Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
28. 11. 2007,
11.15

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Mazda

Sreda, 28. 11. 2007, 11.15

8 let

Mazda 2 1,3i

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Mazda 2 je v drugi generaciji lažja, bolj dinamična, bolj simpatična in skratka povsem drugačna od prve. Ne navdušuje več s prostornostjo, ampak z voznimi lastnostmi.

Se spominjate oddaje lepotna preobrazba, tiste, v kateri so goste "vtaknili" v lepe obleke, jih naličili in dodelali njihove frizure ter jih spremenili v prave lepotce (no, bolj ali manj)? Nekaj takega je doletelo tudi mazdo 2, ki je bila obenem deležna še stroge diete. Rezultat? Mična gospodična, ki se odlično znajde tudi na atletskih stezah, pardon na zavitih cestah.

Zunanjost, notranjost

Že prvi dan smo bili brez dvoma! Za mazdo 2 se obračajo tako moški kot tudi ženske. Simpatičen nosek in na splošno navihana oblika sta pravi recept za vzbujanje pozornosti. Na dinamičen karakter nakazuje tudi notranjost, z belim merilnikom hitrosti, na katerem igla dobesedno žari, z volanskim obročem po vzoru mazde MX-5, pa z vratnimi ročaji v imitaciji aluminija. Prav nič športna (mazda 2 konec koncev ni športnik) nista sedeža, ki bi besedo bočni oprijem skorajda morala poiskati v slovarju. Na splošno se notranjost zdi dovolj prostorna, kljub temu, da mazda 2 ni več mali enoprostorec. Tudi zadaj ne bo prevelikih težav s prostorom, le prtljažnik si zasluži minus. Ponuja le 250 litrov prostornine, bi pa jih lahko še precej več, če bi dvojka ponujala možnost vzdolžnega pomika druge sedežne klopi, kot to ponuja že večina konkurentov. Pohvalimo lahko še, da je armaturna plošča pregledna in enostavna, odlagališča pa uporabna. Zlasti priročna je odprta reža na vrhu pokrova predala pred sovoznikom, ki omogoča, da manjše predmete spustimo v predal brez, da bi ga odpirali.

Vozne lastnosti

Dobrih 100 kilogramov nižja masa (v primerjavi s predhodnico) se močno čuti v lahkotnosti. Med zavoji, po mestu, skratka povsod. Pri hitrem ovinkarjenju nos zelo dolgo sledi zavoju, zadek pa ob izključenem sistemu DSC zna hitro malce "pomigati". V bolj umirjenem načinu vožnje se je dvojka izkazala za precej tih avtomobil (tudi na avtocesti je presenetljivo tiha), tudi grbine požira dovolj lepo. Z njo bo torej zadovoljna žena, ko se bo odpravila po mestnih nakupih (tam se bo mazda 2 izkazala še s preglednostjo), pa tudi mož, ko bo kasneje v bolj dinamičnem slogu "skočil" do kolega na pivo.

Zmogljivosti, poraba

Mazda pri 1,3-litrskem motorju obljublja porabo 5,4 litra na 100 kilometrov, mi pa pravimo: "Ni šans". Pa niti ne zaradi motorja samega, ampak zaradi živahnega karakterja, ki je "krivec", da smo se pogosto zalotili, kako posegamo po ročici natančnega in hitrega menjalnika in malo mazdo prav športno priganjamo. 86 konjičev, ki je poganjalo zeleno zverinico, sicer ni zagotavljalo pospeškov, ki bi bili krivec za prezgodnje obiske kiropraktika, vendar pa je motor prav lepo poslušati v visokih vrtljajih. Aja, poraba. Na testnem krogu je dvojka zahtevala 7,9 litra goriva. Nizka masa avtomobila očitno še ni zagotovilo za nizko porabo goriva ...

Cena, tekmeci

Glede na to, da je nova dvojka oblikovno povsem drug avtomobil, bodo po njej nedvomno posegali tudi tisti, ki po predhodnici niso. Število njenih konkurentov je sicer večje od števila ježev v Jadranskem morju (clio, peugeot 207, fiesta, corsa, micra, yaris in citroen C3 ...), pa vendar se mazda 2 nima prav ničesar bati. Kot že ostali, je dokazala, da manjše mere in ne enoprostorska zasnova še ne pomenita, da bo prostora v tem avtomobilu primanjkovalo.

Ne spreglejte