Gregor Pavšič

Petek,
27. 9. 2024,
6.26

Osveženo pred

3 ure, 26 minut

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,27

Natisni članek

Natisni članek

Mercedes

Petek, 27. 9. 2024, 6.26

3 ure, 26 minut

Mercedes GLC coupe in GLE coupe

Pri Mercedesu kmalu konec za kupejevska športna terenca?

Gregor Pavšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,27
Mercedes-Benz GLC coupe - fotogalerija testnega vozila | Foto Ciril Komotar

Foto: Ciril Komotar

Mercedes bo zmanjšal število modelov s klasičnimi motorji in na vrhu seznama tistih, ki bi se lahko poslovili, sta tudi modela GLC coupe in GLE coupe.

Pri Mercedesu so se že poslovili od nekaterih modelov z motorjem na notranje zgorevanje (razreda C coupe in S coupe). Do leta 2026 se bo podobno predvidoma zgodilo tudi z razredoma A in B.

Nemški časnik Handelsblatt je poročal o še dodatnih ukinitvah modelov, ki prihajajo v času postopnega prehoda na vozila z električnimi motorji in tudi številnih izzivov današnje avtomobilske industrije. Predstavniki Mercedesa so take načrte za Handelsblatt neuradno potrdili, a še niso konkretno pokazali na tista vozila, ki se jim v Stuttgartu še končuje življenjska doba.

Mercedes-benz GLE coupe | Foto: Gašper Pirman Foto: Gašper Pirman

Mercedes CLA concept | Foto: Mercedes-Benz Foto: Mercedes-Benz Kmalu štirje novi modeli s pragmatične platforme MMA

Na vrhu seznama takih modelov bi bila lahko GLC coupe in GLE coupe, so poročali nemški mediji. GLC coupe je ravno vstopil v svojo drugo generacijo, model GLE coupe pa so nedavno prenovili. Obstoječa generacija sega že v leto 2019.

Pri Mercedesu bodo elektrifikacijo svoje flote izpeljali postopno. Če bi se ozirali le na Evropo, bi spremembe morda celo omejili, a nov razvoj zahteva predvsem Kitajska kot njihov ključni avtomobilski trg. Pri Mercedesu bodo še letos nastali prvi avtomobil z nove platforme MMA, ki bo omogočala razvoj vozil z električnimi ali klasičnimi motorji. Kot prvi bo na ceste pripeljal novi CLA, prihodnje leto pa nasledniki modelov CLA shooting brake, EQA in EQB.