Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
16. 6. 2022,
7.08

Osveženo pred

1 leto, 10 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

2

Natisni članek

Peugeot 3008 SUV opel grandland Opel

Četrtek, 16. 6. 2022, 7.08

1 leto, 10 mesecev

TEST PRENOVLJENEGA MODELA: opel grandland 1.2 AT8 ultimate

Dober, a nikjer ne izstopa: tak je Oplov največji SUV

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

2

Opel grandland | Nad novim oblikovanjem grandlanda so pri Oplu tako navdušeni, da so sprednjemu delu podelili naziv Vizor. Črna maska povezuje prilagodljiva LED-žarometa in dnevni luči. | Foto Gašper Pirman

Nad novim oblikovanjem grandlanda so pri Oplu tako navdušeni, da so sprednjemu delu podelili naziv Vizor. Črna maska povezuje prilagodljiva LED-žarometa in dnevni luči.

Foto: Gašper Pirman

Prenovljeni opel grandland ohranja mere grandlanda X, ki se je pri nas pojavil leta 2017, kmalu za drugo generacijo sorodnega peugeota 3008. Vozili smo različico s trivaljnim bencinskim motorjem in 8-stopenjsko avtomatiko, ki ju že poznamo iz francoske zveze.

Ocena

Največji Oplov SUV se razkazuje z novo zunanjo podobo, poenoteno z mokko in crosslandom. Med novo opremo testnega vozila izpostavljamo digitalizirano armaturno ploščo, matrične žaromete in nočni vid.

Z vozniškega sedeža ne ponuja pogleda prek volana kot "vzornik" 3008, zato pa preseneča z dvema svetlima uokvirjenima digitalnima zaslonoma, ki tvorita kokpit "pure panel", kot ga imenujejo. Najvišja oprema obsega mehko obloženo notranjost in z alkantaro prekrite usnjeno obrobljene sedeže.

Z varnostnimi elementi in pripomočki izdatno opremljeni grandland 1.2 AT8 ultimate stane 39.560 evrov, za 430 evrov ga podraži električno upravljanje vrat prtljažnika, za 1.300 evrov nočni vid in za 550 evrov kovinska barva.
Motor: trivaljni bencinski turbo, 96 kW

Poraba na testu: 7,7 l/100 km

Cena vozila: 41.840 EUR

Lepši in elegantnejši kot grandland X

Prenovljeni sprednji del je nedvomno lepši kot pri grandlandu X. 448 centimetrov dolg SUV je od tal dvignjen skoraj 19 centimetrov, Grandland je postavljen 19 centimetrov nad tlemi na dvobarvnih platiščih z gumami 225/55 R18. | Foto: Gašper Pirman Grandland je postavljen 19 centimetrov nad tlemi na dvobarvnih platiščih z gumami 225/55 R18. Foto: Gašper Pirman vendar ni namenjen terenski rabi. Serijsko je postavljen na dvobarvna platišča z gumami 225/55 R18, pokrit je s črnim ostrešjem in obrobljen s svetleče črnima letvama.

Kombinacija svetle karoserije (quartz siva) in črnega ostrešja je pri vozilih SUV stalnica, pri grandlandu pa so se odpovedali črnim obrobam blatnikov. No, saj obrobe so, vendar v barvi karoserije, s čimer je vozilo pridobilo eleganco. Omenimo še podrobnost pod zadnjim odbijačem, ki jo lahko opazimo pri številnih proizvajalcih vozil. Gre za športno prikazovanje dveh namišljenih izpušnih cevi.

Avtomobil za štiri odrasle

No, če so prav vsi visoki okoli meter devetdeset, mora oseba zadaj sedeti z razširjenimi nogami. Sprednja sedeža sta oblikovana za širše hrbte, imata raztegljivi sedali, nastavljiva pa sta tudi po višini. Alkantara spredaj in zadaj je obdana z usnjenimi svetlimi prešitimi robovi. Navdušenci nad klavirsko črnino si ob ogledu armature in osrednje konzole lahko razvnemajo na polno.

Zračnika sta na armaturi nameščena asimetrično, dvopodročna elektronska klima pa pihne tudi skozi talne šobe zadaj. Utori za pijačo so v vratih, štirje pa so skriti. Dva sta na konzoli v predalu pod pokrovom (naslon za roko), dva pa na položenem srednjem naslonjalu zadaj. Poleg dveh vhodov USB in 12 V je serijski tudi priključek 230 V.

