Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
27. 6. 2022,
22.54

Osveženo pred

1 leto, 9 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,04

5

Natisni članek

Sedem sedežev Dacia sandero dacia jogger Dacia

Ponedeljek, 27. 6. 2022, 22.54

1 leto, 9 mesecev

TEST NOVEGA MODELA: dacia jogger 1.0 TCe 110 extreme

Najcenejši s sedmimi sedeži: oglejte si vse prednosti #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,04

5

Razred družinskih enoprostorcev je v zadnjih letih postal ogrožena vrsta, številni proizvajalci pa v njem ne vidijo več prihodnosti. Dokaz, da še obstajajo kupci v tem razredu, je Dacijin jogger. Sedemsedežni multipraktik s ceno malenkost nad 20 tisoč evri je skoraj pol metra daljši in sto kilogramov težji od sandera, dodatna dva sedeža v prtljažniku pa sta primarno namenjena prevozu otrok. Z njuno zelo preprosto odstranitvijo, kar bi lahko opravile tudi ženske roke, zadaj nastane velik prtljažni prostor.

Ocena

Vozili smo novo dacio jogger, ki predstavlja cenovno zanimivo rešitev za prevoz sedmih potnikov. Različica TCe 110 pomeni prav toliko "konjev", ki premagujejo maso vozila 1,3 tone z nosilnostjo 531 kilogramov.

Jogger je po zunanjosti karavan, lahko tudi s plastično zaščito obdan križanec, dvignjen 20 centimetrov od tal, ali pa sedemsedežni enoprostorec. Za volanom je čisti sandero oziroma stepway, če govorimo o najboljši opremi extreme.

Skoraj pol metra daljši in sto kilogramov težji od sandera zahteva močnejši, 81-kilovatni motor, poglavitna prednost pa je v prostorni kabini. Poleg sedmih sedežev poudarjamo oblikovanje treh enakih sedežnih enot na klopi, ki je razdeljena po tretjinah, od tega dve seveda skupaj.

Testni jogger z najboljšo opremo extreme v osnovi stane 19.690 evrov. Dodatno je opremljen s kovinsko barvo (460 evrov), paketom varnosti (390 evrov), multimedijo (390 evrov) in rezervnim kolesom (120 evrov).
Motor: bencinski turbo 81 kW

Poraba na testu: 6,9 l/100 km

Cena vozila: 21.050 EUR

Dvignjeno podvozje in plastične obrobe blatnikov in pragov bi joggerja lahko uvrščale med križance. | Foto: Gašper Pirman Dvignjeno podvozje in plastične obrobe blatnikov in pragov bi joggerja lahko uvrščale med križance. Foto: Gašper Pirman

Z boka se ga nagledaš brez stolčka

Zunanjost nas ni navduševala, kadar smo ga opazovali s strani. Linija drugega para vrat, ki z zgornjim robom ne sledi sprednjim vratom, že ni kakšen poseben oblikovalski dosežek. Precej bolj prijeten je pogled od spredaj, od koder spominja na sandera stepway.

Več kot oblika štejejo dejstva. Na primer 20-centimetrska oddaljenosti od tal na 16-palčnih litih platiščih, SUV-jevski poudarki prek pragov in okoli blatnikov ter dve dobrodošli posebnosti. Zadnji par stekel se lahko pomakne ven, strešni letvi pa podobno kot pri kangooju vključujeta tudi lepo zložena prečna elementa.

S sprednjih sedežev spominja na sandera

Glede namestitve spredaj bi lahko ponavljali, kar smo zapisali lani pri testu sandera stepway, zato dodajamo povezavo. Takrat smo pohvalili klasično ročno zavoro, jogger pa je pridobil elektronsko. Zaradi visoke namestitve sedežev druge vrste je pogled nazaj iz joggerja malo slabši.

Znova pohvalimo solidno opremo (povezljivost, avtomatsko klimo, samodejno odklepanje …). Ne pozabimo omeniti dekoracije iz blaga, ki popravlja vtis trde plastike, barvitega oblazinjenja kakovostnega videza, osvetljenega predala in vhodov USB. Obenem priznamo, da smo šele pri joggerju dognali, da se uporabno držalo za telefon lahko odstrani.

