Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
4. 12. 2015,
0.34

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Petek, 4. 12. 2015, 0.34

8 let

Zamenjava žarnice glavnega žarometa

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Danes primerjamo avtomobilske žaromete. Pa ne po svetilnih lastnostih, ampak po tem, kako zahtevni so postopki zamenjave žarnic. To delo smo zaupali strokovnjakom s štirih pooblaščenih servisov.

Včasih je bilo nezapleteno

Zamenjava žarnice v glavnem žarometu je dolgo časa veljala za preprosto opravilo, ki smo se ga lahko lotili kar na cesti. Vozniki smo morali le popaziti, da smo žarnico namestili v pravilno lego. Danes avtomobili nimajo več okroglih ali štirioglatih pokončno nameščenih luči, žarnice za zasenčene luči in tiste z dolgim snopom so ločene, dostop od zadaj je ponavadi težaven, ksenonski žarometi pa so sploh posebno poglavje. S pregorelo žarnico se moramo zato zapeljati na servis, seveda, če niso policisti drugačnega mnenja in naše vozilo izločijo iz prometa.

Šest vozil za primerjavo

Da preverimo, kako je s tem, smo obiskali pooblaščene servise za vozila z vrha prodajne lestvice pri nas v mesecu februarju. No, bolj natančno, obiskali smo tiste servise, kjer so se strinjali s tem, da zadevo lahko raziščemo pri njih. Tako je naša kamera zabeležila postopke zamenjave halogenskih žarnic na šestih vozilih in pri vsakem smo izbrali žarnico za levo zasenčeno luč.

Merimo čas zamenjave žarnice

In kaj nas je zanimalo pri zamenjavi žarnic? Najprej smo hoteli vedeti, kako hitro lahko na servisu zamenjajo žarnico oziroma, kaj vse morajo za to postoriti. Pri tem nismo upoštevali vseh dogodkov, ki se časovno zvrstijo od prihoda stranke na servis pa do končnega "hvala in nasvidenje". Vemo, da so vmes uvodni papirji, vozilo se pripelje v delavnico, žarnica mora priti iz skladišča ... Po opravljeni zamenjavi sledi še preverjanje delovanja žarometa, neuporabna žarnica gre med odpadne snovi, spet so na vrsti papirji, plačilo računa in verjetno smo še izpustili kakšen dogodek, ki vpliva tako na porabljen čas kot na določanje cene. Na primer: delavec na servisu si mora vsaj oprati roke ...

Normativi in cena

Na pooblaščenih servisih glede zamenjave žarnic obstajajo določeni normativi, urne postavke in seveda ceniki. Kot smo že prejj navedli, tista zamenjava v ožjem smislu, ki smo jo časovno spremljali, ne zajema vseh opravil, ki se morajo zgoditi znotraj pooblaščenega servisa. V tem smislu je tudi treba razumeti podatke v naših tabelah.

Sklepna beseda

Med našim spremljanjem zamenjave žarnic na žarometih šestih vozil smo ugotovili, da so postopki videti preprosti, če jih opravijo izkušene osebe. Tako bi lahko sodili tudi po sorazmerno kratkem času zamenjave, od ene pa do štirih minut. Vendar je vprašanje, ali na primer lastnik astre ve, da mora najprej odstraniti cev za dolivanje tekočine za pranje in ali je pri drugih avtomobilih jasno, kam in kako je treba usmeriti prste, da se namesti nazaj varovalno vzmet in še drugo ... Prav pri vseh avtomobilih je namreč treba delati na pamet, na otip, ker je položaj žarnice v žarometu bolj ali manj zakrit. Naša primerjava lahko do določene mere tudi odgovori na vprašanje, ali so pooblaščeni servisi s svojimi storitvami konkurenčni, saj takšen poseg lahko izvede in zaračuna tudi strokovnjak, ki ni pooblaščen za določeno znamko vozila.

Za konec še nasvet

Za lastnike tistih avtomobilov, pri katerih se hkrati z vključenim kontaktom prižgejo dnevne luči, velja nasvet izkušenega avtoelektrikarja Romana Groznika z Avtohiše Real, ki pravi: "Pred vklopom zaganjača zavrtimo stikalo žarometov na položaj luči za označevanje vozila ali po domače pozicijske luči. Z izklopom glavnih žarometov, torej zasenčenih luči, bomo preprečili, da jih poškoduje napetostni sunek, ki nastane zaradi delovanja zaganjača."





Ne spreglejte