SiolNET. Digisvet Novice
1

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Začetek konca za Flash Player

1

termometer

Mozilla je v brskalniku Firefox začela blokirati vtičnik za predvajanje multimedijskih vsebin Adobe Flash Player, upira se mu tudi Facebook. Bo letos končal svojo internetno pot?

Adobe Flash Player mora umreti, menijo nekateri najvplivnejši možje svetovnega spleta. Facebookov šef varnosti Alex Stamos je v izjavi za javnost že v ponedeljek dejal, da Flash Player s svojimi pogostimi varnostnimi luknjami predstavlja grožnjo vsem uporabnikom, in podjetje Adobe pozval, naj v kratkem določi datum, po katerem novih različic Flasha ne bo več.

Zdaj so svoje stališče izrazili še pri Mozilli, ki izdaja priljubljeni spletni brskalnik Firefox. Ta bo, kot je na spletni strani zapisal Mozillin šef tehnične podpore Mark Schmidt, blokiral Flash Player, dokler Adobe ne izda različice, ki bo odporna proti morebitnim zlorabam. A tudi pri Mozilli bi najraje videli, da se Adobe Flash Playerju v celoti odpove.

Podporo odrekajo največji Leto 2015 bi bilo za Flash Player sicer lahko začetek konca. Nekdaj alfa in omega predvajanja internetnega videa je danes čedalje bolj odrinjen na stranski tir. YouTube, ki je bil včasih največji promotor Flash Playerja, saj je bila za ogled videoposnetkov nujna njegova namestitev, je v začetku leta prešel na tehnologijo HTML5.

Določene vsebine, ki potrebujejo Flash Player (na primer oglasi), je selektivno začel blokirati tudi brskalnik Google Chrome. Na spletu se je pojavila tudi protestna iniciativa zoper Flash Player, imenovana Occupy Flash.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin