cm

polnjenje in sušenje

100-150

SUPERSWEET 100

 

najbolj sladek, odporen na različne bolezni

sladki, rdeči paradižniki

12-15

Tabela je povzeta s spletne strani zeleni svet.com

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 10
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin