Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ciril Komotar

Četrtek,
24. 9. 2009,
11.57

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Ford

Četrtek, 24. 9. 2009, 11.57

8 let

Ford focus karavan 1,6 TDCi

Ciril Komotar

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Novi focus je sprejel izziv tehnološko naprednih tekmecev. Po robu se jim je postavil z napredno tehnologijo, ki temelji na večanju aktivne varnosti, hkrati pa je ostal avtomobil za voznika.

Na cesti

Na cesti je torej ostal takšen, kot smo ga poznali do zdaj – vzoren. Razveseljuje z odličnim, lahkotnim krmiljenjem, skrajno zanesljivo lego, hkrati pa blaži odlično in zagotavlja udobje tudi najzahtevnejšim.

Kakovost kabine je blizu razrednemu vrhu

Notranjost je ob prehodu iz druge na tretjo generacijo naredila večji kakovostni preskok, kot ga je iz prve na drugo. Oblikovna razgibanost ergonomije ne zavira, kakovost celotne kabina pa je ob prehodu iz druge v tretjo generacijo naredila večji kakovostni preskok, kot ga je iz prve v drugo. Oblikovna razgibanost ergonomije ne zavira, kakovost celotne kabine pa je blizu razrednemu vrhu. Položaj za volanom je odličen, prostora v drugi vrsti pa ne bo dovolj le za otroke, ampak tudi odrasle. Prtljažni prostor je zaradi nizkega roba lahko dostopen, kljub podpovprečni litrski prostornini v primerjavi s karavanskimi tekmeci pa pomanjkanja prostora nismo izkusili.

Tehnologija deluje

Vmesnik, prek katerega voznik upravlja in nastavlja vse, kar je povezano z vozilom in tehniko, ki jo ponuja, je pregleden. Vsi preizkušeni varnostni pripomočki so delovali stoodstotno, a nismo ostali brez pripomb. Branje znakov za omejitve hitrosti je bilo v nasprotju z Oplovo astro brez napak, kljub temu pa se sprašujemo, zakaj vsi tovrstni sistemi berejo le okrogle prometne znake, drugih opozorilnih znakov pa ne.

Aktivni tempomat deluje dobro, a vozila ne ustavi

Aktivni tempomat smo prvič preizkusili v kombinaciji z ročnim menjalnikom. Odzivnost in prilagajanje na razmere sta dobra, le nenavadnega občutka se nismo mogli otresti, ko smo morali med samodejnim zaviranjem navzdol prestavljati sami. Reč sicer ne omogoča popolnega ustavljanja, ampak se izklopi pri 30 kilometrih na uro.

Volan lahko le vibrira, ali pa tudi popravi smer

Sistem za ohranjanje vozila znotraj voznega pasu smo si prikrojili po svojih željah. Nekaterim bo dovolj le opozorilno vibriranje volana, drugi smo izbrali samodejno popravljanje volana. Omeniti velja, da so drugi tovrstni do zdaj preizkušeni sistemi posredovali hitreje, focus pa je nekajkrat (za nekaj deset centimetrov) prevozil sredinsko oziroma stransko črto.

Čas je za počitek ...

Hvalimo sistem prepoznavanja utrujenosti. Kamera, ki spremlja voznikov vzorec obnašanja in nenamernega vijuganje pri omenjenem sistemu, pa se uporablja služi tudi za samodejni sistem preklopa med dolgo in zasenčeno lučjo. Sistem je nekajkrat naredil napako in luči ni izklopil, ko smo se ponoči pripeljali za počasnejše vozilo, vsakokrat pa je dolgi snop izklopil, ko je vozilo pripeljalo v nasprotni smeri.

Motor je ravno še dovolj zmogljiv, da ne bo težav tudi pri polno naloženem avtomobilu

Preizkušen dizelski motor ni prepričal z eksplozivnostjo, a bo zadovoljil tudi potrebe tistih, ki bodo karavana napolnili do roba. Izmerjena povprečna poraba 6,5 litra je razmeroma visoka, a poudarjamo, da je focus v mestu in med umirjeno vožnjo zahteval le 4,9 oziroma 4,1 litra goriva. Avtoceste (6,8) in športno priganjanje (8,7) motorju ne ustrezajo.



Ne spreglejte