Gregor Pavšič

Četrtek,
17. 11. 2016,
18.18

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,85

1

Natisni članek

The Grand Tour Amazon Prime Jeremy Clarkson

Četrtek, 17. 11. 2016, 18.18

6 let, 7 mesecev

The Grand Tour: kdaj bodo Slovenci videli Clarksonov TV-šov?

Gregor Pavšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,85

1

Minuto čez polnoč je bila Britancem, Američanom, Nemcem, Avstrijcem in Japoncem na voljo prva oddaja The Grand Tour. Avtomobilski televizijski spektakel pod taktirko Jeremyja Clarksona, nekdanjega prvega obraza Top Geara na BBC, je upravičil pričakovanja. Od decembra naprej bo eno uro dolga oddaja, ki jo bodo objavili vsak petek, na voljo tudi v 200 državah po vsem svetu. 

Utrinek iz prve oddaje The Grand Tour. Voditelji sedijo za mizo in ne za kavčem, kot je to veljalo v Top Gearu. | Foto: Amazon Prime Utrinek iz prve oddaje The Grand Tour. Voditelji sedijo za mizo in ne za kavčem, kot je to veljalo v Top Gearu. Foto: Amazon Prime

Danes ponoči je bila na plačljivi televizijski platformi Amazon Prime na voljo prva serija nove avtomobilske oddaje The Grand Tour. V njej so se prvič po slovesu z britanskega BBC, kjer so ustvarjali slovito oddajo Top Gear, predstavili voditelji Jeremy Clarkson, Richard Hammond in James May. Z visokim proračunom in odkrito željo, da po standardu oddaje ne želijo prav nič zaostajati za svojimi nekdanjimi kultnimi izdelki, so bila pričakovanja upravičeno visoka.

The Grand Tour bo dvanajst tednov zapored objavljen vsak petek. Zadnja oddaja prve sezone bo na voljo 3. februarja prihodnje leto. Vsaka oddaja bo dolga približno eno uro. | Foto: Amazon Prime The Grand Tour bo dvanajst tednov zapored objavljen vsak petek. Zadnja oddaja prve sezone bo na voljo 3. februarja prihodnje leto. Vsaka oddaja bo dolga približno eno uro. Foto: Amazon Prime Glavni junaki prve oddaje trije vodilni superšportniki

V prvi oddaji so se očitno želeli dotakniti tudi odhoda iz BBC. Clarkson na začetku oddaje zapusti stavbo, odda svojo prepustnico. Sledi prizor njegovega prihoda na letališče, poleta v Los Angeles in prevzem avtomobila, modrega ford mustanga. Na cesti se mu v enakih avtomobilih (različnih barv) pridružita še Hammond in May. Na poti čez puščavo se jim v slogu filma Nori Max pridruži cel konvoj različnih vozil, statistov, prek njih letijo letala in podobno. Uvodna scena je, tako kot so kazale neuradne napovedi, upravičila pričakovanja.

Video - Prikaz voditeljev pred občinstvo v prvi oddaji

Voditelji so na Amazon prenesli duh svoje različice Top Geara

Ob glasbeni spremljavi so se najprej predstavili občinstvu. V šotoru v primerjavi s Top Gearom voditelji ne sedijo na kavču, temveč za mizo. Občinstvo ne stoji, temveč prav tako sedi za njimi. Celoten studio je postavljen v velik šotor. Osrednji del programa prve oddaja je bil v dveh delih namenjen temeljiti primerjavi treh elitnih superšportnikov ferrarija la ferrari, mclarna P1 in porscheja 918 spyder, poroča angleški The Guardian.

Ti so izrazili rahlo razočaranje nad izborom slavnih gostov v prvi oddaji, ki tudi sicer ne vozijo več po testni stezi. Na njej avtomobilov ne vozi The Stig, temveč voznik z nazivom The American. Britanci poudarjajo, da želi biti The Grand Tour resna in kakovostna avtomobilska zabavna oddaja. Čeprav je koncept drugačen, se primerjavi s Top Gearom vseeno ni mogoče izogniti. To pripisujejo predvsem vsem trem voditeljem, ki so obdržali svoj prepoznavni slog.

V prvi oddaji so voditelji na prizorišče prispeli z vsak svojim ford mustangom. | Foto: Amazon Prime V prvi oddaji so voditelji na prizorišče prispeli z vsak svojim ford mustangom. Foto: Amazon Prime

Pripravili so 12 oddaj, decembra bodo na voljo v 200 državah

Prvo oddajo so lahko legalno spremljali le redki avtomobilski navdušenci. Jutri bo namreč mogoče video na zahtevo Amazon Prime spremljati le v Veliki Britaniji, ZDA, Nemčiji, Avstriji in na Japonskem. Platforma bo šele decembra stopila na globalni trg in bo na voljo v 200 različnih državah sveta, predvidoma tudi v Sloveniji.

Takrat bo mogoče spremljati tudi starejše oddaje. Te bodo dvanajst tednov zapored objavljene vsak petek. Zadnja oddaja prve sezone bo na voljo 3. februarja prihodnje leto, vsaka pa bo dolga približno eno uro.

Celoletna naročnina na Amazon Prime znaša okrog 90 evrov, oziroma okrog 7,5 evra na mesec.

Video: Uradni napovednik oddaje