Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Matic Tomšič

Ponedeljek,
4. 5. 2015,
14.32

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Apple iPad MacBook Matic Tomšič iPhone

Ponedeljek, 4. 5. 2015, 14.32

8 let

Največji sovražnik iPada nosi jabolčni logotip

Matic Tomšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Apple na krilih telefona iPhone 6 posluje uspešneje kot kadarkoli, a tržno zmagovanje kazijo črni oblaki, ki se zgrinjajo nad prodajo tablice iPad. Ta je znova upadla, krivec pa je nepričakovan.

Apple je v prvem četrtletju leta 2015 znova posloval uspešno, saj je imelo podjetje 12 milijard evrov dobička, celoten četrtletni prihodek pa je znašal dobrih 51 milijard evrov, piše Wall Street Journal. Jabolčno blagajno so napolnili predvsem telefoni iPhone 6 in iPhone 6 Plus – v trimesečju jih je Apple iz skladišč spravil kar 61 milijonov, ogromen delež so pokupili Kitajci.

Računalniki Mac na trgu blesteli, toda … Kot so v objavi četrtletnih poslovnih rezultatov zapisali pri Applu, se je povečala tudi prodaja osebnih računalnikov Mac in prenosnikov MacBook. Glede na enako obdobje leta 2014 je bila višja za deset odstotkov. Apple torej blesti na trgu, ki so ga mnogi že večkrat označili za mrtvega. A kot je ugotovilo nemško analitično podjetje Statista, računalniki Mac dobesedno uničujejo prodajo tablic iPad, ki tako slaba ni bila že tri leta.

Pri Statisti so primerjali vzpone in padce prodajnih krivulj iPadov in računalnikov Mac (in MacBook) ter našli zanimivo povezavo, ki v zadnjih treh letih spominja na obratno sorazmerje. Z rastjo prodaje osebnih računalnikov Mac je brez četrtletne izjeme vztrajno padala prodaja tablic iPad.

Direktor Appla: V svojih vrstah imamo "kanibala" Da je za iPadov počasen zaton med drugim kriva linija Applovih osebnih in prenosnih računalnikov, se strinja tudi direktor podjetja Tim Cook, piše spletna stran Slate. Meni tudi, da so Maci za negativen trend krivi bolj kot iPhone 6 Plus, ki se zaradi velikega zaslona zdi kar dobra alternativa novim iPadom.

Čeprav Cook priznava, da ima Applov izbor mobilnih naprav v svojih vrstah "kanibala", pa je prepričan tudi, da razloga za skrb ni. Kot je na predstavitvi četrtletnega poslovanja pojasnil medijem, je zadovoljstvo kupcev z iPadi še vedno zelo veliko, prodaja tablic pa še vedno raste na nekaterih za Apple najpomembnejših trgih, kot je kitajski.

Ne spreglejte