Dacia sandero
Avtomoto Magična meja 15 tisočakov: si zasluži izraz "nizkocenovnik"?
Kaj nas je zmotilo

V notranjem vzvratnem ogledalu se ne vidi celotnega stekla na pokrovu prtljažnika, zato je preglednost nazaj okrnjena. Po drugi strani pa visoko nameščeni sedeži v drugi vrsti z visokimi naslonjali potnikom omogočajo udobnejšo vožnjo in dober pregled naprej.

Jogger ima pod prtljažnikom rezervno kolo, orodje z dvigalom pa je pritrjeno na levo bočno pločevino ob sedežu v tretji vrsti. Pri tem pritrdilni vijak sega tja, kjer bi se ga lahko potnik dotaknili z levim komolcem. Ta vijak bi moral biti zaščiten vsaj z ustrezno plastiko prek navojev, pa še lepše bi bilo videti.

Nadaljevanje sandera v karavanski del ni prav skladno, če pogledamo kako poteka linija nad vrati. | Foto: Gašper Pirman Nadaljevanje sandera v karavanski del ni prav skladno, če pogledamo kako poteka linija nad vrati. Foto: Gašper Pirman

Notranjost je enaka kot pri sanderu, le ročno zavoro je zamenjala elektronska. | Foto: Gašper Pirman Notranjost je enaka kot pri sanderu, le ročno zavoro je zamenjala elektronska. Foto: Gašper Pirman

V drugi vrsti drugačni sedeži

Sandero ima zadaj dva široka sedeža in manjšega, "kazenskega" vmes, jogger pa tri enake, vendar nekoliko zmanjšane. Sedeži so več kot samo nakazano obdani z bočnimi oporami in primerni za tri odrasle, ne prav zajetne potnike. Dvema med njimi sta namenjeni raztegljivi letalski mizici.        

Sedeži so deljivi na tretjino in dve, poklopni in postavljivi navpično. Ne samo za povečanje prtljažnega prostora, pač pa za dostop do tretje vrste. Zunanja dva sta opremljena s sidriščema isofix. Okni se upravlja električno, v vratih sta velika predala, ne manjka vtičnica 12 V.

Sedeža v tretji vrsti za 900 evrov

Dostop do tretje vrste sedežev je lažji z leve, ker se hkrati odmakne dva sedeža. Vseeno naj visoki osebi ne pričakujeta preveč. Še težje kot noter bosta zlezli ven, čeprav sta pod stropom držali. Potnika običajne rasti se ne bi smela pritoževati, lahko se celo hvalita, da imata naslona za roko (plastična), da se stekli pomakneta ven, da imata utora za pijačo, vtičnico 12 V in kavlja za obešanje.

Za sedem potnikov je 160 kubičnih decimetrov premalo

Zato mora prtljaga v kovček na strehi. Jogger ponuja zanimivo rešitev, saj sta prečni letvi lepo zloženi v obeh vzdolžnih. Tako kot pri kangooju je namestitev preprosta, vendar je zdaj videz lepši, konstrukcija pa močnejša.

Uporabnost oziroma velikost prtljažnika se stopnjuje s položenimi sedeži tretje in druge vrste, vseh pet se lahko postavi navpično, zadnja dva pa dovolj preprosto odstrani iz vozila. Nastane pravi tovorni prostor z volumnom do 1,8 kubičnega metra.

Kam z rolojem prtljažnika?

Ob prevzemu vozila so bili vsi sedeži na svojem mestu, konzola z rolojem pa je bila položena na tla za drugo vrsto. V tem položaju je bilo videti, kot da gre za tovarniško predvideno mesto, kadar rolo ni v uporabi.

Vendar so bile na konzoli sledi obutve potnikov v tretji vrsti, tako da smo bili res v dvomu. Morda se je nekdo samo na hitro znašel, ker je konzola pač predolga, da bi šla v prtljažnik.

