Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
22. 7. 2018,
9.23

Osveženo pred

2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,02

Natisni članek

buče vrtnarjenje Vrt Vrt Dom in vrt

Nedelja, 22. 7. 2018, 9.23

2 meseca

Enostavna vzgoja buč

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,02
buče | Foto Thinkstock

Foto: Thinkstock

Buče sodijo med zelenjavo, ki jo je najlažje vzgajati na domačem vrtu. S pravilno oskrbo pa jih shranite še za mrzle zimske dni. Za uspešno rast potrebujejo obilo sonca in zastrike, omogočite pa jim tudi prostor za rast v gredah.

Buče so vsestranska zelenjava. Iz njih je mogoče pripraviti vrsto jedi, saj jih lahko pečemo in kuhamo. So odlična zelenjavna vrtnina, ki lahko popestri jedilnik jesenskih in zimskih jedi. Pravilno shranjene jih lahko uživamo še nekaj mesecev po pobiranju.

buče | Foto: Thinkstock Foto: Thinkstock Gojenje zelo enostavno

Vzgoja buč na domačem vrtu je zelo enostavna, saj sodijo med tisto zelenjavo, ki ne zahteva veliko nege. Z rednim zalivanjem boste opravili že pol potrebnega za uspešno rast.

Največ dela zahteva njihovo razraščanje, saj lahko prerastejo svoje mesto v gredici, kar pomeni, da s svojimi listi in stebli lahko zavirajo rast drugih vrtnin, zato jih je treba redno obrezovati. Če imate na vrtu dovolj prostora, da jih posadite na samo, potem je smiselno, da jim namenite svoj prostor.

Potrebujejo veliko sonca

Bučke za uspešno rast potrebujejo veliko sonca, zato jih sadite na sončna mesta. Med prvo saditvijo natresite po zemlji debelo plast komposta, saj v začetni fazi rasti zahtevajo veliko sonca. Če jih sadite v grede, potem poskrbite, da jih ne sadite preblizu, saj se med rastjo razraščajo. Poleg veliko sonca buče potrebujejo tudi veliko vode, še posebej v sušnih obdobjih.

Škropivo iz kopriv je odlično gnojilo za buče

Odsvetujemo vam škropljenje po njihovih listih, saj se lahko v vročih in vlažnih razmerah na njih pojavi plesen. Najpogostejša vrsta plesni je pepelesta, ki napade in pobeli liste buč. Za velike in bogate plodove vam svetujemo, da redno gnojite s gnojili iz kopriv, saj so te bogate z dušikom.

koprive
Trendi Uspešna rast vrtnin z uporabo škropiva iz kopriv

buče | Foto: Thinkstock Foto: Thinkstock Kdaj jih pobirati

Buče načeloma pobiramo sproti, ko so plodovi zreli, a čas pobiranja je odvisen tudi od sorte buč, ki jih posadite. Nekatere vrste buč lahko pobiramo že poleti, nekatere pa v jeseni, ko dobijo pravo barvo.

Buče nabirate tako, da z ostrim nožem odrežete pecelj, vsaj od pet do sedem centimetrov od ploda. Poškodovane buče raje ne uporabljajte za jedi, saj obstaja velika verjetnost, da že gnijejo. Pobrane buče obrišite z mokro krpo, da odstranite zemljo in morebitne škodljivce in zajedavce.

buče | Foto: Thinkstock Foto: Thinkstock Kako jih shranjevati

Trajnost buče boste podaljšali, če jih boste shranjevali v vlažem prostoru, kjer se temperature gibljejo med 25 in 28 stopinjami Celzija. Za zimsko shranjevanje pa jih pospravite v suhe in temne prostore, kjer temperature ne presegajo deset stopinj Celzija. Tako shranjene buče bodo zdržale do tri mesece.

 

Z bučami ravnamo previdno, da ne poškodujemo kože. Poškodovane buče ne bodo dolgo zdržale in bodo začele hitro gniti. Operemo jih z vodo in obrišemo s krpo. Če želimo, da zdržijo dlje časa, jih lahko obrišemo z razredčeno raztopino belila, ki bo uničila spore morebitnih plesni in gliv.

zelenjavni vrt
Trendi Vrtnarska opravila v mesecu juliju
Ne spreglejte