Gregor Pavšič

Torek,
14. 11. 2017,
5.30

Osveženo pred

6 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,80

1

Natisni članek

Gaj poligon

Torek, 14. 11. 2017, 5.30

6 let, 5 mesecev

Vandali, dovoljenja, pritiski 14 domačinov: Kaj se dogaja s slovenskim avtomobilskim dirkališčem?

Gregor Pavšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,80

1

AMD Gaj vandali | Foto AMD Gaj

Foto: AMD Gaj

Bo prvo pravo slovensko avtomobilsko dirkališče zaživelo? Ministrstvo je objektu Gaj vrnilo gradbeno dovoljenje, v zadnjih dneh pa so ga poškodovali vandali. Koga steza najbolj moti, kakšno prihodnost napoveduje predsednik avtošportne zveze AŠ2005 Anton Anderlič?

Eden izmed poškodovanih šotorov na dirkaški stezi Gaj | Foto: AMD Gaj Eden izmed poškodovanih šotorov na dirkaški stezi Gaj Foto: AMD Gaj Dirkaški objekt tarča vandalov

Čeprav je prvo avtomobilsko dirkališče v Sloveniji zaživelo letos spomladi in smo tam že videli tudi prva uradna tekmovanja in prve promocijske aktivnosti avtomobilskih uvoznikov, so se v zadnjih mesecih nad dirkališče spet zgrnili sivi oblaki.

Na zadnji krožnohitrostni dirki niso prodajali vstopnic, vstop za naključne obiskovalce načeloma ni bil mogoč. Prireditev namreč ni bila odprta za javnost. Objekt, za katerim stojita obrambno ministrstvo in nacionalna zveza za avtošport AŠ2005 z namensko ustanovljeno družbo Gaj AŠ, je bil zdaj še tarča vandalov. Poškodovali so šotore, zid, razbili steklo …

Kamen je razbil tudi steklo tamkajšnjega objekta. | Foto: AMD Gaj Kamen je razbil tudi steklo tamkajšnjega objekta. Foto: AMD Gaj

AMD Gaj vandali | Foto: AMD Gaj Foto: AMD Gaj

Anderlič: Ministrstvo nam je spet obnovilo gradbeno dovoljenje

Predsednik AŠ2005 Anton Anderlič je prepričan, da bodo v prihodnjih mesecih v objektu lahko organizirali tudi javne prireditve. V prihodnjih mesecih pričakuje dogovor z vlado, kako podaljšati rok najema oziroma uporabe. Ministrstvo za obrambo je objekt leta 2014 oddalo v najem za pet let. Uredili so že nekaj osnovne infrastrukture, kot so nov asfalt, robniki na ovinkih in zaščitne ograje.

"Ministrstvo za prostor je obnovilo gradbeno dovoljenje. To je bilo že pravnomočno, a so ga zaradi pritožbe civilne iniciative zadržali. Zdaj so ponovno odločali in gradbeno dovoljenje je spet veljavno. Imeli smo tudi inšpekcijsko odločbo, ki je prav tako omejevala javne prireditve. Tudi to odločbo je ministrstvo razveljavilo. Dogodke, kot so 'track dayi', bomo normalno organizirali," pravi Anderlič.

Poleti so na dirkaški stezi Gaj že potekala tudi uradna tekmovanja.  | Foto: Gregor Pavšič Poleti so na dirkaški stezi Gaj že potekala tudi uradna tekmovanja. Foto: Gregor Pavšič

Koga dirkališče najbolj moti?

Civilno iniciativo vodi domačin Milan Baznik iz Hrastja pri Cerkljah. Pred leti se je prek sodnih mlinov boril z obrambnim ministrstvom, ki je letališče domnevno razširilo tudi čez njegovo njivo. Zdaj je bil prvopodpisani pod tožbo, s katero so julija razveljavili gradbeno dovoljenje za prenovo dirkaške steze. Kot je poročalo Delo, Baznik in krajani pri gradnji želijo ukrepe za ublažitev negativnih vplivov hrupa, bencina, kemikalij, dima, nevarnih snovi in zagotavljanje požarne varnosti. Pod to tožbo je bilo podpisanih 14 domačinov.

"Na zadnjo razpravo so po mojih informacijah povabili 14 domačinov, prišla sta le Baznik in njihov odvetnik. Ne vem, projekt vseeno podpirajo tudi domačini. Nekateri s tem tudi zaslužijo kakšen evro. Smo v fazi, ko smo se tam že skoraj udomačili. Upam, da bomo z ustreznim pristopom in razgovorom rešili vse nesporazume," dodaja Anderlič.

"Izvajamo vzdrževalna, ne investicijska dela ..."

"Gradbeno dovoljenje imamo, uporabnega ne potrebujemo. Vse, kar delamo zdaj, so vzdrževalna, ne investicijska dela. Ko bo celoten projekt z načrtovano infrastrukturo dokončan, bomo potrebovali še uporabno dovoljenje," nam je še povedal Anderlič, ki napoveduje tudi ponovno organizacijo dirk z odprtim vstopom za obiskovalce.

Pogoj zanje je posebno dovoljenje upravne enote. Odvisno od ravni prireditve prilagajajo število varnostnikov, gasilcev in reševalcev. Najmanj težav je z internimi dogodki.