Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Srdjan Cvjetović

Ponedeljek,
1. 12. 2014,
14.35

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

eBay

Ponedeljek, 1. 12. 2014, 14.35

8 let

eBayevi prvi trgovini sta pametni

Srdjan Cvjetović

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Magična ogledala in mnogo velikanskih zaslonov na dotik sta le dve značilnosti trgovin, ki ju je eBay skupaj z oblikovalko Rebecco Minkoff odprl v New Yorku in San Franciscu.

To leto ni preveč božalo spletnega trgovca eBay. Bili so tarča velikega napada na nekatere podatke njihovih uporabnikov, morali pa so se posloviti tudi od svoje podružnice za plačevanje PayPal, saj so investitorji menili, da veliki eBay ovira PayPal na njegovi razvojni poti.

Rast in dobički, ki so vztrajno rasli, eBaya sicer letos niso bili ogroženi, a morajo vendarle razmišljati tudi o novih načinih za uspešno poslovanje. Spletni trgovec se je tako podal v vode klasičnih trgovin, pri ustvarjanju in oblikovanju prvih, ena je v New Yorku, druga pa v San Franciscu, pa je sodelovala znana ameriška modna oblikovalka Rebecca Minkoff. Ogledala so tudi zasloni na dotik Kupce in obiskovalce za vhodom pričakajo ogromna ogledala, ki so obenem tudi zasloni na dotik. Prek teh zaslonov je mogoče interaktivno pregledovati prodajno ponudbo, seveda pa ne bodo obiskovalcem odrekali niti možnosti, da ponudbo pregledujejo na dobri stari način: s sprehodom med policami in obešalniki.

Precej spremenjena pa je izkušnja pomerjanja oblačil. Ni jih treba prenašati do kabin, temveč je le treba označiti, kaj vse bi pomerili. Ko bo vse nared za pomerjanje, bo potencialni kupec prejel kratko sporočilo (SMS). Med pomerjanjem se bo mogoče osvežiti tudi s pijačo, ki jo je prav tako mogoče naročiti elektronsko. Pametno pomerjanje, prožno nakupovanje Tudi v kabinah za pomerjanje je pametno ogledalo z zaslonom na dotik. Na njem je mogoče nastaviti različne ravni osvetlitve, s čimer je mogoče preveriti, kako se izbrani kos obnese v različnih okoliščinah. Če pa velikost ali barva ne bosta pravi, brez skrbi: vsi prodajni kosi so opremljeni z identifikacijskim čipom, ki pomagajo, da prodajalec, natančneje stilist, v čim krajšem času prinese isti izdelek v drugi barvi ali velikosti. Pametni zaslon hkrati lahko predlaga tudi modne dodatke, ki se podajo k izbranemu oblačilu.

Izbranega kosa ni treba kupiti takoj: ko je po uspešnem pomerjanju shranjen v osebni profil uporabnika, ni več nobene ovire, da ga ne bi kadarkoli pozneje kupili le z nekaj kliki miške. Če pa se boste odločili za takojšen nakup, vam ne bo treba stopiti do blagajne, saj je kjerkoli v trgovini nakup mogoč tudi prek računa PayPal.

Čeprav je v tem trenutku morda prezgodaj in predrzno govoriti, da se bodo vse trgovine v neki bližnji prihodnosti odločile za tak pristop, sta novi eBayevi pametni trgovini zagotovo zanimivi, ker sta drugačni. Kako zelo drugačni, pa deloma razkriva tudi video.

Ne spreglejte