SiolNET. Dom Oprema in dekor
3

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Vrt v zabojčku

3

termometer

Če živite v bloku ali nimate vrta, lahko svoj vrtiček zasadite kar v lesenih zabojih. V njih uspeva skoraj vse.

Vrt v zabojčkih je idealna rešitev za tiste, ki živite v mestu in nimate svoje zemlje, ki bi jo lahko preuredili v zelenjavne gredice. Če imate namesto vrta prostoren balkon ali teraso, lahko tudi ta postaneta prostor veselja ob lastno pridelani zelenjavi in zeliščih.

Pri tem se lepo obnesejo leseni zaboji, bodisi tisti z letvicami (uporabljamo jih za krompir) ali tisti, ki so v celoti prekriti z lesom (v njih shranjujejo vinske steklenice). Pri prvih moramo poskrbeti za to, da prst ne bo polzela skozi reže, zato zabojčke najprej prekrijemo z vrtno kopreno, ki bo prepuščala zrak, zaustavila pa zemljo. Pri zabojih za vino pa moramo najprej na dnu izvrtati nekaj lukenj za iztekanje odvečne vode.

Zabojčke z notranje strani premažemo s slojem do okolja prijaznega laka za les, ki bo preprečil gnitje lesa. To storite vsaj dva dni preden se lotite zasaditve. Kot že rečeno, moramo navadne zabojčke prekriti z vrtno kopreno, preden vanje nasujemo prst.

Nato je vse odvisno od naših želja in potreb. V zaboje lahko posejemo dve, največ tri vrstice korenja, peteršilja ali solate. Posadimo lahko tudi sadike paradižnika, radič, špinačo, pravzaprav katerokoli sorto, ki ne razvije globokega koreninskega sistema.

Tak vrtiček se obnaša kot vsak, le da ima tudi nekaj prednosti. Na njem skorajda ne zraste plevel, prav tako pa je zaradi umetno ustvarjenega habitata manj škodljivcev. Vrtiček v zabojih zalivamo zmerno in že kmalu bomo lahko uživali v svojih prvih pridelkih z balkona!

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin