TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
28. 7. 2011,
13.20

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Daniel Radcliffe

Četrtek, 28. 7. 2011, 13.20

6 let, 7 mesecev

Daniel Radcliffe – večni Harry

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Daniel Radcliffe bo vedno Harry Potter, kar niti ni slabo glede na uspeh, ki ga je požel mladi čarovnik. V Videoteki na SiOL - TV si oglejte prvi del filma Harry Potter in Svetinje smrti!

Daniel Radcliffe naslovnega junaka igra v vseh ekranizacijah knjižnih uspešnic J. K. Rowling, začel je s filmom Harry Potter in kamen modrosti (Harry Potter and the Philosopher's Stone, 2011), končal pa bo s sklepnim filmom Harry Potter in Svetinje smrti, ki je na velika platna prišel v dveh delih.

Daniel Radcliffe je na čelu stalne zasedbe Harryja Potterja, v kateri so še Rupert Grint in Emma Watson, v vlogah Rona Weasleyja in Hermione Granger, pridružili pa so se jim Helena Bonham Carter, Robbie Coltrane, Tom Felton, Ralph Fiennes, Brendan Gleeson, Richard Griffiths, John Hurt, Jason Isaacs, Helen McCrory, Bill Nighy, Miranda Richardson, Alan Rickman, Maggie Smith, Timothy Spall, Imelda Staunton, David Thewlis, Julie Walters in Bonnie Wright.

Daniel Radcliffe v vlogi Davida Copperfielda:

Začel s čarovnikom Na malih zaslonih smo ga prvič opazili v televizijski priredbi Dickensovega romana David Copperfield leta 1999. Na velikem platnu je debitiral leta 2001 v filmu Krojač iz Paname (The Tailor of Panama) režiserja Johna Boormana.

Od leta 2001, ko je kot enajstletnik prvič zaigral nadebudnega mladega čarovnika, je zaigral v osmih filmih o Harryju Potterju. Leta 2007 se je začel rahlo umikati iz Harryjevega sveta, ko je kot dokaz o svoji zrelosti kot 17-letni igralec prevzel gledališko vlogo v igri Equus o psihiatru, ki zdravi pacientko, spolno obsedeno s konji. Za vlogo je prejel več nagrad in se predstavil tudi na londonskem gledališču West End. Letos se je lotil tudi vloge v broadwayskem muzikalu How to Succeed in Business Without Really Trying. O gledališkem nastopanju pravi, da je bolj strašljivo, ker gre lahko več stvari narobe in ni mogoče posneti novega prizora.

Daniel Radcliffe v predstavi Equus:

Življenje po Harryju in pred njim

Sam zase pravi, da je v njem le majhen košček Harryja. "Samo malo sem podoben Harryju, in sicer ker bi rad imel sovo, samo to," je bil odkrit junak, ki se bo verjetno težko znebil podobe očalastega čarovnika. Ko je zvedel, da so ga izbrali za vlogo Harryja, je zajokal. "Bil sem v kopalni kadi, ko je pridrvel oče in rekel 'Veš, koga so izbrali za Harryja?' Takrat sem takoj zajokal in zdi se mi, da je bil to najlepši dan v mojem življenju," je povedal Daniel, ki se mu filmi o Harryju zdijo čustveni in ganljivi, tako da včasih tudi zajoka, čeprav pravi, da to ni pogosto.

Decembrčki:

Vseeno pa ni vse tako "harryjevsko". Leta 2007 si je privoščil izlet v Avstralijo in zaigral v filmu Roda Hardyja Decembrčki (December Boys) o štirih sirotah, ki jim počitnice spremenijo življenje. To je tudi njegov prvi "neharryjevski" film po letu 2001, ko je posnel Krojača iz Paname. Decembrčki so dobili mešane odzive, film pa je bil relativno uspešen zaradi dobre distribucije. Tudi Krojač, posnet po vohunskem romanu Johna Le Carreja, ni bil preveč uspešen, je bil pa dobro ocenjen televizijski film Moj sin Jack (My Boy Jack), ki ga je Radcliffe posnel leta 2007 s Carey Mulligan. Ženska v črnem (The Woman in Black) Jamesa Watkinsa, ki na filmska platna prihaja prihodnje leto, je njegov drugi filmski projekt po zadnjem Harryju Potterju.

Pasti in sladkosti slave

Kljub vsej slavi oziroma prav zaradi nje in zaslužka, ki mu ga prinaša, se je med snemanjem šestega dela (Harry Potter in Princ mešane krvi, 2009) znašel v alkoholnem primežu, ki je popustil šele konec lanskega poletja. Bil je namreč prepričan, da pijača sodi k življenju slavne osebnosti.

Letos se je znašel na prvem mestu lestvice Sunday Timesa najbolje plačanih igralcev, mlajših od 30 let. Lani je zaslužil kar 32 milijonov evrov in povečal svoje premoženje na 54 milijonov. Prvič se je na seznamu najbogatejših Britancev pojavil leta 2006, saj je do 17. leta zaslužil že 14 milijonov angleških funtov. Leta 2007 je na lestvici mladih bogatih Britancev prehitel celo princa Williama.

Ne spreglejte