Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
22. 2. 2013,
14.51

Osveženo pred

6 let, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

1

Natisni članek

sobne rastline orhideje

Petek, 22. 2. 2013, 14.51

6 let, 1 mesec

Kaj morate vedeti pri vzgoji orhidej

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

1

Te cvetlice, ki lahko ob pravilni negi cvetijo skozi vse leto, so domovanje skoraj vsakega gospodinjstva. Da pa se bodo lahko bohotile skozi okno, morate upoštevati nekaj pravil.

Rastline z lepimi cvetovi raznovrstnih barv živijo drugače kot večina drugih, nam bolj poznanih sobnih rastlin. Orhideje namreč ne rastejo v zemlji, ampak v posebnem rastnem materialu, ki ga imenujemo substrat. Ravno zaradi svoje posebnosti pa potrebujejo nekaj sicer nezahtevne nege.

Za njeno uspešno in dolgoletno cvetenje morate združiti in uskladiti pet življenjskih elementov: svetlobo, zrak, vlažnost, hranila in temperaturo.

Svetloba – Orhideje morajo imeti zadostno količino svetlobe. Najprimernejša lokacija je tako okenska polica ali bližina luči, ki ji bo zagotavljala dovolj svetlobe. Pri nekoliko večjih vrstah jih postavite v kakšen svetlejši kot. Pri postavitvi na okenskih policah bodite pozorni, da pred opoldanskim soncem spustite rolete, saj lahko sonce požge liste vaše orhideje.

Zalivanje – Voda je vir energije vsakega živega bitja, tudi rastlin. Tako kot pri drugih sobnih rastlinah moramo biti tudi pri orhidejah previdni, da jih ne zalijemo preveč ali premalo. Enkrat tedensko zalivanje bo tako ravno pravšnje. V poletnih dneh pa jih na nekaj dni tudi popršite z vodo, saj boste tako poskrbeli za večjo vlažnost, ki je prav tako pomembna za uspešno rast rastlin.

Kako jih pravilno zaliti? Orhidej nikoli ne zalivamo v sredino rastline (zaradi zadrževanja vode lahko začnejo gniti), ampak njihov substrat za okoli pol ure namočimo v vodo. Korenine bodo tako izčrpale potrebno vodo. Podobno zalivamo tudi orhideje, posajene na kose vej, lubja ali tiste v visečih košarah – skupaj z lubjem in s koreninskim sistemom jih potopimo v vodo.

Rastline pa vam bodo še bolj hvaležne, če boste pri zalivanju uporabili čim bolj postano (mehko) vodo sobne temperature.

Gnojenje – Orhideje za svojo uspešno rast potrebujejo relativno malo hranilnih snovi. Kljub temu jim vsaj enkrat ali dvakrat na leto, ko rastejo, privoščite tudi malo gnojila, ki ga v obliki epruvet ali tekočine, ki jo v pravilnem razmerju zmešate z vodo, lahko dobite v vrtnarijah. Ko orhideja počiva in ne daje znakov rasti ali cvetenja, je ne gnojite.

Lončki – Te rastline s prečudovitimi cvetovi poženejo ogromno korenin, ki pa morajo za boljše uspevanje imeti dostop do zraka. Zato orhideje postavite v plastične ali glinene lončke z veliko luknjami – tako bo odvečna voda hitro odtekla, korenine pa bodo imele dostop do zraka. Ta lonček nato postavite v nekoliko večji okrasni lonček, ki mu na koncu za še dodatno zračenje dodajte malo drobnega peska.

Poleg tega orhideje nikdar ne sadimo v običajno zemljo, temveč v poseben substrat za orhideje.

Temperatura – Ob nakupu rastline v mrzlih zimskih dneh pazite, da je dolgo ne prenašate po mrzlem zraku, saj je velika verjetnost, da se bo "prehladila" in zaradi tega posledično odvrgla vse cvetove in popke. Sicer orhidejam najbolj prija sobna temperatura. Poleti naj bo tako podnevi temperatura od 20 do 26 stopinj Celzija, ponoči pa naj ne pade pod 16 stopinj Celzija. Pozimi je dnevna temperatura lahko za kakšni dve stopinji nižja. Nočna temperatura pa se pod 16 stopinj za mesec ali dva lahko zniža le jeseni, saj to rastline, ki ne cvetijo, spodbudi k ponovnemu cvetenju.

In še nasvet ali dva Ker poznamo malo moje vrst orhidej, se je pred nakupom dobro pozanimati, katera vrsta orhideje ja za naše razmere najprimernejša – od kod izhaja (iz toplega, srednje toplega ali hladnega območja) in kakšne ima potrebe po svetlobi in temperaturi. Le tako bomo namreč naši rastlini lahko ponudili prave pogoje za vzgojo in nego.

Tako zalivanje kot gnojenje in pršenje (še posebej v zimskem času) opravite v dopoldanskem času, saj ima tako rastlina dovolj časa, da se, preden se večer ponovno ohladi, posuši. Tako boste namreč preprečili škodljivo ohlajevanje v predelu korenin, kar za orhidejo pomeni šok in seveda tudi razvoj gnilobe.

Ne spreglejte