Gregor Pavšič

Sobota,
30. 7. 2022,
21.53

Osveženo pred

1 leto, 9 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,21

4

Natisni članek

avtošport Slovenija 2022 Aleš Pušnik

Sobota, 30. 7. 2022, 21.53

1 leto, 9 mesecev

Aleš Pušnik (1942-2022)

Poslovila se je legenda slovenskega avtomobilizma

Gregor Pavšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,21

4

Aleš Pušnik | Aleš Pušnik je letos dopolnil 80 let. | Foto Gregor Pavšič

Aleš Pušnik je letos dopolnil 80 let.

Foto: Gregor Pavšič

Po dolgotrajni bolezni je umrl 80-letni Aleš Pušnik, eden pionirjev slovenskega avtomobilskega športa in večkratni državni prvak v reliju.

Aleš Pušnik je bil rojen 20. junija 1942 v Mariboru. Najprej ga je zamikal zamikal balet in pozneje motokros, a svoje športne rezultate je dosegel za volanom dirkalnega avtomobila. Študiral je v Parizu, v prostem času pa delal na bencinski črpalki in varčeval za prvi športni avtomobil. Leta 1967 je začel krožnohitrostne dirke voziti z BMW 700, nato pa si je kupil svojega renaulta 8 gordini. Bil je serijski in ne tako zmogljiv kot tisti, ki ga je hrvaška Ina kupila asu Jovici Palikoviću. Kmalu zatem je Pušnik že presedlal na renault 12 gordini.

Leta 1973 na reliju Monte Carlo s sovoznikom Rokom Freyerjem. | Foto: osebni arhiv/Lana Kokl Leta 1973 na reliju Monte Carlo s sovoznikom Rokom Freyerjem. Foto: osebni arhiv/Lana Kokl Preživel je hudo prometno nesrečo v Nemčiji

Bil je eden pionirjev slovenskega avtomobilskega športa, ki je v sedemdesetih letih začel voziti tudi na relijih v tujini. Že leta 1973 sta bila s sovoznikom Rokom Freyerjem v konkurenci relija Monte Carlo in vozila sta odlično. Celo tako dobro, da je Renault ponudil Pušniku bolje pripravljen tovarniški avtomobil. Ko se je Mariborčan peljal v Pariz, da bi ga prevzel, je doživel zanj skoraj usodno prometno nesrečo. Sedem dni ni bil pri zavesti.

Ponoči je na nemški avtocesti namreč trčil v slabo osvetljeni tovornjak in komaj preživel nesrečo. Ta pa ga ni prestrašila, saj je svoje najboljše rezultate dosegal po okrevanju.

Trikratni državni prvak nekdanje Jugoslavije

Kariere na relijih svetovnega prvenstva ni bilo, a je Pušnik uspešno okreval in nato v letih 1974, 1975 in 1977 postal jugoslovanski državni prvak v reliju v skupni razvrstitvi. Pri športnem programu novomeškega IMV in Renaulta ga je nato nasledil Brane Kuzmič, Pušnik pa je svoj zadnji reli odpeljal pred 40 leti. Na reliju Monte Carlo je skupno sodeloval štirikrat.

Med največje uspehe je sodila tudi zmaga na Balkanskem reliju leta 1974 (sovoznik Marko Kožar), prav tako tretje mesto leta 1977 na reliju YU za evropsko prvenstvo (sovoznik Rudi Šali). Zadnji reli je s takratno življenjsko sopotnico Janjo Stanjko odpeljal leta 1982 v Avstriji.

Njegov prvi nastop je bil leta 1969 na reliju “1000 km Beograda” z renaultom 8 gordini.  | Foto: Gregor Pavšič Njegov prvi nastop je bil leta 1969 na reliju “1000 km Beograda” z renaultom 8 gordini. Foto: Gregor Pavšič

Pušnik: “Vsak štart je bil novo poglavje …”

“Vsak štart je bil novo poglavje. Vedno sem bil vznemirjen. Ko je malo zahrumelo in sem speljal, sem pozabil na vse. Tistih nekaj zadnjih sekund pred štartom sem se poskusil zbrati. Vseh ovinkov si nisem mogel zapomniti, zato sem bil odvisen od sovoznika. Umiril me je kratek pogovor z njim. Nato pa štart in gremo,” mi je pred leti povedal v svojem domu na obrobju Maribora.

Tam je bil rad tudi v družbi svojih pokalov, prek katere se je spomnil zanj marsičesa lepega. V konkurenci takrat odličnega Palikovića je bil sprva označen za “večno drugega”, toda prav ta konkurenčnost ga je silila, da je bil iz dirke v dirko boljši.

Leta 1978 je na eni izmed hitrostnih preizkušnj relija Monte Carlo s sovoznikom Markom Kožarjem postavil kar dvanajsti čas v skupni razvrstitvi. Žal monaške rulete ni uspel nikoli končati.

Ob izgubi šampiona in enega največjih imen zgodovine avtomobilskega športa v Sloveniji pošiljamo sožalje vsem njegovim svojcem, znancem in prijateljem. 

Odlične vožnje leta 1978 na reliju Monte Carlo. Takrat je bil že trikratni skupni jugoslovanski reli prvak, a tudi blizu konca svoje športne kariere. | Foto: Gregor Pavšič Odlične vožnje leta 1978 na reliju Monte Carlo. Takrat je bil že trikratni skupni jugoslovanski reli prvak, a tudi blizu konca svoje športne kariere. Foto: Gregor Pavšič

Pušnik je vozil hitre renaulte in bil prvi športnik, ki je prek novomeškega IMV začel sodelovati z Renaultom. Za njim je to vlogo prevzel Brane Kuzmič. | Foto: Boris Hodnik Pušnik je vozil hitre renaulte in bil prvi športnik, ki je prek novomeškega IMV začel sodelovati z Renaultom. Za njim je to vlogo prevzel Brane Kuzmič. Foto: Boris Hodnik