Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
3. 12. 2015,
13.52

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Peugeot Družinski Avtomoto

Četrtek, 3. 12. 2015, 13.52

8 let

Peugeot 308 e-HDi stop & start

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Mali "e" pri peugeotu 308 označuje uveljavljeni tisočšeststokubični dizelski motor z dodano eko komponento. Ta pride najbolj do izraza med prebijanjem skozi mestne prometne zamaške.

HDi po prenovi

Petvratnega peugeota 308 smo nazadnje preizkusili pred dobrimi štirimi leti. Tudi takrat ga je poganjal HDi 1,6, le da je bil malo šibkejši, zato pa je pokuril malo več goriva. Pa smo ga vseeno šteli med varčnejša vozila.

Na testnem krogu smo se približali tovarniškim podatkom

Pri skupni porabi sicer ne, ker jo dvignemo na avtocesti, predvsem pa med 40-kilometrsko športno vožnjo. Zato pa smo mestno porabo povsem izenačili s tovarniškim podatkom, česar nam do zdaj ni uspelo še nikoli. No, tudi med umirjeno vožnjo smo z rezultatom 3,9 porabili le tri decilitre več, kot navaja tovarna za normirano kombinirano porabo.

Stop & start

Na 16,7-kilometrskem odseku, ki ga z vsakim vozilom prevozimo v mestu, je e-HDi s sistemom stop & start pokazal svojo vrednost. Od 37 minut, kolikor smo se zadrževali v mestu, smo dobrih 11 minut čakali pred semaforji z ugasnjenim motorjem. Zanimivo je, da tovarniški podatki za različico z robotiziranim menjalnikom navajajo še precej nižjo mestno porabo goriva. Če bi to preizkusili, bi morda priporočili …

Čistejši ali manj umazani motorji?

Proizvajalci vozil govorijo o čistejšem delovanju svojih novih izdelkov. Ekologi povedo isto s tem, ko trdijo, da pomeni vsaka nova tehnološka rešitev le manj umazano delovanje motorja. Kakorkoli gledamo na stvar, je to tako: 1,6 HDi je pred prenovo pridelal na vsakem kilometru 125 gramov ogljikovega dioksida, zdajšnji pa le 109 gramov. Pomembna opomba: podatek velja za kombinirano normirano porabo.


Ne spreglejte