Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Matic Tomšič

Petek,
18. 11. 2016,
8.51

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,83

Natisni članek

digisvet piratstvo glasba

Petek, 18. 11. 2016, 8.51

6 let, 6 mesecev

Žalosten dan za ljubitelje glasbe

Matic Tomšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,83

Po devetih letih delovanja je bila ukinjena spletna stran what.cd. Šlo je največjega ponudnika piratizirane glasbe na spletu. Tisoči uporabnikov so what.cd oboževali ne le zato, ker je ponujal "brezplačno" glasbo, temveč predvsem zato, ker so tam lahko našli tudi najbolj obskurne pesmi, ki jih ni bilo nikjer drugje. 

"Zgodile so se določene zadeve, zato je what.cd prenehal z delovanjem. V dozdajšnji obliki se najverjetneje ne bomo vrnili prav kmalu, če sploh kdaj. Vsi podatki o vsebini spletne strani in o naših uporabnikih so bili uničeni. Nasvidenje." | Foto: "Zgodile so se določene zadeve, zato je what.cd prenehal z delovanjem. V dozdajšnji obliki se najverjetneje ne bomo vrnili prav kmalu, če sploh kdaj. Vsi podatki o vsebini spletne strani in o naših uporabnikih so bili uničeni. Nasvidenje."

Zgornje sporočilo je vse, kar lahko obiskovalec od zdaj dobi na spletni strani what.cd. Ta je bila zadnjih devet let (2007-2016) najbolj obiskana in največja zasebna baza piratske glasbe na svetu. Zasebna pomeni, da what.cd ni mogel obiskati oziroma se spletni strani pridružiti kar vsak uporabnik - potreboval je vabilo nekoga, ki je že bil član skupnosti. 

Je glasbene pirate onemogočila policija?

Čeprav upravitelji what.cd na Twitterju, kjer so se oglašali kar pogosto, niso izdali razloga za zaprtje spletne strani, je o morebitnem vzroku pisal francoski medij Zataz.

Prenehanje delovanja what.cd je po njihovem poročanju sledilo policijski raciji v prostorih podjetja OVH, ki ponuja spletno gostovanje, in zasegu dvanajstih strežnikov, na katerih naj bi bili podatki o operacijah spletne strani what.cd. Aretirali niso nikogar, še poroča Zataz. 

Strežnikov iz prostorov podjetja OVH niso odnesli kar navadni policisti, temveč pripadniki posebnih policijskih enot.  | Foto: Reuters Strežnikov iz prostorov podjetja OVH niso odnesli kar navadni policisti, temveč pripadniki posebnih policijskih enot. Foto: Reuters

Slabo leto za spletne pirate, dobro za zaščitnike avtorskih pravic

What.cd je že tretji letošnji odmevni primer zaprtja priljubljene spletne strani s piratsko vsebino (oziroma tako imenovanega torrent trackerja - torrenti so datoteke z informacijami o tem, kje se nahaja vsebina, ki jo želi uporabnik prenesti na svoj računalnik).

Julija so ameriške oblasti zasegle spletno domeno kickass.to, njen lastnik je bil Kickass Torrents, v prvi polovici leta najbolj priljubljena piratska spletna stran na svetu. Samo en mesec pozneje je bil pokopan tudi "Google za pirate" Torrentz, iskalnik torrentov po vseh spletnih straneh, ki ponujajo piratske datoteke. Septembra letos je po preiskavi ameriške policije poniknil še en velikan, TorrentHound

Takole je videti, če spletno domeno z nezakonito vsebino zasežejo ameriške oblasti. | Foto: Takole je videti, če spletno domeno z nezakonito vsebino zasežejo ameriške oblasti.

Ne spreglejte