Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jure Gregorčič

Torek,
24. 12. 2013,
12.17

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Volvo Tehno Avtomoto

Torek, 24. 12. 2013, 12.17

8 let

Švedska na ceste pošilja pametne avtomobile brez voznikov

Jure Gregorčič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Volvo začenja veliki pilotni projekt, s katerim postavlja nov mejnik v razvoju mobilnosti. Na ulice Göteborga in ceste, ki ga obkrožajo, namreč pošilja 100 avtomobilov zmožnih vožnje brez voznika.

"Drive Me" – Vozi me

Ta velikopotezni vizionarski projekt dejansko združuje moči v želji po skupnem cilju, ki je definiran kot trajnostna in učinkovita mobilnost, brez zastojev in prometnih nesreč. Za dosego tega cilja pa je jasno treba veliko sodelovanja in volje vseh ključnih akterjev sodobne, razvite družbe.

K projektu "Drive Me" oziroma Vozi me, v katerem ključno vlogo igrajo avtomobili zmožni avtonomne vožnje, so tako skupaj pristopili koncern Volvo Car Group, švedska prometna uprava, švedska prometna agencija in znanstvena parka Lindholmen ter Göteborg.

Projektu pa je zeleno luč prižgala tudi švedska vlada, saj si želi ugotoviti, ali avtomobili, zmožni vožnje brez voznika, dejansko prinašajo družbene prednosti. S svojo podporo seveda v svet pošilja jasno in glasno visokotehnološko sporočilo: Švedska in Volvo želita vodilni položaj v razvoju mobilnosti v prihodnosti.

Prometna prihodnost brez smrtnih žrtev

"Samovozeča vozila so integriran del skupine Volvo Cars in tudi švedske vizije o nični smrtnosti na cestah. Ta javni pilot predstavlja pomemben korak proti temu cilju," je na predstavitvi visokotehnološkega projekta povedal Håkan Samuelsson, predsednik in generalni direktor podjetja Volvo Car Group, in poudaril pomembnost odgovorov, ki jih ta projekt prinaša: "S tem bomo prejeli vpogled v tehnološke izzive in hkrati dobili pomembne povratne informacije od dejanskih strank na cestah."

Švedska med tehnične velesile

Švedska ministrica za infrastrukturo Catharina Elmsäter-Svärd ob smelih načrtih nacionalnega programa vzdržne in trajnostne mobilnosti izpostavlja skrb za okolje, poslovne priložnosti, gospodarsko rast in nova delovna mesta:

"Švedska je razvila unikatno sodelovanje med oblastmi, industrijo in akademsko skupnostjo. To je pripeljalo do vodilnega položaja na svetu na področju varnosti v prometu. Samovozeča vozila in pametnejša infrastruktura nas bodo pripeljali še korak bližje varnejšemu prometu in izboljšanem okolju. Obenem bo odprlo tudi nova delovna mesta in nove priložnosti na Švedskem."

Göteborg med pionirje čistega in varnega urbanega transporta

Ob tem seveda na gre spregledati dejstva, kompleksnosti vpliva tovrstne raziskave na vse segmente urbanega življenja. Z usmerjanjem v učinkovitejšo izrabo zemlje oziroma površin se dejansko zmanjšuje tudi infrastrukturne stroške. Avtonomna vozila v delavni proces in prosti čas ljudi prinašajo dodatne ure, ki jih je mogoče brez stresa in napetosti porabiti za delo ali sprostitev. Ko avto vozi sam, tudi voznik postane potnik in čas za sebe ter svoje obveznosti.

Avtonomna vožnja brez agresivnih pospeševanj in drugih vozniških manevrov, ki neučinkovito porabljajo energijo, seveda zmanjšuje izpuste in hrup ter tako posledično izboljšuje kakovost življenja v mestu, zlasti ob glavnih prometnih vpadnicah.

Testna arena bo torej postal Göteborg, ki ne skriva ambicij, da si tudi s tem projektom želi pridobiti status pionirja na področju učinkovitega, čistega in varnega urbanega transporta.

100 tehničnih avtomobilskih nadpovprečnežev z visoko odzivno umetno inteligenco

Vsi avtomobili, ki bodo polslani v floto "Drive me", bodo tehnično izpolnjevali pogoje, opredeljene z nazivom visoko avtonomna vozila, po uradni definiciji zveznega inštituta za raziskovanje avtocestnega prometa (BASt) iz Nemčije.

V praksi to pomeni, da so ti avtomobili dejansko sposobni samostojno obvladovati vse vozne funkcije. Od voznika se tako pričakuje le občasen nadzor nad vozilom, seveda s primerno dolgim časovnim intervalom med samostojno in aktivno vožnjo.

Vseh sto volvov, ki bodo sodelovali v projektu, bodo novi modeli, razviti na Volvovi arhitekturi SPA (Scalable Product Architecture). Slednja je bila namreč namensko razvita za uvedbo novih podpornih in varnostnih sistemov, ki jih zahteva avtonomna vožnja.

Ne spreglejte