Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Matic Tomšič

Sreda,
9. 9. 2015,
18.50

Osveženo pred

7 let, 11 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Apple iPhone Matic Tomšič

Sreda, 9. 9. 2015, 18.50

7 let, 11 mesecev

Apple predstavil iPhone 6S in iPhone 6S Plus

Matic Tomšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Apple je predstavil novo generacijo pametnega telefona iPhone, ki jo zastopata manjši iPhone 6S in večji iPhone 6S Plus. Pokazal je tudi svojo največjo tablico do zdaj, iPad Pro.

Pri Applu niso okolišili, temveč se takoj lotili opisovanja osrednje funkcije svojih novih pametnih telefonov, manjšega iPhone 6S in večjega iPhone 6S Plus. Gre za nov način upravljanja z zaslonom na dotik, imenovan 3D Touch. Ta zazna, kako močno je uporabnik pritisnil na zaslon, in reagira temu primerno. Močnejši pritisk tako kot prej pomeni odpiranje aplikacij in izbiranje datotek, v določenih primerih pa sproži celo vnaprej določena dejanja (selfi ob močnem pritisku na ikono kamere, na primer). Šibkejše tapkanje zaslona pa deluje kot desni klik z miško in odpira dodatne menije ter uporabniku pokaže informacije o izbranem elementu.

Schiller: Zmogljivost osebnega računalnika v žepu Phil Schiller, podpredsednik oglaševanja pri Applu, je dejal, da je procesor A9, ki poganja iPhone 6S in 6S Plus, povsem primerljiv s procesorskimi srci sodobnih osebnih računalnikov. Glede na predhodnika skoraj dvakrat hitrejša grafika pa naj bi bila na ravni zmogljivosti grafičnih procesorjev v igralnih konzolah, je na Applovi tiskovni konferenci še povedal Schiller.

Kamera: 12 megapikslov in zajem videoposnetkov v ločljivosti 4K Tipalo fotoaparata pametnih telefonov iPhone 6S in 6S Plus ima 12 milijonov točk, kar je največ do zdaj. Phil Schiller je pojasnil, da število točk ne pomeni nič, če je obča kakovost fotografij slaba, zato je kamera opremljena s tehnologijo deep trench isolation, ki odpravlja šum in poudarja natančnost barv. Kamera nove generacije pametnega telefona iPhone zna zdaj tudi snemati video v ločljivosti 4K - nekaj, kar iPhonovi tekmeci sicer zmorejo že lep čas.

Izpostavitve vredni naprednejši fotografski funkciji iPhona 6S in 6S Plus sta sicer še možnost uporabe zaslona kot bliskavice za sprednjo kamero in način Live Photos, ki iz fotografiranega prizora naredi animacijo. To je mogoče opremiti tudi z zvokom. Je Apple poskusil na novo izumiti videoposnetek?

Cena - ista pesem kot lani iPhone 6S in 6S Plus izideta 25. septembra, posodobitev operacijskega sistema iOS na različico 9 pa bo uporabnikom starejših Applovih naprav na voljo že 16. septembra.

Oba pametna telefona bosta na voljo s 16, 64 ali 128 gigabajti pomnilnika za shranjevanje podatkov, cene pa bodo vsaj na ameriškem trgu enake kot pri lanskih modelih iPhone 6 in iPhone 6 Plus. To pomeni, da bo treba za najcenejšega (iPhone 6S 16 GB) ob sklenitvi 24-mesečnega naročniškega razmerja odšteti 199 dolarjev (177 evrov), za najdražjega (iPhone 6S Plus 128 GB) pa 499 dolarjev (445 evrov). Kakšne bodo cene pri nas, še ni znano, bo pa generacija iPhone 6S na voljo kupcem v kar 130 državah.

iPad je po mnenju Appla prihodnost računalništva, njen glasnik pa novi, velikanski iPad Pro "Za vas imamo največje novice o iPadu od začetka dobe iPada," je direktor Appla Tim Cook napovedal novo tablico. To je iPad Pro, ki ima največji zaslon od vseh Applovih dozdajšnjih mobilnih naprav z operacijskim sistemom iOS. Diagonala zaslona meri gromozanskih 32 centimetrov (12,9 palcev), ločljivost slike pa je višja kot pri prenosnem računalniku Macbook Pro z zaslonom retina. iPad Pro je širok toliko, kot je visok lanski iPad Air 2, od njega pa je debelejši le za 0,8 centimetra. Težak je 712 gramov.

