TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
22. 6. 2011,
13.28

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Clint Eastwood

Sreda, 22. 6. 2011, 13.28

6 let, 7 mesecev

Clint Eastwood: najboljši filmski kavboj

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
V videoteki na SiOL TV si oglejte vojni drami Clinta Eastwooda Zastave naših očetov (Flags of Our Fathers) in Pisma z Iwo Jime (Letters from Iwo Jima).

Clinta Eastwooda, ameriškega igralca, režiserja, producenta, dobitnika oskarja za najboljšega režiserja in oskarja za producenta najboljšega filma ter večkratnega nominiranca za najboljšega igralca, se spomnimo predvsem po vlogi legendarnega Umazanega Harryja, kultnega policijskega inšpektorja Harryja Callahana v filmih Dirty Harry (1971), Magnum Force (1973), The Enforcer (1976), Sudden Impact (1983) in The Dead Pool (1988), enega od največjih filmskih junakov vseh časov. Vloga je bila sprva sicer namenjena Franku Sinatri, ta pa jo je bil takrat zaradi dolgotrajnih posledic poškodbe roke prisiljen zavrniti. Clint Eastwood je sicer že pred tem nanizal kar nekaj odmevnejših vlog, predvsem v trilogiji špageti vesternov Sergia Leoneja Za prgišče dolarjev (A Fistful of Dollars, 1964), Za dolar več (For a Few Dolars More, 1965) in Dober, grd, hudoben (The Good, the Bad and the Ugly, 1966) z upodobitvijo moža brez imena, vendar pa je bila prav vloga Umazanega Harryja tista, ki ga je ustoličila na prestol legend Hollywooda.

Umazani Harry z legendarnim citatom

Uvodni in sklepni prizor iz filmov o neusmiljenem policijskem inšpektorju Umazanem Harryju z njegovim znamenitim magnumom je postal del filmske zgodovine. Nekaj podobnega je 20 let pozneje uspelo tudi Samuelu L. Jacksonu (usmrtitev ob citatu) v Tarantinovem Šundu (Pulp Fiction, 1994).

Citat v izvirniku: Harry Callahan: "I know what you're thinking. Did he fire six shots or only five? Well, to tell you the truth, in all this excitement, I've kinda lost track myself. But being as this is a .44 Magnum, the most powerful handgun in the world, and would blow your head clean off, you've got to ask yourself one question: Do I feel lucky? Well, do ya punk?" Prevod: "Vem, kaj premišljuješ. Je ustrelil šestkrat ali samo petkrat? Če povem po pravici, zaradi vsega razburjenja še sam ne vem. Toda ker je to .44 magnum, najmočnejša pištola na svetu, ki ti lahko raztrešči glavo, se moraš vprašati eno stvar: Ali imam srečo? Torej, baraba, jo imaš?"

Oglejte si odlomek iz filma Umazani Harry:

Bogat filmski opus V svoji karieri je posnel več kot 50 filmov igralec, režiser ali producent. Pri svojih 74 letih velja za najstarejšega dobitnika oskarja za najboljšega režiserja, ki ga je prejel za filma Neoproščeno (1992) in Punčka za milijon dolarjev (2004). Je režiser kar štirih filmov, ki so glavnim igralcem prinesli oskarja, in sicer Genu Hackmanu v Neoproščeno, Timu Robbinsu in Sean Pennu v Skrivnostni reki in Morganu Freemanu in Hilary Swank v Punčki za milijon dolarjev.

Nekaj njegovih najbolj uspešnih filmov: Strah v noči (Play Misty for Me, 1971), The Outlaw Josey Wales (1976), Pale Rider (1985), Neoproščeno (Unforgiven, 1992), Na ognjeni črti (In the Line of Fire, 1993), Najini mostovi (The Bridges of Madison County, 1995), Popolna oblast (Absolute Power, 1997), Punčka za milijon dolarjev (Million Dollar baby, 2004) in Gran Torino (2008).

Eastwood je večino filmov, v katerih je igral, tudi režiral. Na režiserski stolček pa je sedel tudi pri številnih filmih, v katerih sicer ni igral: Skrivnostna reka (Mystic River, 2003), Pisma z Iwo Jime (Letters from Iwo Jima, 2006), Zastave naših očetov (Flags of Our Fathers, 2006), Zamenjan (Changeling, 2008). Leta 1967 je Clint Eastwood ustanovil svojo produkcijsko hišo Malpaso, s katero je produciral veliko večino svojih filmov. Kar štirje Eastwoodovi filmi Neoproščeno, Najini mostovi, Popoln svet in Popolna oblast so zaslužili več kot 100 milijonov dolarjev.

Oglejte si prizor iz filma Neoproščeno:

Poleg filma velika strast tudi ženske

Številni ga označujejo kot serijskega ženskarja. Pripisujejo mu razmerja s številnimi bolj ali manj znanimi ženskami, med drugim tudi s Catherine Denuve. Poročen je bil dvakrat in je oče sedmih otrok, ki jih ima s petimi različnimi ženskami. Iz njegovega prvega zakona z manekenko Maggie Johnson ima dva otroka, sina Kyla (rojen 1968) in hčerko Alison (1972). V krajšem razmerju s plesalko Roxanne, ki ga je imel še v času zakona z Maggie, se mu je rodila hči Kimber (1964), ki pa je do leta 1996 ni želel priznati, saj njegov prvi zakon uradno še ni bil končan. Njegova nagnjenost k skoku čez plot ga je zapletla v strastno razmerje z soigralko Sondro Locke, s katero sta skupaj igrala v kar šestih filmih (The Outlaw Josey Wales, The Gauntlet, Every Which Way but Loose, Bronco Billy, Any Which Way You Can in Sudden Impact). Tudi v tem razmerju se ni mogel upreti čarom druge ženske, vmes se je zapletel s stevardeso Jacelyn Reeves, s katero imata sina Scotta Reevesa (1986). V njunem razmerju se jima je rodila še tudi Kathryn Reeves (1988). Leta 1990 je začel živeti z igralko Frances Fisher, s katero sta skupaj igrala v filmu Neoproščeno, imata hčerko Francesco Fisher - Eastwood (1993). Še istega leta je med intervjujem spoznal TV-voditeljico, 35 let mlajšo Dino Ruiz, s katero sta se tri leta pozneje poročila in imata hčerko Morgan.

Ne spreglejte