Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Matic Tomšič

Sreda,
26. 11. 2014,
10.41

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

virus trojanski konj

Sreda, 26. 11. 2014, 10.41

8 let

E-cigarete vas lahko okužijo z virusom

Matic Tomšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Ne z ebolo ali gripo, temveč z zlonamernimi programi. Na spletu se je namreč pojavilo več zgodb kadilcev e-cigaret, ki jim je polnjenje dimnih paličic prek povezave USB računalnike okužilo z virusi.

Elektronske cigarete so eden zadnjih medijev, prek katerih se na osebne računalnike širi zlonamerna programska oprema, piše dnevnik The Guardian. Zgodbe o digitalnih nadomestkih cigaret, ki so med polnjenjem baterij prek priključka USB računalnike uporabnikov okužili z virusi in trojanskimi konji, so se po spletu sicer razširile s foruma Reddit.

"Kadilec e-cigarete, proizvedene na Kitajskem, je baterijo polnil prek kabla USB, ki je bil priklopljen v njegov osebni računalnik. Oseba ni vedela, da je bila cigareta nosilka zlonamerne programske opreme, med polnjenjem pa je dobila neposreden dostop do naprave," so zapisali uporabniki Reddita. Povsem mogoč scenarij Strokovnjaki s področja računalniške varnosti se strinjajo, da je takšen scenarij povsem verjeten, saj so se podobni incidenti že dogajali, še piše Guardian. Zlonamerno programsko opremo so s Kitajske namreč že dokumentirano širili na videz nesumljivi posredniki – digitalni okvirji za fotografije, prenosni predvajalniki glasbe, kompaktne videokamere. Na takšen način je mogoče zlorabiti praktično vsako napravo s priključkom USB. Ne kupujte kitajskih e-cigaret Da bi se izognili tovrstnim nevšečnostim, ob nakupu elektronskih cigaret raje ne skoparite, je za Guardian povedal Dave Goss, predstavnik britanskega veletrgovca z e-cigareti Vape Emporium. Čeprav se njegove besede berejo kot oglas, je Gossov nasvet povsem na mestu: kitajske različice e-cigaret namreč niso le prenašalke računalniških virusov, temveč so ob njihovi uporabi in polnjenju pogosti tudi samovžigi. V zadnjih dveh letih je bilo prijavljenih več kot sto tovrstnih nesreč, piše Press Association.

Ne spreglejte