Gregor Pavšič

Sreda,
1. 4. 2015,
12.36

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Hitri in drzni

Sreda, 1. 4. 2015, 12.36

8 let

Najboljši avtomobil filma Hitri in drzni 7: libanonski športnik za tri milijone evrov?

Gregor Pavšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Ta teden v slovenske kinematografe prihaja sedmo nadaljevanje filma Hitri in drzni, ki bo spet polno športnih, dragih in futurističnih avtomobilov.

V filmu tretji najdražji avtomobil sveta, naredili so ga Libanonci

V tokratni avtomobilski zasedbi, v kateri bo ponovno največ ameriških mišičnjakov, bo najbrž najbolj zanimiv eden najbolj ekskluzivnih in najdražjih avtomobilov na svetu. To je lykan hypersport, domnevno prvi superšportni avtomobil z Bližnjega vzhoda, ki ga je izdelala družba W Motors iz Libanona. To je šele tri leta stara družba, ki je superšportnika prvič pokazala konec leta 2013 na avtomobilskem salonu v Dubaju.

Izdelali so le sedem primerkov avtomobila, za katerega pa je treba odšteti kar 3,4 milijona ameriških dolarjev oziroma 3,16 milijona evrov. Libanonski superšportnik je tako tretji najdražji avtomobil na svetu. Poganja ga Porschejev 3,7-litrski šestvaljni motor, ki zmore 552 kilovatov in 960 njutonmetrov navora. Do 100 kilometrov na uro pospeši v 2,8 sekunde, najvišja hitrost naj bi bila 385 kilometrov na uro.

Avtomobil so kot enega glavnih zvezdnikov filma prek spota predstavili na letošnjem Super Bowlu v ZDA. V videu je glavni lik Dominic Toretto, ki ga igra Vin Diesel, skočil z enega nebotičnika na drugega.

Video - lykan hypersport ujet na cesti

Od bugattija veyrona do dodgea chargerja s terenskimi gumami

Avtomobilska zgodba pa se kajpak ne bo ustavila pri eksotičnem športniku iz Libanona. V prejšnjem filmu Hitri in drzni je nastopilo kar 124 različnih avtomobilov in sedmo nadaljevanje prav gotovo ne bo veliko zaostajalo. Pri proračunu 250 milijonov ameriških dolarjev so imeli lahko producenti precej proste roke.

Zato lahko v krajših odsekih avtomobilskega pregona pričakujemo tudi bugattija veyrona in ferrarija 458 italia, prvi avtomobil glavnega zvezdnika filma pa bo še vedno dodge charger iz leta 1970. Dieslov avtomobil poganja 6,2-litrski motor z več kot 500 "konji". Ob tem bo vozil še en podoben avtomobil, ki pa bo namenjen predvsem vožnji zunaj asfaltnih ali urejenih cestišč.

V filmu bomo lahko še zadnjič videli igralca Paula Walkerja, ki je v prometni nesreči lani umrl med snemanjem sedmega nadaljevanja filma. Walker bo vozil tako svojega znanega nissana skylina, ob tem pa tudi subaru imprezo STI in zagotovo še kakšnega od drugih japonskih avtomobilov.

Kanček prestiža z aston martinom in maseratijem

Novost v sedmem nadaljevanju filmske uspešnice bo tudi aston martin DB9, ki stane blizu 200 tisoč evrov. Britanski avtomobil bo v filmu vozil lik Deckard Shaw, ki ga igra Jason Statham. Dodatek prestiža filmu prinaša tudi maserati ghibli, za katerega bo zadolžen igralec Tyrese Gibson.