Sandero ima klop oblikovano predvsem za dve osebi, jogger pa za tri, vendar ne prav zajetne potnike. | Foto: Gašper Pirman Sandero ima klop oblikovano predvsem za dve osebi, jogger pa za tri, vendar ne prav zajetne potnike. Foto: Gašper Pirman

Odstranjevanje sedežev tretje vrste je dovolj preprosto in predvsem učinkovito, saj volumen naraste na 696 dm3. | Foto: Gašper Pirman Odstranjevanje sedežev tretje vrste je dovolj preprosto in predvsem učinkovito, saj volumen naraste na 696 dm3. Foto: Gašper Pirman

Jogger deluje solidno in stabilno

Skoraj tri decimetre daljše medosje od sandera se pozna na avtocesti. Merilniki so enaki, vendar natančnejši. Volan, prekrit z umetnim usnjem, nima treh zavrtljajev in četrt kot pri sanderu, vendar še vedno več kot tri. Je oprijemljiv in dovolj natančen.

Občutki med vožnjo po ovinkastih cestah so zanesljivi in predvidljivi. Prečke volana, enako kot pri sanderu, niso zasičene s stikali (levo tempomat, desno meniji, radio na ločeni konzoli), znova pa trdimo, da vozil s slabo lego na cesti ne delajo več.

1,3 tone in 110 "konjev"

Moči je dovolj, kadar sta v vozilu dva potnika, tako da tempomat tudi na avtocestnih klancih ne opeša. Sklopka ga ne prekinja, po zagonu pa zahteva ponovni vklop. Prožen motor zahteva prestavo višje že pri 2.100 vrtljajih, pri počasnem pospeševanju še prej. Tudi v načinu eco se začuti prebujenje turbine, motor pa se lepo zavrti proti šest tisoč, če je takšna potreba.

Pri enakomerni vožnji preseneča z varčnostjo

Mestno hitrost 50 kilometrov na uro (52 po merilniku) prenaša kar v peti prestavi s 1.400 vrtljaji in porabo pod tremi litri. Na avtocesti, dokler gre enakomerno po ravnem, se motor pri 130 kilometrih na uro (131 po števcu) vrti skoraj z 2.700 vrtljaji, poraba pa ne doseže sedmih litrov.

Vožnja po indikatorju je v mestu, lahko rečemo, kar naporna, saj mora voznik res neprestano prestavljati. Ikona na merilniku nas je vedno prehitevala, tako da smo pri uspešnosti eco glede prestavljanja prejeli samo dve zvezdici od petih mogočih.

S štirimi zvezdicami smo bili boljši pri predvidevanju, porabo pa smo z le dvema zvezdicama "pokvarili" pri pospeševanju. Ko smo bili na avtocesti prehitri, je poraba ušla na osem. 200-kilometrsko relacijo zunaj avtocest smo končali s 5,7, rezultat po točenjih pa je pokazal na 6,9.

Galerija: jogger s sedmimi sedeži v podrobnostih

Fotogalerija
1 / 35
tehnični podatki dacia jogger 1.0 TCe 110 extreme
vrsta motorja bencinski turbo
prostornina v ccm 999
moč v kW (KM) pri vrt./min. 81 (110) pri 5250
največji navor v Nm pri vrt.min. 200 pri 2900 - 3500
menjalnik 6-stopenjski ročni
pogon sprednji
mere (dolžina x širina x višina) v mm 4547 x 1784 x 1631
medosna razdalja v mm 2898
prtljažnik v dm3 za 7 / za 5 sedeži 160 / 696 
število sedežev 7
masa praznega vozila (nosilnost) v kg 1331 (531)
največja hitrost v km/h 183
pospešek do 100 km/h v sekundah 10,5
poraba (po normah EU) v l/100 km 5,7
poraba na testu v l/100 km 6,9
cena osnovnega modela v EUR 15.690
cena testnega vozila v EUR 19.690
cena testnega vozila z dodatno opremo v EUR 21.050

Jogger ponuja cenovno najbolj ugodno možnost prevoza sedmih potnikov. | Foto: Gašper Pirman Jogger ponuja cenovno najbolj ugodno možnost prevoza sedmih potnikov. Foto: Gašper Pirman

Videti je, kot da gre za tovarniško predvideno mesto za rolo, kadar ni v uporabi. Vendar konzolo pohodita potnika v tretji vrsti, tako da smo bili res v dvomu. | Foto: Gašper Pirman Videti je, kot da gre za tovarniško predvideno mesto za rolo, kadar ni v uporabi. Vendar konzolo pohodita potnika v tretji vrsti, tako da smo bili res v dvomu. Foto: Gašper Pirman

Ne spreglejte