Kaj nas je zmotilo

Pri nameščanju kabla v vhod USB v predalu pred prestavno ročico so nam pomagale otroške roke. Za velikost odprtine predala so bile naše dlani prevelike in preveč nerodne.

Kombinacija svetle karoserije (quartz siva) in črnega ostrešja je pri vozilih SUV stalnica. Grandland ima namesto črnih obrob blatnikov bolj elegantne v barvi karoserije. | Foto: Gašper Pirman Kombinacija svetle karoserije (quartz siva) in črnega ostrešja je pri vozilih SUV stalnica. Grandland ima namesto črnih obrob blatnikov bolj elegantne v barvi karoserije. Foto: Gašper Pirman

Notranjost je mehko obložena z izbranimi materiali. Sedeži so oblazinjeni z alkantaro in prešitimi usnjenimi obrobami. | Foto: Gašper Pirman Notranjost je mehko obložena z izbranimi materiali. Sedeži so oblazinjeni z alkantaro in prešitimi usnjenimi obrobami. Foto: Gašper Pirman

514 litrov v prtljažniku

Električno upravljanje prtljažnih vrat zahteva doplačilo 430 evrov. Volumen znaša 514 litrov oziroma 1.652 s položenimi naslonjali. Takrat v zgornjem položaju plošče nastane ravno tovorno dno. Uporabnost povečajo odprtina v zadnji klopi, 12-voltni priključek in odprta bočna predala. Pod prtljažno ploščo je večji prostor, ki ga v manjšem delu zavzema plastika s priborom za popravilo gume.

Ultimate je najdražja oprema

230-voltno vtičnico omenjamo, ker je običajno za doplačilo, pri grandlandu pa je vgrajena serijsko. Prilagodljiv tempomat, ki spremlja vožnjo vse do zaustavitve, deluje skupaj s sistemom stop & go. Serijski žarometi LRD intellilux pixel samodejno izbirajo polje osvetlitve, dodatno pomoč za 1.300 evrov predstavlja sistem za nočni vid.

Zimski paket brez doplačila zajema ogrevano vetrobransko steklo, prednja sedeža in usnjen volanski obroč. K serijski opremi spadajo naslon na zadnji klopi z utoroma za pijačo, induktivni polnilec za telefon, napredni parkirni pomočnik, 360-stopinjska panoramska vzvratna kamera, multimedijski sistem navi pro ...

Varnostni elementi brez doplačila

Uveljavljeni varnostni sistemi so serijski, kot na primer opozarjanje na mrtvi kot, senzor za zaznavanje utrujenosti voznika, opozarjanje na nevarnost trčenja v vozilo spredaj. Enako velja za napredni sistem za ohranjanje vožnje znotraj prometnega pasu, opozarjanje na prečni promet za vozilom in prepoznavanje prometnih znakov, o katerem imamo tudi pri grandlandu svoje mnenje.

Sistemi za prepoznavanje prometnih znakov so (tudi pri oplih) v preizkusni fazi

Glede prepoznavanja prometnih znakov trdimo, da teh naprav, dokler so v preizkusni fazi, noben proizvajalec ne bi smel zaračunavati. Stotič ponavljamo, da znaki za izrecne odredbe veljajo do prvega križišča, česar ti sistemi ne vedo. Večkrat smo že omenili novejšo omejitev − 50 na uro na zaloški štiripasovnici pred Poljem. Ko smo z južne strani z avtoceste zavili desno na Zaloško cesto, je sistem do Polja prikazoval omejitev na 100. Ko smo tja pripeljali iz mesta, je opozarjal na 60, v nasprotni smeri pa enkrat celo 30!

Galerija: kljub prenovi so oblikovne spremembe precejšnje

Fotogalerija
1 / 22

Dobri občutki za volanom že na prvi pogled

Vsestransko nastavljiv voznikov sedež z raztegljivim sedalom omogoča udobno namestitev tudi večjim in močnejšim postavam. Trikraki volan je lepo razgibano oblikovan. Stikala na prečkah ne ustvarjajo nepregledne gneče, tako da je na levi samo tempomat, na desni pa sta radio in telefon.

Prestavna ročica deluje kot pri peugeotih in citroënih, to pomeni, da ima posebni stikali M in P. Za R je potreben pomik od N naprej, za D pa nazaj. Morda se kdo čudi, ampak tako je! Poleg so logično razporejena vozna stikala, najbolj pri roki je seveda drive mode. 8-stopenjski menjalnik se v položaju M upravlja ročno z lopaticama izza volana. No, lahko bi bili malo večji.