Phil Schiller, Applov podpredsednik oglaševanja, je pojasnil, da je performans tablice iPad Pro v primerjavi z lanskim modelom iPad Air 2 skoraj dvakrat boljši, od čisto prvega iPada iz leta 2010 pa je Pro kar 22-krat hitrejši (grafiko naj bi izrisoval kar 360-krat hitreje). Schiller je povedal tudi, da je iPad Pro zmogljivejši od 80-odstotkov prenosnih osebnih računalnikov, prodanih v zadnjih šestih mesecih, in po hitrosti povsem primerljiv s spodobnim sodobnim namiznim računalnikom. Baterija tablice naj bi ob intenzivni uporabi zdržala 10 ur.

iPad Pro bo kot Microsoftova tablica Surface (za doplačilo) opremljen tudi s fizično tipkovnico, ki jo bomo povezali prek magnetnega priključka Smart Connecter. Podobno kot Samsungovi phableti Galaxy Note pa ima iPad Pro tudi svojo pametno paličico za precizno tapkanje po zaslonu, ki se imenuje Apple Pencil. "Svinčnik" naj bi že zelo zanimal razvijalce aplikacij za iPad, med katerimi sta tudi Microsoft s pisarniškim paketom Office for iPad in Adobe

iPad Pro bo na izbranih trgih na voljo novembra, cena najcenejšega modela brez tipkovnice in pametne paličice pa bo 799 ameriških dolarjev (715 evrov). Z obema dodatkoma bo osnovnega Proja cena presegla tisočaka. Najdražja kombinacija (iPad Pro 128 GB, paličica in tipkovnica) pa bo stala kar 1347 dolarjev oziroma dobrih 1200 evrov.

Premiero je sicer doživel tudi iPad Mini 4, Applova skoraj žepna tablica. Letošnji model naj bi bil enako zmogljiv kot lanski paradni konj iPad Air 2, najcenejši model pa bo stal približno 350 evrov.

Pametna ura Apple Watch bo poslušala trebuščke nosečnic Apple je predstavil tudi nekaj konkretnih izboljšav programske opreme pametne ure Apple Watch. Ta bo dobila pomembne in uporabne aplikacije, kot sta orodje za hitro sporočanje Facebook Messenger in vmesnik za GoPro, s katerim se bo ura prelevila v oddaljeni zaslon in daljinec za akcijsko kamero.

Apple Watch bo z novim operacijskim sistemom WatchOS 2 znala tudi deliti podatke med zdravniki in njihovimi pacienti ter pri nosečih uporabnicah spremljati srčni utrip njihovega otroka.

Apple želi zavladati tudi gledanju televizije in tekmovati s Playstationom Novo televizijsko škatlico Apple TV in njen daljinec s ploščico na dotik bo zdaj mogoče uporabljati tudi kot igralno konzolo. Daljinec bo uporabnik obrnil postrani in postal bo nadzorni plošček, z njim pa bo lahko na Apple TV-ju igral predvsem arkadne naslove, kot so Rayman, Disney Infinity in Guitar Hero.

Apple TV bodo lahko najbolje izkoristili uporabniki v ZDA, saj bodo imeli na razpolago celo vrsto filmov in TV-oddaj produkcijskih hiš, kot so HBO, Showtime, Netflix, po njihovih vsebinah pa bo mogoče brskati z glasovnimi ukazi. Izpolnjevala jih bo Applova digitalna pomočnica Siri.

Razumela naj bi celo želje v slogu Pokaži mi epizodo Sodobne družine, v kateri igra Edward Norton, Samo filmi o Jamesu Bondu, v katerih igra Sean Connery in Kaj je rekel?, pri čemer bo dogajanje zavrtela 15 sekund nazaj. Siri bo med gledanjem filmov in TV-serij znala pokazati tudi vreme, športne rezultate in ostale ažurne informacije.

Ne spreglejte