Sobota,
23. 11. 2019,
5.30

Osveženo pred

4 leta, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,28

8

Natisni članek

audi Q8 Audi

Sobota, 23. 11. 2019, 5.30

4 leta, 5 mesecev

Razkritje: Audi RS Q8

Podrobno: nov audijev SUV presežkov #foto

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,28

8

Potem ko so si z njim že pokorili sloviti Nürburgring, so zdaj pri Audiju še uradno predstavili novega šefa družine. RS Q8 poganja štirilitrski osemvaljnik z dvema turbinama, ki proizvede 441 kilovatov in 800 njutonmetrov navora. Ta zver se do stotice, kljub 2.400 kilogramom, izstreli v 3,8 sekunde in doseže maksimalno hitrost 305 kilometrov na uro.

Audijev RS Q8 se do stotice izstreli v 3,8 sekunde, kar je le dve desetinki počasneje, kot to stori lamborghini urus. | Foto: Audi Audijev RS Q8 se do stotice izstreli v 3,8 sekunde, kar je le dve desetinki počasneje, kot to stori lamborghini urus. Foto: Audi

Pazi se, lamborghini urus!

RS Q8 je dvignil domišljijo ljubiteljev športnih avtomobilov že pred tednom dni, ko je postal najhitrejši SUV na slovitem Nürburgringu. RS Q8 je krog v Zelenem peklu prevozil hitreje kot Lamborghinijev žlahtni model murcielago superveloce, hitrejši je bil tudi od nissana GT-R in ferrarija 599 GTB.

S pomočjo štirilitrskega osemvaljnika z dvema turbinama je ta brutalni SUV postal najmočnejši model z oznako Q. Enak motor je mogoče najti v novem Audijevem superkaravanu RS6, vendar SUV zaradi večje mase stotico doseže dve desetinki počasneje (3,8 sekunde). Prav tako je le dve desetinki počasnejši pri pospeševanju od 0 do 100 kilometrov na uro od lamborghinija urus, vendar imata oba najvišjo hitrost 305 kilometrov na uro.

Kako atraktiven SUV napraviti še bolj opazen?

Že osnovni Q8 z zadnjo LED-linijo, ostrimi linijami in nekoliko kupejevsko strešno linijo privlači poglede na cesti. Oznaka RS pa še Na zadku sta dva ovalna zaključka izpušne cevi, ki sta rezervirana izključno za modele RS. | Foto: Audi Na zadku sta dva ovalna zaključka izpušne cevi, ki sta rezervirana izključno za modele RS. Foto: Audi nekoliko začini stvari z ogromnimi odprtinami za zračenje, parom ovalnih zaključkov izpušne cevi in 22-palčnimi platišči, na katerih so nataknjene največje pnevmatike (295/40), ki so jih kadarkoli uporabili na serijskem audiju. Opcijsko so na voljo še večja 23-palčna platišča (na fotografijah).

Za platišči se skrivajo 440-milimetrski keramični zavorni koluti oziroma 370-milimetrski zadaj. V primerjavi z običajnim Q8 je RS spredaj nižji za centimeter in zadaj za pol centimetra, serijsko je opremljen s prilagojenim zračnim vzmetenjem in dodatnimi usmerjevalniki zraka, ki poskrbijo za višji podtlak pri višjih hitrostih.

V notranjosti je poleg izdatne uporabe alkantare še precej rdeče barve in dodatni logotipi RS. Spremenjena sta še videz digitalnih merilnikov in projecirni zaslon.

V notranjosti prevladujejo usnje, alkantara in rdeča barva. | Foto: Audi V notranjosti prevladujejo usnje, alkantara in rdeča barva. Foto: Audi