Kokpit pure panel 

O instrumentni plošči najprej povemo, da je obdana s klavirsko črnino, ki se je razširila še na sosednje površine. 12-palčni zaslon Digitalna zaslona, ki tvorita kokpit pure panel, se v enem kosu raztezata čez dve tretjini armaturne plošče. | Foto: Gašper Pirman Digitalna zaslona, ki tvorita kokpit pure panel, se v enem kosu raztezata čez dve tretjini armaturne plošče. Foto: Gašper Pirman pred voznikom na srednjem delu podaja informacije na šest načinov (personal, navi, computer …). Kogar množica podatkov moti, izbere minimum in vidi zgolj hitrost, omejitve in ODO.

Ločeno se lahko na levi in desni strani razporedi podatke po želji, na primer opozorilo za utrujenost, navigacijo, temperaturo motorja, vozne pomočnike in potovalni računalnik. 10-palčni osrednji zaslon tvori skupaj z 12-palčnim celovito enoto in služi navigaciji, avdiosistemu, mobilni povezavi, nastavitvam … Deluje na dotik, dostop do osnovnih menijev pa omogoča šest fizičnih stikal.

Ali potegne čez 190?

Takoj povemo, da nismo preverjali, ali je največja hitrost 196 na uro, kot piše v homologaciji, ali 188 kot trdijo Oplovi podatki. Hitrost je razločno prikazana digitalno in se zeleno obkroži v načinu eco, belo v načinu normal in rdeče pri športnem delovanju pogona. Merilnik se pri 50 in 90 "zlaže" za zmerna dva kilometra, pri 130 pa samo za enega. Vožnja je tiha in s kazalcem vrtljajev na 2.300.

Kot pri peugeotu 3008 je na prestavni ročici stikalo M za ročno upravljanje menjalnika izza volana z izpisi od M1 do M8. Voznik tudi v avtomatskem načinu (D) ve, v kateri prestavi vozi. Razlika v delovanju menjalnika je pri načinih vožnje očitna. Pri mestni hitrosti 50 na uro v načinih eco in normal se grandland vozi v D5, pri izbiri sport pa v D3.

Kaj prinaša priključnohibridni grandland?

Čeprav je že bil predstavljen in je na slovenske ceste zapeljal prenovljeni grandland, smo na testu dobili prehodno različico, Opel grandland X | Foto: Gašper Pirman Foto: Gašper Pirman ki še nosi dodatno črko X v svojem imenu. Zakaj? Predvsem zaradi priključnohibridnega pogona. Ta ostaja nespremenjen,+ kljub prenovi modela, zato številke veljajo za novega in zdaj že starega grandlanda.

V grobem gre za enak pogonski sklop, kot smo ga vozili v priključnohibridnem peugeotu 3008. Tudi je v grandlandu vgrajen v 1,6-litrski bencinski motor in dva elektromotorja, skupna sistemska moč pa se ustavi pri 221 kilovatih. Elektromotorja črpata moč iz baterije z zmogljivostjo 13,2 kilovatne ure, kar je po podatkih tovarne dovolj za 59 električnih kilometrov. Te številke nam sicer v praksi ni uspelo doseči, smo pa tako kot pri 3008 skoraj dosegli 50 električnih kilometrov. Prednost tega pogona je predvsem v tem, da baterijo polnimo doma. Takrat je strošek polnjenja baterije manj kot evro, sto električnih kilometrov pa nas je stalo manj kot dva evra. Seveda je zgodba drugačna, če smo grandlanda priklopili na javno polnilnico. Takrat smo za 100 prevoženih kilometrov plačali nekaj več kot štiri evre.

V notranjosti, razen prilagojenih merilnikov, ni razlik. Še največ negodovanja je pri pogledu na prtljažni prostor, ki je zaradi baterijskega sklopa (ta maso avta dvigne za 300 kilometrov) manjši za 124 litrov in meri le 390 litrov. Kot pri preostalih konkurentih, tudi tu dodatni električni pogonski sklop dvigne končno cena. Ta se je v primeru testnega grandlanda dvignila na 50.170 evrov (z upoštevanim popustom in dodatno opremo).

Opel grandland X | Foto: Gašper Pirman Foto: Gašper Pirman

Ali 1.200 kubikov zadošča?

Dobrih deset sekund do stotice pomeni, da 130-glava konjenica ustreza 1.431 kilogramov težkemu vozilu. Turbina izvleče iz sorazmerno majhnih kubikov soliden navor že pri 1.750 vrtljajih, tako da je vožnja ob odlično usklajenem delovanju menjalnika lahkotna. Če bi ga naložili do dveh ton največje dovoljene mase (nosilnost znaša 569 kilogramov), bi verjetno večkrat uporabljali ročno prestavljanje z višjim režimom vrtljajev.

