Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
22. 12. 2015,
21.46

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Kia Terenski Avtomoto

Torek, 22. 12. 2015, 21.46

8 let

Kia sportage 2,0 CRDi AWD

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Kia sportage ponuja štirikolesni pogon, ki naj bolj kot po terenskih podlagah "koplje" po urejenih cestah. Je pravi SUV, ki poudarja športne lastnosti, terenske pa postavlja v drugi plan.

AWD in "avt" za 3.400 evrov

Red pri kii je takšen: motorja 1,6 GAS in 1,7 CRDi ženeta samo sprednji kolesni par, pri dvolitrskih motorjih pa je štirikolesni pogon na voljo za doplačilo 1.700 evrov. Prav toliko je treba odšteti za samodejni menjalnik. Kako deluje? Pogon na štiri v položaju "automatic mode" praktično ne potrebuje poseganja ESP, če voznik rešuje zdrsavanje vozila z odločnim usmerjanjem volana in pohojeno stopalko za plin. Je pa res, da bi z ročnim menjalnikom (pri 1,7 CRDi je deloval odlično) nekoliko prej pretaknil v ustrezno nižjo prestavo.

Glede porabe ni primerjave z 1,7 CRDi

Na testnem krogu smo povprečno pokurili skoraj tri litre več na vsakih sto kilometrov. Kjer je vzrok? Večja delovna prostornina, samodejni menjalnik ali sumljivo nizka poraba pri dvopogonski različici 1,7 CRDi? Ne vemo.

Dejstvo je, da 8,9 litra pomeni povsem sprejemljiv podatek za "dvolitraša" s samodejnim menjalnikom in SUV-jevsko obliko.

Terenska oprema

Če voznik obstane v kakšnem blatu, si lahko pomaga s sredinsko zaporo, ki pa ni edini terenski pripomoček. Elektronika učinkovito nadzira spuščanje po strminah navzdol. Pri speljevanju v strminah se bolj kot "hill holder" izkaže samodejni menjalnik, kar je sicer povsem običajno. Saj veste, kako na večjih naklonih pri ročnem menjalniku mimogrede zasmradimo okolico s sklopko.

Na teren vseeno z razmislekom

Zadnja generacija sportagea kljub naštetim pripomočkom in štirikolesno gnani različici ni prav terensko usmerjena, kar so nakazali že z znižanjem podvozja na 172 milimetrov. Temu primerna sta tudi oba kota, vstopni in izstopni, ki zahtevata premislek, preden se z vozilom zapeljemo čez kakšno izboklino, in sploh odvračata od razdrapanih podlag.

Na slabših makadamskih podlagah kljub dani oddaljenosti od tal nismo tolkli po tleh. Zasluge ima dovolj trdo podvozje, kar pa sta občutila potnika zadaj. Aja, še nekaj! Preden se lotite kakšnega zelo grobega makadama, pomislite, da imate v prtljažniku samo pribor za popravilo pnevmatike namesto rezervnega kolesa.



Ne spreglejte