Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ciril Komotar

Petek,
18. 12. 2015,
5.26

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Lancia

Petek, 18. 12. 2015, 5.26

7 let, 12 mesecev

Peugeot 208 1,6 e-HDi

Ciril Komotar

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Peugeot 208, krajši, lažji in prostornejši od predhodnika, uspešno povzema vrednote, ki so do velikih prodajnih uspehov pomagale modeloma 205 in 206.

S poenostavitvijo pristopa in vrnitvijo h koreninam je našel nov zagon, ki ga je pri prejšnji generaciji izgubil. Peugeot je namreč prodal kar 7,8 milijona dvestošestic in "le" 2,4 milijona dvestosedmic.

207 je bil preprosto predober. Mersko bogat, dobro opremljen in kakovostno na visoki ravni je bil zasnovan za zahtevnejše evropske kupce, ki so ga pridno kupovali, Peugeot pa preprosto ni imel manevrskega prostora s katerim bi iz tistega avtomobila naredil bistveno cenejšo različico, ki bi lahko povečala prodajne številke na revnejših tržiščih.

Vse na novo in po zgledu prodajnih uspešnic iz preteklosti

Ker mora bit malček v osnovi preprost in pač majhen, se je dolžina spet skrčila pod štiri metre, shujšal je za sto kilogramov, že na prvi pogled je privlačnejši. Znamka celo priznava, da je bil 208 ustvarjen najprej za ženske in dekleta, šele za tem pa tudi z mislijo na moške in fante.

Zaradi skromnejših mer ne deluje tako zelo zračno in prostorno kot 207, a znotraj utesnjeno vseeno ni utesnjeno. Še posebej ob doplačilu velike panoramske strehe.

Kljub skrajšanju karoserije je prostora na zelo udobni in lahko dostopni klopi več kot prej, saj sta sprednja sedeža zdaj manjša, tanjša in seveda tudi lažja.

Hvalimo razgibano in sodobno notranjost

Izredno majhen volanski obroč (nad prevelikimi smo najpogosteje tarnali ravno v peugeotih) poudarja močan značaj in mestno poslanstvo. Ženskam se zdi srčkan, moški pa v njem vidijo približke športnim izdelkom iz različnih dirkalnikov. Volk sit in koza cela.

Grajamo položaj za volanom, kar je bila hiba modela 206 in kar so pri 207 že popravili. Polovico uredniških kolegov je sedelo dobro, druga polovica pa je primeren položaj le stežka našla. Trik je v tem, da položaj za volanom narekuje predvsem položaj merilnikov visoko na armaturni plošči pred voznikom.

Veljalo naj bi, da morata voznik ali voznica merilnike gledati nad volanskim obročem, ta pa številke pogosto prekriva. Višji bodo imeli s konkretnim primerom manj težav, a bodo hkrati tarnali, da si volana ne morejo nastaviti dovolj visoko.

Peugeot je z novo generacijo prvič ponudil tudi povsem na novo zasnovan multimedijski vmesnik, ki temelji na velikem, na dotik občutljivem zaslonu. Ravnanje z njim ni preprosto in ne intuitivno. Postavitev menijev in sprehajanje po podmenijih nista dovolj preprosta.

Nad črno piano plastiko oziroma zbiralcem prahu, ki so se ga odločili uporabljati praktično vsi proizvajalci, smo tako ali tako obupali in ga sprejeli kot nujno nadlogo.

Hvalimo pogonski sklop in vse povezano z njim!

1,6-litrski dizelski motor je ob umirjeni vožnji na testnem krogu kuril le 3,3 litra goriva, tudi v povprečju pa poraba ni presegla 5,3 litra. Običajno umirjeni vozniki se bodo zlahka vsakodnevno spuščali pod pet litrov.

Sistem start&stop nas je presenetil z izredno mirnim zagonom motorja in delovanjem, ki v nasprotju z mnogo sistemi deluje povsem nezaznavno. Motor se izklaplja v pravih trenutkih, pogosto še med počasno vožnjo, preden se vozilo ustavi v križišču.

Zagon motorja karoserije ne strese niti malo in v dveh tednih se sistem pri delovanju ni zmotil niti enkrat. Običajno in zelo pogosto se nerodni trenutki v križiščih zgodijo takrat, ko bi voznik rad speljal, pa se računalnik odloči, da bo ravno v tistem trenutku ugasnil motor.

Tako dobre izvedbe nismo doživeli niti v šest in večkrat dražjih prestižnih nemških limuzinah.

Ne spreglejte