Izbira načina sport ni prioriteta. Grandland je eleganten in udoben SUV, ki se najlepše pelje v uravnoteženem načinu normal. Vožnjo eco smo izbirali v mestu in na primestnih relacijah, ne pa na avtocestah, ko smo vožnjo usklajevali z dinamiko prometnih tokov. Ovinki? Saj se pelje zanesljivo, športnik pa seveda ni, a adute išče drugje. Sedeži, na primer, so izdelani za udobje in s certifikatom za zdrav hrbet.

Zanimivost, ki je pri 3.008 nismo opazili

Pri vožnji s hitrostjo 90 na uro je avtomatika vztrajala v D7. Pri ročni izbiri osme prestave s približno 1.600 vrtljaji je po nekaj sekundah menjalnik samodejno vrnil v D7. Tako ugotavljamo, da za voznike, ki upoštevajo omejitve hitrosti, na cestah zunaj naselij odpade vožnja v osmi prestavi. No, smo pa opazili, da je gumb za zagon in izklop motorja enako trd kot pri peugeotih in citroënih.

WLTP 6,5, na testu 7,7

Slika je bila ob prevzemu vozila drugačna. Nekdo je pred nami prevozil 356 kilometrov s povprečno hitrostjo 68 na uro, grandlandov računalnik pa je nameril 9,1. Na testu je grandland porabil najmanj 6,9 litra in to po 440 kilometrov dolgi kombinaciji mesto−podeželje, vendar brez avtocest.

Samo v mestu je poraba znašala 7,5, pri čemer pohvalimo uigrano delovanje samodejnega ugašanja motorja in umirjeno speljevanje po zagonu. Cenimo dejstvo, da med postanki ni treba zadrževani zavore. Skupno testno porabo so dvignili kilometri, prevoženi po avtocestah (okoli 600), kar pomeni več kot polovico testnih poti.

tehnični podatki opel grandland 1.2 AT8 ultimate
vrsta motorja trivaljni bencinski turbo
delovna prostornina (cm3) 1.199
moč v kW (KM) pri vrt./min. 96 (130) pri 5.500
navor v Nm pri vrt./min. 230 pri 1.750
menjalnik 8-stopenjski avtomatski
pogon sprednji
mere (dolžina x širina x višina) v mm 4.477 x 1.856 x .1609
medosna razdalja v mm 2.675
prtljažnik v l 514−1.652
število sedežev 5
masa praznega vozila (nosilnost) v kg 1.431 (569)
največja hitrost v km/h 196 homo, opel pa 188
pospešek do 100 km/h v sekundah 10,3
poraba (po normah EU) v L/100 km 6,5
poraba na testu v L/100 km 7,7
cena osnovnega modela v EUR 34.095
cena testnega vozila v EUR 39.560
cena testnega vozila z dodatno opremo v EUR 41.840

Prestavna ročica je sredi elegantno izbranega okolja. Po vzoru peugeota 3008 so vsa vozna stikala ergonomsko pri roki. | Foto: Gašper Pirman Prestavna ročica je sredi elegantno izbranega okolja. Po vzoru peugeota 3008 so vsa vozna stikala ergonomsko pri roki. Foto: Gašper Pirman Zadnja klop je dovolj prostorna za dve odrasli osebi, test 4 x 190 pa prenesejo bolj vitke postave. | Foto: Gašper Pirman Zadnja klop je dovolj prostorna za dve odrasli osebi, test 4 x 190 pa prenesejo bolj vitke postave. Foto: Gašper Pirman

Kombinacija svetle karoserije (quartz siva) in črnega ostrešja je pri vozilih SUV stalnica. Grandland ima namesto črnih obrob blatnikov bolj elegantne v barvi karoserije. | Foto: Gašper Pirman Kombinacija svetle karoserije (quartz siva) in črnega ostrešja je pri vozilih SUV stalnica. Grandland ima namesto črnih obrob blatnikov bolj elegantne v barvi karoserije. Foto: Gašper Pirman

Pod ploščo 514-litrskega prtljažnika je poleg pribora še dovolj prostora za obvezno opremo in predmete podobne velikosti. | Foto: Gašper Pirman Pod ploščo 514-litrskega prtljažnika je poleg pribora še dovolj prostora za obvezno opremo in predmete podobne velikosti. Foto: Gašper Pirman

Ne spreglejte