Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ciril Komotar

Nedelja,
20. 12. 2015,
10.58

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Dacia Terenski Avtomoto

Nedelja, 20. 12. 2015, 10.58

8 let

Dacia duster extreme 1,5 dci

Ciril Komotar

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Testni duster je v neposredni bližini štajerske prestolnice dokazal, da bi se daleč najbolje počutil v afriških stepah. Med levi in hijenami. Namesto njih so za njim oprezali sfrizirani maltežani.

Destinacija: Afrika

Robusten videz so pri Dacii v času pred prenovo nadgradili z nekaj "moškimi" dodatki. Takšnimi, ob katerih boljše polovice z očmi zavijajo tako daleč nazaj, da že kar malce boli, trdoživim gozdarjem in pustolovcem (po duši) pa se šibijo kolena.

Zdi se, da je bil testni duster ustvarjen za safari. Zaradi črnih jeklenih platišč, pustolovsko navdahnjenih nalepk, posrečenih zavesic, ki jih tako predimenzioniranih nismo videli že lep čas, in zaradi zaščitne obloge pod obema odbijačema.

Priznajte, da mu neurejeno okolje in visoka trava, ki je prerasla veliko črno odlagališče pod Pohorjem, kjer smo ga fotografirali, ustreza bolj kot pretežno urbano okolje, na katero bo verjetno obsojen v službi večine kupcev.

Halogenki iz Helle središče pozornosti

Kljub naštetim dodatkom, ki so vsak posebej upravičeno vlekli pozornost, sta glavno vlogo odigrali dve veliki halogenski luči, pritrjeni na strešni nosilec. Želja po prižiganju in bliskanju, resnici na ljubo res redko zares uporabnega dodatka, je bila približno tako velika kot tista po dobitku na loteriji.

Halogenki (izdeluje ju Hella) je mogoče vklopiti le ob sočasni uporabi dolgih luči (zakaj ne neodvisno od drugih?), bolj kot zaradi opravljanja vloge učinkovitega svetlobnega telesa pa sta na strehi zaradi vizualnega učinka. Zračni tokovi okoli vozila so ju pri višjih hitrostih vztrajno nagibali nazaj in ob ponovnem vklopu (najbrž nepotrebnem) so vedno svetile proti zvezdam.

Iz armaturne plošče štrli garmin z vodoodpornim ohišjem

Raziskovalno-terenski duh je bilo zaznati tudi v preprosti, vsakič presenetljivo prostorni in špartansko opremljeni kabini. V naslonjalih sprednjih in zadnjih stranskih sedežev je bil vtisnjen napis duster, nad njim pa zasnežene kore in tri smeri neba.

Iz armaturne plošče je v skladu z raziskovalnim značajem, štrlel robustni in za vsak primer še vodoodporni garmin, obogaten s topografsko karto za pomoč pri vožnji po terenu. Če avtomobil med drznim prečkanjem reke potone, bo lastnik vsaj vedel, natanko kje se je to zgodilo in z nepoškodovano navigacijsko napravo nadaljeval pustolovščino.

Duster ravno zaradi prepričljivega videza v spodobno terensko nadarjenost prepriča, še preden se obrne ključ in zažene motor. A previdno, že v prvem testu smo ga opisali kot dobrega amaterskega plezalca in ne vrhunskega alpinista.

V plezalnih sposobnostih za resnimi terenskimi vozili namreč zaostaja. Manjkajo mu večja oddaljenost od tal, še kakšna zapora diferenciala, reduktor in primernejše gume.

Tudi štirikolesni pogon (doniral ga je nissan x-trail) glede na zmogljivosti ne spada v vrh tovrstne ponudbe, a je, tudi zaradi dusterjevih kratkih previsov, kljub temu dovolj za malce resnejše terensko udejstvovanje.

Odsotnost reduktorja nadomeščajo izredno kratka prestavna razmerja

Regulacija pogona je preprosta. Tako kot pri drugih dusterjih s štirikolesnim pogonom (in številnih drugih mehkih terencih), smo delovanje prilagajali s tremi položaji vrtljivega stikala na dnu sredinske konzole, pri prestavni ročici.

2WD pomeni pogon na sprednji kolesni par, v programu auto sklopka sredinskega diferenciala samodejno odloča o nujnem posredovanju zadnje osi pri iskanju oprijema, lock pa vozniku zagotavlja konstantno razmerje 50 : 50 med sprednjo in zadnjo osjo pri hitrostih do osemdeset kilometrov na uro.

Odsotnost reduktorja delno nadomeščajo skrajšana prestavna razmerja, pri katerih posebej izstopa izredno kratka prva prestava, ki je med običajno vožnjo in speljevanjem praktično nepotrebna. Hitro smo se navadili speljevati z drugo prestavo in se izogibali prestavljanju iz prve v drugo pri desetih ali petnajstih kilometrih na uro. Navora je za takšno ravnanje več kot dovolj, tudi sicer pa pogonski sklop, vključno z menjalnikom s (pre)dolgimi in občasno nenatančnimi hodi prestavne ročice, razen glasnega delovanja ni pokazal znakov slabosti.

Motor se je, podobno kot pri našem prvem testu dizelskega dusterja, izkazal tudi za varčnega, saj kljub pogostim avtocestnim kilometrom ni zahteval več kot 6,8 litra goriva na sto kilometrov.

Med testom smo pogrešali ...

... parkirna tipala na zadku in tempomat, oba dodatka (in serijski sistem ESP) pa je duster v obliki doplačila dobil ob nedavni prenovi, zato bodoči kupci podobnih težav bržkone ne bodo imeli.

Ne spreglejte