Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ciril Komotar

Nedelja,
20. 12. 2015,
4.59

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Mercedes Zeleni avtomoto

Nedelja, 20. 12. 2015, 4.59

7 let, 12 mesecev

Mercedes-Benz E 300 bluetec hybrid

Ciril Komotar

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Mercedes s hibridnim razredom E odpira razred premiumskih dizelskih hibridov. Porabil naj bi petnajst odstotkov manj goriva od vstopnega 250 CDI in nudil zmogljivosti močnejše različice 300 CDI.

Celoten pogonski sklop je v nosu vozila, zato prtljažnik ostaja neokrnjen

E 300 bluetec hybrid je prvi premiumski dizelski hibrid, ki naj bi v primerjavi z običajnim, primerljivo zmogljivim E-jem v svoji življenjski dobi v zrak izpustil deset ton manj škodljivih delcev.

Celoten električni pogonski sklop je nameščen pod pokrov motorja. Prostora je tam več kot dovolj, saj dizelski del predstavlja "skromen" in relativno majhen štirivaljnik in zato v nasprotju z vsemi ostalimi hibridi, velikimi in malimi, snovalcem ni bilo treba sklepati kompromisov pri prostornosti prtljažnega prostora. Tako limuzinska kot karavanska različica sta uspeli zadržati vse litre.

Je dvajset električnih kilovatov dovolj?

Dovolj, ker se kilovatom pridružuje še v hipu dosegljivih 250 njutenmetrov navora. Dodatna teža stotih kilogramov v nosu avtomobila na vozne lastnosti ne vpliva bistveno, saj tolikšno breme nosijo tudi zmogljivejše različice, opremljene z osemvaljniki.

Elektrika pomaga predvsem pri speljevanju, kjer se zaradi premika velike mase z mesta, praviloma izgublja največ energije in goriva, hkrati pa se elektromotor občasno vklaplja tudi pri višjih hitrostih in med prehitevanji ter tako lajša delo dizelskemu delu. Mogoča je tudi vožnja zgolj na elektriko, a le pri zelo nizkih hitrostih in le kratkotrajno, saj se baterija izprazni relativno hitro. V praksi to pomeni neslišno premikanje po parkiriščih in dovozih.

4,2 litra na sto kilometrov in izpust le 109 gramov CO2

Med nabiranjem prvih vtisov smo na razgibani, tudi hriboviti trasi, mešanici podeželske in mestne vožnje, zlahka dosegli porabo manjšo od šestih litrov, nekateri novinarski kolegi pa so se izdatno potrudili in dosegli odlično, le 4,5-litrsko porabo. Koncept, s katerim mercedes kljubuje običajnim hibridom z mnogo večjimi in težjimi električnimi pogonskimi sklopi, očitno deluje.

Pogonska zasnova omogoča tudi tako imenovano jadranje, ki najbolj pride do izraza predvsem pri spuščanju po klancih. Z umikom noge s stopalke za plin se dizelski motor v prid dodatnega varčevanja ugasne, avtomobil nadaljuje pot v prostem teku pri hitrostih do 160 kilometrov na uro, sproti nabrana električna energija pa se shranjuje v baterije.

Kdo ga bo kupil?

Zaradi nizkih izpustov bo hibridni E zanimiv kot flotno vozilo predvsem v državah, kot so Francija, Španija in Velika Britanija, kjer so si velika podjetja sama zastavila mejo stodvajsetih gramov škodljivih izpustov na kilometer.

Cena limuzinskega hibridnega E-ja naj bi po prvih podatkih v Nemčiji znašala 51.794 evrov, kar je 3570 evrov dražje od različice 300 CDI, zato bo verjetno nekaj zanimanja zanj zagotovo tudi pri nas. Slovenske cene hibridnega E-ja uvoznik še ni razkril.

Ne spreglejte