Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
16. 12. 2015,
23.21

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Peugeot Družinski Avtomoto

Sreda, 16. 12. 2015, 23.21

8 let

Peugeot 508 SW 2,0 HDi

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Nismo edini, ki menimo, da je 508 SW lepši od limuzine. Pa tudi ne, da je 508 lepši od 407. Verjetno tudi nismo edini, ki se nam 508 ne zdi primerno nadomestilo za 607.

Pet namesto štiri, štiri namesto tri, šest namesto pet, pet namesto štiri in šest

Peugeot svoje modele označuje s trimestnimi številkami, z eno ničlo v sredi. Prva cifra v oznaki pomeni velikostni razred, zadnja pa generacijo. Bolj ali manj so se sistema označevanje striktno držali, v zgodovini pa se je vendarle znašla marsikatera posebnost. Zadnja leta so recimo uvedli še eno ničlo v sredino za neklasične avtomobile in enega od modelov označili celo z besedo. Model 508 ni posebnež, pa vseeno ni poimenovan v skladu s pričakovanji. Če bi bilo pri poimenovanju vse po tradicionalnih pravilih, bi si modeli sledili 304-305-306-307-308, 404-405-406-407-408, 504-505-506-507-508 in 604-605-606-607-608. V resnici je šlo precej drugače, tako kot priložena shema, je pa prvič, da en model nadomesti dva. 508 namreč nadomešča tako družinskega peugeota 407 kot tudi poslovno limuzino 607.

Špekuliramo, da zgodbe s prestižnimi peugeoti še ni konec

Si lahko iz tega pogleda v preteklost obetamo, da je Peugeot odmislil misel na prestižno limuzino serije 6, glede na to, da noben model ni bil kaj prida finančno uspešen? No, mi stavimo, da ne, predvsem zaradi kitajskega trga, kjer imajo radi velike. Precej verjetno bo tudi Peugeot kmalu pokazal nekaj podobnega citroënu metropolis.

Steklena streha je bistvo modela SW

Pogledali smo v preteklost in prihodnost, a kaj pa sedanjost? Je 508 dovolj velik, da lahko opravlja vlogo zastavonoše? No, že mora biti, pa vendar naj bo jasno, da se centimetrski prirastek petstoosmice v primerjavi s štiristosedmico v potniški kabini ne pozna, šestosedmica je v tem pogledu ponujala veliko več. Vsekakor pa primerjava pokaže na občuten skok glede materialov, ureditve stikal na sredinski konzoli in sploh občutka prefinjenosti, o čemer pa zadnja leta pišemo pri ocenah vseh peugeotov, tudi tistih manjših. Bistveno vlogo pri zadovoljevanju potnikov 508 SW ima tudi res ogromno panoramsko strešno okno, ki pa je navduševalo že pri 407 SW.

Vseeno brez odkrite graje ne bo šlo. Odlagališča?! Resnično nam ni jasno, kakšne vozniške navade imajo Peugeotovi oblikovalci, da so lahko pozabili na "luknje" za telefon, denarnico ali ključe.

Po novem zlaganje klopi iz prtljažnika

Prtljažnik? Žal nimamo več tiste škatle, zaradi katere je na našem primerjalnem testu prostornosti prtljažnikov karavanov srednjega razreda peugeot 407 SW pristal na zadnjem mestu. Bi pa takole po občutku ocenili, da so dizajnerji pri oblikovanju zadka bolj mislili na praktičnost, 407 je namreč imel zgornji del preveč položen, pa čeprav niti 508 SW v tem pogledu ne briljira. Hvalimo tudi podiranje zadnje klopi z vzvodoma v prtljažniku, pa tudi globoka predala ob strani, mrežo pa bi morda lahko nadomestil že kak drug sistem pregrajevanja, recimo tirni sistem.

Pričakovane vozne lastnosti, zmogljivosti in poraba

Glede vožnje 508 SW ne ponuja ničesar, kar ne bi že slutili, 508 je bolj udoben kot dinamičen. Različica GT sicer ponuja prilaganja trdote podvozja, vseeno pa po preizkusu obeh izvedb menimo, da GT ni vreden doplačila dobrih šest tisoč evrov. Veliko bolj smiselno je razmisliti tudi o šibkejšem motorju ali pa o THP "bencinarju" - predvsem zaradi cene, dvolitrski dizel je sicer čisto v redu, tudi glede porabe.



Ne spreglejte