Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
1. 12. 2015,
17.20

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Kia

Torek, 1. 12. 2015, 17.20

8 let

Kia cee'd 1,6 CRDi

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Za novim cee'dom se obračajo glave in to ne samo tiste, ki razmišljajo o nakupu. In prav oblika (in ne nizka cena) bi lahko bila tisti adut, ki bo Kii našel prostor na trgu.

Kia šokira, a tokrat z obliko, ne z nizko ceno

Prav imate – da Kia z odličnostjo svojih novih avtomobilov šokira Evropejce, smo že velikokrat zapisali. A kaj moremo, spet bomo zapisali: z vsakim novim avtomobilom, z vsako prenovo, z vsako novo generacijo Kio bolj dojemamo kot zahtevnim Evropejcem primerno znamko, ne več kot znamko, ki jo izberemo zaradi cenovne dostopnosti.

A če je kupce pri prejšnjem cee'du šokiralo dejstvo, kako dober je za svojo nizko ceno, novi cee'd šokira s svojo všečnostjo. Resda ni tako vpadljiv kot na primer večja optima, a napadalen "gobec" nedvomno pritegne pozornost. Sploh s takšno vesoljsko modro barvo in takšnimi atraktivnimi platišči (bi s črno barvo, ki ji pravijo gun, zmogel navdušiti tudi bavarskih znamk vajene "pištoljerose"?).

Najdražje z ugodno , običajne različice pa z običajno visoko ceno

A nekaj je takoj jasno, takšen cee'd spada v vrh ponudbe, cena se začne s cifro dva, nadaljuje s tri, število cifer poznate. V primerjavi z bogato opremljenimi tekmeci nikakor ni pretirana, celo ugodna je. A načeloma gre za avtomobilski razred, v katerem se po takšnih cenah kupujejo zgolj avtomobili z oznakami premium, tako visoko pa Kia vseeno še ni prilezla.

Pri običajno opremljenem cee'du ni tako … Običajno opremljeni pomeni, da ima tempomat, parkirne senzorje zadaj, bluetooth, USB-vhod, vsa električno pomična stekla, lahka platišča, samodejno klimatsko napravo, nima pa recimo tudi izjemno seksi ključa, ki ga lahko puščate v žepu … Takšen običajno opremljeni cee'd stane slabih 19 tisoč evrov.

Za marsikoga je to v teh kriznih časih še vedno absolutno veliko, pa čeprav je relativno to povsem na ravni nemških in francoskih tekmecev. Seveda se po redni ceni danes kupi oziroma proda le malokateri avtomobil, a popuste za tri tisočake in več ponujajo tudi Kijini tekmeci in kaj lahko se zgodi, da v vaših izračunih cee'd ne bo izpadel najcenejši, tako kot je bil to pri prejšnji generaciji.

V boj kot enakovredni tekmec

Torej, kaj ima cee'd takšnega, da lahko prepriča v primerjavi z bolj uveljavljenimi klasičnimi evropskimi tekmeci – z golfom, focusom, astro, meganom, C4, 308 …?

Garancijo? Nedvomno – pri tekmecih je zanjo treba doplačati in le redko za toliko let.

Dizajn? Nedvomno, za novim cee'dom se obračajo glave in to ne le glave tistih, ki razmišljajo o njegovem nakupu, všeč je tudi mladini, ki sanja! Novinec je postal objekt poželenja, seveda pa je težko soditi, ali bo oblika Petra Schreyerja ostala tako poželjiva vseh sedem garancijskih let.

Je cee'd v prednosti s tehniko, opremo? No, ponuja recimo ogrevan volanski obroč, ki ga med kombilimuzinami tega razreda lahko kupimo le še pri Oplu. Ponuja tudi opozorilnik o nenamerni menjavi pasu (pogosto se nam je zdel kar malce preveč tečen). Start&stop ima.

Ponuja tudi tri stopnje trdote volanskega obroča. Glede tega si nismo povsem na jasnem, zakaj bi bilo to nekaj naprednega, če pa tekmeci ponujajo spremembo značaja avtomobila v celoti – torej, da s pritiskom na tipko sport vplivamo na odzivnost motorja, podvozja in krmiljenja – pri Kii (in hyundaiu i30) prilagajamo samo krmiljenje. Za povrh, tudi z vklopljenim programom sport si bodo bolj dinamični vozniki cee'da zaželeli, da bi si svojih pet minut raje preživljali v kakem focusu.

Naša sodba?

Najvarčnejši?

Je cee'd bolj prostoren kot tekmeci? Niti ne. Je okej, a tako prostorne hatchbacke dobite tudi drugje.

Bolj udoben? Ne.

Je bolj športen? Ne. Je zanesljiv, dovolj živahen, a nič bolj kot tekmeci.

Je njegov dizel bolj zmogljiv? V tehničnih podatkih že, v praksi pa te konje težko občutimo. Motor je namreč optimiziran po željah okoljevarstvenikov in pri Kii so jim tako močno ustregli, da cee'd glede na tehnične podatke dosega rekordno nizke podatke o porabi in emisijah.

V praksi? No, na našem testnem krogu se je cee'd sicer izkazal, a samo v umirjenem ciklu. Skupna poraba na testnem krogu, torej tista, ki vsebuje tudi 30 kilometrov športne vožnje, je bila običajna, torej šestlitrska.

Ne spreglejte