Ciril Komotar

Nedelja,
24. 11. 2013,
9.22

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Porsche Terenski Avtomoto Športni Avtomoto

Nedelja, 24. 11. 2013, 9.22

8 let

Porsche v Los Angelesu predstavil nov model - macan

Ciril Komotar

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Porsche je na avtomobilskem salonu v Los Angelesu predstavil svoj šesti model, kompaktnega športnega terenca, tekmeca audiju Q5, BMW-ju X3 in range roverju.

Brez večjega tudi manjšega ne bi bilo

Ob prelomu tisočletja, leta 2002, je Porsche lansiral vozilo za katerega so vsi trdili, da jih bo pokopal. Med svoje izključno športne vrste so sprejeli "vsiljivca".

Veliki in težki cayenne, popolno nasprotje vsega, za kar so se pri Porscheju zavzemali, znamke ni ugonobil, ampak ji podaril nov zagon. Če ga ne bi bilo, se Porsche ne bi zavihtel med najuspešnejše avtomobilske znamke na svetu. Tudi zato je logično, da je po dobrem desetletju in dveh generacijah, napočil čas za novega SUV člana, porscheja macana.

Nemški tiger

Ime macan, tiger po indonezijsko, naj bi poosebljalo novinčevo izrazito športno/napadalni značaj. Od spredaj močno spominja na petnajst centimetrov daljšega porscheja cayenne, zadku pa so oblikovalci predvsem zaradi izrazito ozkih luči namenili samostojnejši videz.

Kompaktna zasnova športno-terenskih vozil, katere priljubljenost kljub krizi, še naprej raste, naj bi Porscheju pomagala preseči letno prodajo dvesto tisoč avtomobilov.

Mersko (dolg je 4,7 metra), se uvršča med večjega cayenna in neposredne tekmece, Audijevega Q5, s katerim deli podvozje, BMW-jevega X3 in range roverja evoque, od katerih je zaradi poudarjene športnosti tudi širši in v povprečju skoraj deset centimetrov nižji.

Kabina tipično porschejevska - kakovostna, pregledna in atraktivna

Slika kabine razkriva tipično Porschejevo delovno okolje s številnimi stikali na velikem sredinskem grebenu (27 po prvem štetju), a dobro preglednostjo in značilno za znamko – vzorno ergonomijo.

Novinarji iz avtomobilskega salona v Los Angelesu, kljub športno-terenski karoserijski zasnovi, poročajo tudi o izredno nizkem položaju sedenja.

Štirikolesni pogon in PDK-menjalnik v vseh avtomobilih

Porsche bo macana serijsko opremljal s štirikolesnim pogonom in tehnično brezhibnim, samodejnim dvosklopčnim menjalnikom PDK, ki smo ga hvalili že pri testu boxsterja S. Kupci bodo lahko (premierno v segmentu) doplačal tudi prilagodljivo zračno vzemtenje in Porschejev sistem torque vectoring plus, s samodejnim razporejanjem navora na posamezna kolesa.

Delovanju štirikolesnega pogona bo pomagal Torsnov aktivni diferencial, macan pa bo nudil tudi poseben program za morebitno vožnjo po brezpotjih.

Bo res najboljši na cesti?

Porsche se že vnaprej hvali z odlično vozno dinamiko in nazivom najbolj vozniško sposobnega kompaktnega športnega terenca. Ali to drži, bomo bržkone izvedeli, ko za volan sedemo prvič, verjamemo pa Porschejevim trditvam, saj razred višje ta naslov pripada cayennu.

Na začetku na voljo z dvema bencinskima in enim dizelskim motorjem

Šibkejši bencinski motor (macan S) naj bi iz treh litrov prostornine s pomočjo prisilnega polnjenja iztisnil 340 "konjev", 460 njutonmetrov največjega navora, porabil naj bi devet litrov in do sto pospešil v 5,4 sekunde.

Zmogljivejši, macan turbo bo razpolagal s 3,6-litrskim šestvaljnikom. 400 "konjev" in 550 njutonmetrov navora ga bo do stotice katapultiral v 4,8 sekunde, v povprečju pa naj bi zahteval 9,2 litra goriva na sto kilometrov.

Bencinarjema se pridružuje še trilitrski dizelski šestvaljnik (macan S diesel) z 258 "konji", 580 njutonmetrov največjega navora pa doseže že pri 1750 vrtljajih.

Porsche bo v letu 2015 motorno paleto obogatil še z dvolitrskim bencinarjem in dvolitrskim dizlom, ki bosta poganjala vstopne modele, prvima štirivaljnikoma v njihovih avtomobilih od leta 1995, ko se je poslovil porsche 968.