Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Srdjan Cvjetović

Ponedeljek,
24. 11. 2014,
13.32

Osveženo pred

7 let, 11 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

mobilno plačevanje Moneta Twitter Facebook Apple Snapchat

Ponedeljek, 24. 11. 2014, 13.32

7 let, 11 mesecev

Plačevanje s pametnim telefonom postaja preprostejše

Srdjan Cvjetović

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Razvoj novih načinov (mikro)plačevanja, kjer pametni mobilni telefoni prevzemajo vlogo denarnic in plačilnih kartic, nedvomno poteka, a zelo neusklajeno.

Ne glede na to, ali želite komu nakazati en cent ali, na primer, 900 evrov, je provizija za nakazilo enaka. Zelo neprivlačno dejstvo za vsa plačila v majhnih zneskih, da o tem, da je plačevanje položnice, bodisi papirnate bodisi elektronske, ob majhnih zneskih še posebej okorno, niti ne govorimo.

Čeprav je z uporabniškega vidika možnost hitrega nakazovanja med posamezniki, predvsem kadar gre za majhne zneske, zelo privlačna, banke in finančne ustanove v tem niso prepoznale velike poslovne priložnosti. Najbrž zmotno, ker sistemi, kot je PayPal, očitno odlično živijo tudi od teh mikroplačil. Tvitni mi mal' "keša" So pa priložnost zagledali (ameriški) ponudniki informacijskih storitev, ki jih na prvi pogled ne bi pričakovali v svetu plačilnih storitev. Njihov skupni imenovalec je, da plačilo zelo hitro poteka prek pametnega mobilnega telefona.

Snapchat, storitev za hipno posredovanje, uvaja storitev Snapcash za posredovanje denarja med uporabniki. Twitter bo postal način posredovanja majhnih vsot denarja za komitente druge največje francoske bančne skupine Groupe BPCE, podobne načrte, kot navaja The Economist, snujeta tudi Facebook in Apple, ki je pred kratkim zajadral v vode plačilnih sistemov in zdaj razmišlja, da bi svojo tovrstno ponudbo nadgradil s plačevanji (manjših zneskov) med osebami (Person-to-Person). Ob tem bodo seveda morali poskrbeti, da bodo zagotovili tako stopnjo varnosti, kot jo zagotavljajo tako banke kot tradicionalni plačilni sistemi. Napovedi popravljene navzgor Rast tovrstnega plačevanja je presenetila tudi analitike. Če so še lani pri analitskem podjetju Forrester napovedali, da bo do leta 2017 letni obseg takšnega načina plačevanja dosegal komaj štiri milijarde dolarjev, zdajšnje napovedi omenjajo pet milijard dolarjev že za letos, v prihodnjih letih pa pričakujejo 26-odstotno letno rast, s katero bo ta vrednost do leta 2019 dosegla 17 milijard dolarjev. Kot so še zapisali v najnovejši tiskani izdaji revije The Economist, predvidevajo, da bosta dve tretjini teh plačil domači, preostala tretjina pa čezmejna. Fenomen Venmo V ZDA se izjemno hitro širi storitev Venmo, ki je kot nalašč za manjša plačila. Mlado podjetje, ki ga je že kupil PayPal, ugotavlja, da so v letošnjem tretjem trimesečju posredovali za 700 milijonov dolarjev plačil ali kar 50 odstotkov več kot v trimesečju pred tem. Ob tem ne velja pozabiti, da ima tudi sam PayPal svojo lastno aplikacijo za mobilna plačevanja, a Venmo se oglašuje kot (skoraj) brezplačna storitev za posameznike. Sprejem denarja na račun Venmo je brezplačen (plačljivo je izplačilo v gotovini), prav tako so brezplačna nakazila z računa Venmo ali s povezavo na bančni račun oziroma njegovo pripadajočo bančno kartico večjih bank v ZDA (v primeru plačila s kreditno kartico je treba dodati tri odstotke za kartično provizijo).

Kako bodo služili denar? Dogovarjajo se s trgovci, da bi tudi oni začeli sprejemati Venmo kot plačilno sredstvo, njim pa bodo, kot so zapisali na svojih spletnih straneh, zaračunali "skromno nadomestilo". Uporabniki ob tem sicer upajo, da kakšna "skromna nadomestila" ne bodo doletela tudi njih, ko se bo storitev razširila.

Plačila Venmo so obenem tudi družaben dogodek, saj je sporočilo o plačilu (brez navedbe zneska) mogoče posredovati kot statusno sporočilo med člani omrežja. Mladim, zlasti zelo mladim, je ta trend menda zelo všeč.

Kako je pri nas?

V Sloveniji smo že pred časom postavili (lastne) trende s sistemom mobilnega plačevanja Moneta, a mu kljub privlačnosti, predvsem za mlajšo populacijo, ni uspelo doseči tako velike priljubljenosti kot na primer kenijskemu sistemu mobilnega plačevanja M-Pesa (pesa v jeziku svahili pomeni denar), ki ga uporabljata okrog dve tretjini tamkajšnjega odraslega prebivalstva (Vodafone je po uvedbi v Keniji leta 2007 storitev M-Pesa razširil še na nekatere druge trge).

Čeprav Moneta še nima možnosti posredovanja plačil med uporabniki, so že pred nekaj leti naredili pomemben korak v to smer. Rešitev mTerminal prejemniku, torej trgovcu, omogoča sprejem plačila prek aplikacije na pametnem mobilnem telefonu ali tablici z operacijskim sistemom Android, zaradi česar ne potrebuje več klasičnega POS-terminala. Ob vsaki transakciji se v aplikaciji ustvari edinstveni žeton, ko ga plačnik vtipka v svoj mobilni telefon, je plačilo izvedeno. Že tri leta tako sistem Moneta podpira plačevanje, pri katerem tako plačnik kot prejemnik plačila opravita vse prek svoje mobilne naprave.

Ne spreglejte