SiolNET. Digisvet Novice
3

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Zakaj sploh še potrebujemo Adobe Flash Player?

3

termometer

Kar trikrat je uporabnike z varnostnimi pomanjkljivostmi letos zelo ogrozil predvajalnik spletnih multimedijskih vsebin Adobe Flash Player. Ga je sploh še vredno namestiti ali mu lahko rečemo adijo?

Flash Player, razširitev za spletne brskalnike, ki omogoča prikazovanje animiranih in/ali interaktivnih vsebin, je po podatkih podjetja Adobe nameščen na 99 odstotkih vseh s spletom povezanih osebnih računalnikov. To je dobro, kadar želimo videti vsebine, ki za zagon potrebujejo Flash, in slabo, kadar se v Flash Playerju pojavi varnostna luknja, ki lahko ogrozi uporabnike in njihove podatke.

Težava je v tem, da je prvih primerov vse manj, saj ponudniki spletnih vsebin, ki pritegnejo največ uporabnikov, kot je internetni video, preklapljajo na druge tehnologije prikaza (HMTL5). Drugih, varnostnih groženj zaradi Flash Playerja, pa odkrijemo vedno več. Samo na velike, najbolj kritične, smo letos opozorili enkrat, dvakrat, trikrat.

Kaj bi uporabnik zamudil, če bi odstranil Adobe Flash Player V prvi vrsti bi se poslovil od nadležnih animiranih oglasov, ki upočasnijo spletne brskalnike. Glede na raziskavo analitičnega podjetja Sizmek na Flashu temelji več kot 90 odstotkov vseh premičnih oglasnih pasic na spletnih straneh. Oglaševalci pa Flash kljub temu še vedno uporabljajo iz navade in zato, ker je sicer fleksibilnejši in mobilnim platformam bolje prilagojeni HTML5 prijaznejši do programerjev kot do grafikov.

To ne pomeni, da Flash Player počasi ne izumira. Iz septembrske analize Statiste je razvidno, da uporaba Flasha kot gradnika spletnih strani počasi, a zanesljivo pada. Med letoma 2011 in 2015 je s 50 padla na vsega 20 odstotkov.

Programerji in internetni oblikovalci so namreč končno uvideli nekaj, na kar je Steve Jobs opozarjal že pred petimi leti - Flash upočasnjuje performans naprav, ki ga uporabljajo. Dodamo lahko ugotovitev strokovnjakov za računalniško varnost - Flash je luknjast kot švicarski sir. To so na koži svojih strežnikov med drugim izkusili v podjetju Hacking Team, ki svetovnim vladam ponuja vlamljanje v digitalne sisteme. Napadeni naj bi bili prav prek varnostne luknje v Flash Playerju.

Kakšna je torej uporabniška izkušnja, če odstranimo Adobe Flash Player? Povprečen uporabnik z izjemo nadležnih animiranih oglasov ne bo opazil razlike. Statične oglasne pasice ostanejo, prav tako tudi večina videoposnetkov, ki se na mnogih spletnih straneh zaganjajo sami. YouTube, nekdaj največji razlog za namestitev Flash Playerja, bo neprizadet, saj je januarja letos preklopil na HTML5.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin