Četrtek,
8. 3. 2018,
9.59

Osveženo pred

6 let, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,35

Natisni članek

Avtosalon Ženeva 2018 Lancia

Četrtek, 8. 3. 2018, 9.59

6 let, 1 mesec

Sveža oblika, stara osnova: kultni stratos se vrača #foto

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,35
Manifattura Automobili Torino New Stratos | Foto Newspress

Foto: Newspress

Majhen italijanski proizvajalec petičnih in maloserijskih avtomobilov Manifattura Automobili Torino ima pravice za izdelavo 25 primerkov modela new stratos. Zaradi prepoznavnosti originalne različice je bil koncept v Ženevi pod nenehnim drobnogledom javnosti.

Podobnost je vidna že od daleč

Priznati moramo, da nam je bil še vedno bolj všeč kultni stratos, ki je bil parkiran ob konceptu, a novodobna reinkarnacija se v veliko elementih približa svojemu predhodniku. New stratos ima enako ferrarijevo osnovo iz modela F430 scuderia, koncept pa prinaša nov logotip spredaj in nekoliko posodobljen videz.

V uradnih podatkih je navedeno, da koncept poganja 4,3-litrski osemvaljnik s 532 "konji" in 519 njutonmetri navora. Kot se za športnika spodobi, potrebuje do stotice 3,3 sekunde oziroma 200 kilometrov na uro doseže v vsega 9,7 sekunde ter lahko pospeši vse do 330 kilometrov na uro.

Italijansko podjetje še ni razkrilo, ali bodo tudi ob prehodu v proizvodnjo ohranili osnovno ferrarijevega modela F430 scuderia. Če jo uporabijo, ostaja vprašanje, ali jo bodo v celoti izdelali sami znotraj podjetja ali bodo bodoči lastniki morali pripeljati svojega ferrarija, ki ga bodo uporabili za izdelavo novega stratosa.

Levo original, desno novodobni naslednik - lahko ponovi uspeh legendarne lancie? | Foto: Newspress Levo original, desno novodobni naslednik - lahko ponovi uspeh legendarne lancie? Foto: Newspress

Izdelali bodo le 25 primerkov s ceno 850 tisoč dolarjev. Zbiratelji si že manejo roke. | Foto: Newspress Izdelali bodo le 25 primerkov s ceno 850 tisoč dolarjev. Zbiratelji si že manejo roke. Foto: Newspress

Zbiratelji si že manejo roke

Vizualna podobnost z legendarnim avtomobilom ni naključna, saj želijo Italijani poustvariti vez med njima. S tem želijo spodbuditi tudi obstoječe lastnike, da v svoj vozni park dodajo novodobnega naslednika. Največja težava številnih bo nedvomno cena, ki je z 850 tisoč dolarji za kar 300 tisoč dolarjev višja kot pri originalu. So pa za zunanji videz poskrbeli pri Pininfarini, tako kot pri originalu.