SiolNET. Avtomoto Novice
1

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Z mazdo 3 prek Rusije: Moskva, tu smo!

1

termometer

Petstokilometrsko razdaljo od Nižnega Novgoroda do deževne Moskve smo premagali v sedmih urah in pol. Vozniško daleč najlažji dan. Razen tistega dela v Moskvi.

V Moskvi smo se udeležili festivala športnih avtomobilov, ruskega približka angleškemu Goodwoodu. Karavana naj bi uprizorila hitro vožnjo po improviziranem poligonu, zato smo hiteli. Zamuda ni prišla v poštev.

7.30 – Karavana spelje izpod velikanskega spomenika nesmrtnega Lenina. Jutranje gneče ni, v nekaj minutah smo na avtocesti, ki Nižni Novgorod povezuje z Moskvo. Upamo na dobro vreme, pričakujemo zastoje.

10.00 – Tristo kilometrov pred Moskvo prvič v šestih dneh vidimo tujo registrsko tablico. Pot je nenaporna, prometa malo in povprečna hitrost visoka.

10.30 - Tokrat zagrizemo v hamburgerje. Petnajst avtomobilov v lokalnem McDonaldsu, dvesto kilometrov pred ciljem, ustvari manjši kaos. Nepripravljeni študenti hitijo, stalne stranke potrpežljivo čakajo.

13.25 - Petdeset kilometrov pred Moskvo se kakovost voznega parka občutno izboljša. Prej je bila lada vsak četrti avtomobil, zdaj morda vsak deseti. Vse več je športnih terencev.

15.00 – Moskva. Veselje in kljub vsem zahtevnim situacijam v zadnjih 2500 kilometrih tudi začetek najtežjih tridesetih minut za volanom. Vzdrževati minimalen razmik med vozili in držati karavano petnajstih vozil v neprekinjeni koloni, v gneči, med neštetimi "padalci", ki jim za karkoli drugega kot lasten napredek v prometni konici ni mar, je praktično nemogoče in zelo utrujajoče.

15.30 - Močno dežuje. Nastop prestavljen za natančno eno uro.

17.00 - 18:00 – Pred vstopom v športni park Lužinki nam eden od organizatorjev dogodka vsaj petkrat več kot odločno razloži potek dogajanja. Kot da se pripravljamo na najmanj desantni napad in zavzem desetmilijonskega mesta. Lahko bi rekel le: "Vozite za avtomobilom pred vami."

A red je red, in če smo se naučili kaj, je to, da se ga Rusi držijo do zadnje pikice. No, razen na cesti. Tam, tudi v Moskvi, vladata izsiljevanje in hupanje.

18.00 - Karavana v močnem nalivu, ob spremljavi vojaške godbe odpelje svoj krog slave. Maloštevilni obiskovalci ploskajo, trojka je v središču pozornosti. Končamo na posebej pripravljenem razstavnem prostoru ob skrbno izbranih in premraženih ruskih lepoticah, ki skupnega imenovalca najdejo v solariju, botoksu in silikonu.

19.00 – Za nas je zgodba končana. Čez slabih 24 ur v Moskvo prispe nova skupina novinarjev, ki bo karavano premaknila bližje Frankfurtu, kjer bodo trojke v sklopu avtomobilskega salona zapeljale na Mazdin razstavni prostor. Bilo je naporno in nepozabno.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin